19.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ 1922…ΘΥΜΙΖΕΙ Ο ΡΑΦΗΝΙΩΤΗΣ-ΤΡΙΓΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ 1922…ΘΥΜΙΖΕΙ Ο ΡΑΦΗΝΙΩΤΗΣ-ΤΡΙΓΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

Σ’ ένα συγκινητικό οδοιπορικό αναμνήσεων ο Γιάννης Ψάλτης τιμώντας την 29η Αυγούστου, μια σημαντική μέρα για τους Τριγλιανούς της Ραφήνας, αφηγείται:

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 14 Αυγούστου του 1922 θα ξεκινήσει η αντεπίθεση των Τούρκων στο Εσκί Σεχίρ και θα αναγκάσει τον Ελληνικό στρατό να υποχωρήσει προς τα δυτικά παράλια.

Τα νέο μεταφέρεται γρήγορα στην Τρίγλια. Οι δημογέροντες αποφασίζουν και στέλνουν επιστολή στομ Φ. Καβουνίδη να στείλει να καράβια του για να παρει και μεταφέρει τους συμπατριώτες του στην Ελλάδα.

O Kαβουνίδης ανταποκρίνεται στην έκκληση τους και στέλνει όχι μόνο τα δικά του πλοία Χελιδών , Τρίγλια, και Βηθυνία, αλλά ναυλώνει και το αγγλικό πλοίο “ General Gordon “  τα οποία παραλαμβάνουν και προσπαθούν να μεταφέρουν τους Προγόνους μας σε ασφαλές μέρη.

Το πλοίο «Ευστράτιος», και αυτό πλοίο του Φ. Καβουνίδη, ήταν στην Ρουμανία. Με την επιστροφή του και αυτό, με προσωπική εντολή Καβουνίδη, πηγαίνει για να παραλάβει και αυτό κόσμο από την Τρίγλια.

Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του κινδύνου και την  πιθανότητα  την μη επιστροφή ποτέ πίσω όλων των Τργλιανών, έφτασε ο ίδιος στην Τρίγλια μαζί με τα πλοία του και παίρνοντας μαζί του  κάποιους ανθρώπους έμπιστους από τα πληρώματα των πλοίων του, αφού πέρασε από το σχολείο  πήρε όλα τα όργανα της φιλαρμονικής , γύρισαν όλες τις εκκλησίες και σήκωσε όσα μπορούσε ιερά κειμήλια, την Παντοβασίλισσα, την Αγία Επίσκεψη, Ευαγγέλια, Σταυρούς, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα κ.α. όλα αυτά μεταφέρθηκαν στις νέες πατρίδες.

Για την μεγάλη αυτή προσφορά όλοι οι Τριγλιανοί θα του ήμαστε ευγνώμονες.

Η τότε κοινότητα Ραφήνας τοποθέτησε προτομή του στον περίβολο του Αγίου Νικολάου και έδωσε το όνομα του σε έναν δρόμο του συνοικισμού.

Αργότερα ο Καλλικρατικός πλέον Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έδωσε το όνομα του σε ένα νομικό πρόσωπο του Δήμου, ενώ ανδριάντας του τοποθετήθηκε στο Λαογραφικό μουσείο της Ραφήνας που είναι αφιερωμένο στα Τριγλιανά  έθιμα.

«Αναπαύεται» σε ειδικό χώρο μπροστά από την Παναγίτσα απέναντι από το νεκροταφείο Ραφήνας. 

Πηγές

www.trigianoi.gr

Στάθης Δημητρακός

Βιβλίο Θ. Πιστικίδη «Τρίγλια Βιθυνίας».

   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα