22.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από το θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία, η τροπολογία για τα ΜΜΕ που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Βασικό σημείο αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η αναφορά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, υπογράμμισε ότι έκθεση του ΓΛΚ τυπικά υπάρχει, άρα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κώλυμα, ενώ σημείωσε πως η τροπολογία κατατέθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της διαφήμισης πριν αρχίσει η νέα σεζόν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αποχώρησαν από την συζήτηση της ολομέλειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση.

«Διαμορφώνεται ένα νέο status, ένα νέο συμβόλαιο διαπλοκής στον χώρο των media. Ούτε σε επιτροπή δεν τολμήσατε να συζητήσετε την τροπολογία» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Εκπλήσσομαι, πως ένας βουλευτής της Ν.Δ. θα ψηφίσει αυτή την τροπολογία, όταν πριν από επτά χρόνια λέγατε ότι τα βάζετε με την διαπλοκή και τους νταβατζήδες. Και σήμερα κατεδαφίζεται τον νομό για τον οποίο δηλώνατε υπερήφανοι. Αν η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να συζητηθεί εμείς θα αποχωρήσουμε», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά αποχώρησε, όπως και το ΚΚΕ.

«Πρόκειται για μια τεράστια παρέκκλιση γιατί συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου των ΜΜΕ και δυσχεραίνει τη θέση των δημοσιογράφων», τόνισε συγκεκριμένα ο βουλευτής του Περισσού Νίκος Καραθανασόπουλος.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία κατήγγειλε την αποχώρηση των δύο κομμάτων. «Το γεγονός ότι έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ μου κάνει εντύπωση. Αν καθόταν έπρεπε να καταγγείλει τα… «αμαρτωλά», σε εισαγωγικά, ΜΜΕ. Όμως όλα τα στελέχη του είναι πρώτο τραπέζι πίστα στα κανάλια, και μάλιστα σε κανάλια τα οποία καταγγέλει. Δεν ζουν χωρίς αυτά» δήλωσε προσθέτοντας ως «η πολυφωνία δεν εξαρτάται από το αν υπάρχουν όμιλοι ΜΜΕ ή όχι». Παράλληλα εκτίμησε πως μετά την απόσυρση των δύο άρθρων, που ομολόγησε πως ενείχαν κινδύνους για τους εργαζόμενους, δεν συντρέχει λόγος για να συνεχιστεί η απεργία της ΕΣΗΕΑ.

Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας ζήτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ενισχύονται τα αθηνοκεντρικά μέσα σε βάρος των περιφερειακών» σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ. «Επειδή είμαι του χώρου θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν ρυθμίσεις. Αλλά να γίνει σοβαρή συζήτηση σε επιτροπή, στην ολομέλεια, να έρθουν οι εργαζόμενοι, οι μιντιάρχες, όλοι να συζητήσουμε. Υπέκυψε η κυβέρνηση σε δυο μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα» πρόσθεσε.

«Η συγκεκριμένη τροπολογία ανατρέπει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ. Δεν έγινε το στοιχειώδες, μία διαβούλευση. Εξυπηρετούνται μιντιακά συμφέροντα» σημείωσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο Οδυσσέας Βουδούρης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, όπως και η Χρυσή Αυγή.

«Εξυπηρετούν τους μεγαλοκαναλάρχες και τους μεγαλοεργολάβους. Αυτοί προπαγανδίζουν το εθνοκτόνο κυβερνητικό έργο» κατήγγειλε ο Μιχάλης Αρβανίτης από τη Χρυσή Αυγή.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις.

Επιπλέον, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.

Ακόμη, ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Όσον αφορά στο ζήτημα των συμπράξεων, «στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού», όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία.

Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα