21.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ385.000 ΕΥΡΩ ΤΟ DEAL ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 15 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ...

385.000 ΕΥΡΩ ΤΟ DEAL ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 15 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΩΝ

385 χιλιάδες ευρώ κοστίζει στο δημοτικό κορβανά, δηλαδή σε όλους εμάς τους δημότες Ραφήνας-Πικερμίου, το deal αγοράς έκτασης 15 στρεμμάτων που συνορεύουν με το κοιμητήριο Ραφήνας. Μια έκταση που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή θα χρησιμεύσει για την δημιουργία υποστηρικτικών χώρων για τη λειτουργία του κοιμητηρίου, αν και οι χρήσεις γης στο εν λόγω σημείο είναι ασύμβατες προς τούτο.

Εκτός της ακαταλληλότητας της εν λόγω έκτασης λόγω χρήσεων γης, αλλά (κατ’ άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες) και λόγω οριοθέτησης του Μ. Ρέματος Ραφήνας με το οποίο συνορεύει το κοιμητήριο και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής, υπάρχουν κι άλλες αναγνώσεις όπως επέκτασης του νεκροταφείου αν και σήμερα με αυξανόμενο τον οικιστικό ιστό το νεκροταφείο βρίσκεται στη καρδιά της πόλης, αλλά και πολλοί ψίθυροι περί ψηφοθηρικών λόγων.

Έτσι κι αλλιώς η ιστορία ξεκινά μήνες πριν όταν ο δήμαρχος Ρ-Π έφερε ως θέμα προς ψήφιση τη «Λήψη απόφασης για συνομολόγηση δανείου 1.000.000€ για αγορά ακινήτου για δημιουργία χώρων στο δημοτικό κοιμητήριο». Ουσιαστικά με το 1 εκατομμύριο ευρώ επρόκειτο να αγοραστούν δύο οικόπεδα. Στην συνεδρίαση εκείνη συνέβη η πρώτη και μοναδική έως σήμερα «ανταρσία» των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Πιστικίδη, οι οποίοι υποστήριξαν την αντίρρηση της μειοψηφίας που προέβαλλε το γεγονός ότι δεν υπήρχε συνημμένη γνωμάτευση από πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων οπότε το θέμα αποσύρθηκε.

Το θέμα όμως επανήλθε αργότερα με την ίδια εισήγηση, αλλά με το ποσό να έχει πέσει στο μισό, 500 χιλιάδες ευρώ με δανειοδότηση επίσης, οι όροι της οποίας χαρακτηρίστηκαν ασύμφοροι, αλλά πάλι χωρίς γνωμάτευση εκτιμητή.

Τέλος το deal έκλεισε στα 385 χιλιάρικα όπως αναφέρεται στην ΑΔΑ 63Σ8Ω16-4ΗΒ που αναρτήθηκε στην Διαύγεια με θέμα τη «Λήψη απόφασης περί έγκρισης πρακτικών και κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας για την  αγορά  ακινήτου για δημιουργία βοηθητικών χώρων λειτουργιών κοιμητηρίου».

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντα 6 απ’ τα 7 μέλη που απαρτίζουν την οικονομική επιτροπή, ο πρόεδρος Παναγιώτης Καλφαντής, Κώστας Παροικάκης, Δήμητρα Τσεβά ως αναπληρώτρια του Γιώργου Κοκκόλη, Σάββας Αραπκιλής, Δαμιανός Φαφούτης και Σωτηρία (Σίσσυ) Κατσούδα, ενώ απών ήταν ο Γιώργος Χαχολάκης.

Με διαπιστωμένη την απαρτία η Επιτροπή του άρθρου 1 του Π∆270/81 κατόπιν δηµοπρασίας που διεξήχθη στις 27/11/2018 εισηγήθηκε την κατακύρωση αγοράς  ακινήτου για δημιουργία βοηθητικών χώρων λειτουργιών κοιμητηρίου στους:  (για λεπτομέρειες – ονόματα δικαιούχων –  ανατρέξτε στην ΑΔΑ 63Σ8Ω16-4ΗΒ)

Η πληρωμή, με αυτοχρηματοδότηση αυτή τη φορά, του συμφωνηθέντος ποσού αγοράς θα γίνει καταβάλλοντας το μισό ποσό με την υπογραφή του συμβολαίου το δε υπόλοιπο ποσό ένα (1) έτος μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

Η Οικονομική Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις των άρθρων 72 και 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ87Α/7-62010) και μετά από διαλογική συζήτηση ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Μειοψήφησαν οι κ.κ. Δ. Φαφούτης και Σ. Κατσούδα διότι αναφέρεται η αγορά σε δημιουργία βοηθητικών χώρων κοιμητηρίου αλλά επί της ουσίας ζητείται επέκταση κοιμητηρίου στον κεντρικό ιστό της Ραφήνας και σε τεράστια έκταση 15 στρεμμάτων ενώ έχει ζητηθεί από το ΔΣ να προχωρήσει η αδειοδότηση και του υπάρχοντος κοιμητηρίου στο Πικέρμι καθώς και η εξερεύνηση χώρου νέου κοιμητηρίου στην ΔΕ Ραφήνας. Να διερευνηθεί η νομιμότητα του κτίσματος (υπάρχει καρά γιαπί εντός του ενός οικοπέδου).

Κατόπιν τούτων και για να δώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη στους αναγνώστες μας ζητήσαμε απ’ τους υποψηφίους δημάρχους που έχουν δηλώσει επίσημα μέχρι στιγμής να μας δώσουν την δική τους εκτίμηση επί του θέματος που απασχολεί την κοινή γνώμη, καθώς η δημοτική ενότητα της Ραφήνας δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμιστεί όλο το βάρος ταφής με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του δήμου έχει αυξητικές τάσεις και ήδη έχουν κορεστεί τα υπάρχοντα κοιμητήρια, με αυτό του Πικερμίου να έχει κλείσει και το νέο κοιμητήριο που ξεκίνησε επί θητείας Αδαμόπουλου στο Πικέρμι να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ρ-Π Βασίλης Πιστικίδης τ. Δήμαρχος και νυν Γ.Γ. του Δήμου επικαλούμενος τις αντιρρήσεις της μειοψηφίας ισχυρίζεται ότι:

«Δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος στο νεκροταφείο Ραφήνας, στην μετά Καλλικράτη εποχή και δεν μπορούν να δουν πόσο αναγκαίο είναι το συγκεκριμένο νεκροταφείο να αποκτήσει χώρους ώστε να λειτουργήσει με καλύτερες συνθήκες. Χώρους απαραίτητους για στάθμευση, γραφεία, χώρους υγιεινής κα».

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ρ-Π Δαμιανός Φαφούτης, επικεφαλής μείζονος μειοψηφία δηλώνει:

«Αναδείξαμε ως παράταξη «Συμμαχία Δημιουργίας» πρώτοι το θέμα της συγκεκριμένης αγοράς των 15 στρεμμάτων, όπως κι αντιδράσαμε έντονα στην προοπτική σύναψης δανείου, 1.000.000 ευρώ και μετά απ’ τις αντιδράσεις 500.000 ευρώ, για την αγορά της. Έτσι καταλήξαμε στην κατά πλειοψηφία απόφαση αγοράς της στα 385.000ευρώ με αυτοχρηματοδότηση! 

Θεωρούμε ότι χρειάζονται όντως βοηθητικοί χώροι στο ήδη υπάρχον κοιμητήριο που όμως μπορούν να κατασκευαστούν σε πολύ λιγότερα στρέμματα. Φοβόμαστε ότι η αγορά μιας τόσο μεγάλης έκτασης, 15 στρέμματα, υποκρύπτει την προοπτική επέκτασης του κοιμητηρίου, που σημειωτέο βρίσκεται στην καρδιά μιας συνεχώς εξαπλούμενης πόλης, απειλώντας την ανάπτυξή της σε κάθε επίπεδο.

Επιθυμούμε άμεση λύση την εξεύρεση χώρου για νέο κοιμητήριο στη Ραφήνα, εκτός οικιστικού ιστού όπως συμβαίνει σ’ όλες τις προηγμένες κοινωνίες. Επίσης διεκδικούμε την άμεση αδειοδότηση του νέου κοιμητηρίου Πικερμίου, καθώς δεν είναι δυνατόν το υπάρχον κοιμητήριο Ραφήνας να εξυπηρετήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό και στις δύο κοινότητες του Καλλικρατικού μας δήμου». 

Ο υποψήφιος Δήμραχος Ρ-Π Γιώργος Χριστόπουλος δηλώνει:  

«Η απόφαση αγοράς της εν λόγω έκτασης είναι προϊόν ενός μη εκλεγμένου Δημάρχου που προέκυψε από μια πρωτοφανή συμφωνία με μοίρασμα εξ ημισείας του δημαρχιακού θώκου,  που αυτοσχεδιάζει διαρκώς με έλλειψη σοβαρότητας. Ένας εμπειρότερος δήμαρχος θα δικαιολογούσε τουλάχιστον τους λόγους που επιβάλλουν την αγορά και θα εξηγούσε πως προκύπτει το ποσό που απαιτείται για την αγορά αυτή.

Παρά ταύτα θεωρώ ότι καλώς έγινε η αγορά. Ήταν κάτι που διαπραγματευόμουν και εγώ επί θητείας μου, αλλά υπήρχαν δύο πολύ σοβαρά θέματα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της εξαγοράς της συγκεκριμένης έκτασης.

Α) Δεν υπήρχε διαθέσιμο ποσό στο ταμείο του δήμου προς τούτο, αναρωτιέμαι πως το βρήκε η σημερινή δημοτική αρχή.

Β) Σοβαρότερο ωστόσο είναι ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις χρήσεις που επικαλείται η δημοτική αρχή, καθώς βάση του ΦΕΚ 199Δ/2003 η ΖΟΕ τη χαρακτηρίζει ως ζώνη πρασίνου κι ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη διαδικασία ακόμα και ετών για ν’ αποχαρακτηριστεί και ν’ αλλάξει χρήση γης».

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ρ-Π Ανδρέας Βασιλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος ελάσσονος μειοψηφίας δηλώνει:

«Οι μεθοδεύσεις δεν έχουν τέλος στον Δήμο μας αφού ο κ. Δήμαρχος, πιέζοντας την πλειοψηφία, δρομολογεί αγορά γης για βοηθητικούς χώρους του κοιμητηρίου Ραφήνας, ακόμα και εάν οι πολεοδομικοί όροι απαγορεύουν τη χρήση.

Αρχικά με ποσό 1.000.000€, μετά με ποσό 500.000€ και πάντα με δανεισμό 20ετίας για να μην πληρωθεί από τον ίδιο, αλλά από τις επόμενες διοικήσεις. Η πράξη αυτή αποτελεί παράβαση καθήκοντος όσων την ψήφισαν ενώ τους είχα γνωστοποιήσει ότι οι χρήσεις γης είναι ακατάλληλες, ζημιώνουν τον Δήμο μας και εξυπηρετούν μόνο «περίεργες» ανάγκες της Δημοτικής Αρχής.

Για όλα αυτά η παράταξή μας «Δύναμη Ανάπτυξης» ετοιμάζεται να προσφύγει στις αρμόδιες αρχές, αλλά είναι κρίμα που πέρασαν τεσσεράμισι χαμένα χρόνια με εσκεμμένα λάθη και μηδενική πρόοδο για την περιοχή μας. Είναι απογοητευτικό που η Δημοτική Αρχή, εάν ποτέ καταφέρει να κάνει απολογισμό έργου της, το μόνο που μπορεί να παρουσιάσει είναι έργα που οι δημότες «θα» δουν και όχι έργα που πραγματικά υλοποιήθηκαν στην πενταετία που πέρασε».

 

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα