16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΧιονίζει παντού στην Αττική - Από τα βόρεια προάστια ως το κέντρο...

Χιονίζει παντού στην Αττική – Από τα βόρεια προάστια ως το κέντρο της Αθήνας

Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί της Πέμπτης σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής. Ένα λευκό στρώμα χιονιού, έχει ήδη καλύψει τα βόρεια προάστια, ενώ χιονόπτωση υπάρχει και περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπως στα Πατήσια.

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Χιλονι και στο κέντρο της Αθήνας – Πότε θα κορυφωθεί η κακοκαιρία

CNN Greece / Πατήσια

Οι αρμόδιοι φορείς επαναλαμβάνουν τις συστάσεις για περιορισμό των μη απαραίτητων μετακινήσεων και για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επικίνδυνες από τις χιονοπτώσεις περιοχές. Ωστόσο από το μεσημέρι της Πέμπτης, αίρεται απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας που είχε τεθεί σε ισχύ από χθες το βράδυ.

Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή σε περιοχές της Αττικής

Τα σχολεία όπως αποφασίστηκε θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, Παρασκευή 11 Μαρτίου σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος».

Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν από την Περιφέρεια Αττικής και τους κατά τόπους Δήμους.

Η απόφαση ελήφθη σε νέα συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες και θα συνεχιστούν, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμετέχοντες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι από σήμερα το βράδυ θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού.

Μαρουσάκης: Πότε θα κορυφωθεί η κακοκαιρία 

Τουλάχιστον τρεις μέρες θα διαρκέσουν οι χιονοπτώσεις με διαστήματα ύφεσης και έξαρσης που φέρνει η κακοκαιρία «Φίλιππος», και με θερμοκρασίες που θα ρίξουν τον υδράργυρο έως τους -15 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει μιλώντας στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η νέα αυτή κακοκαιρία, θα χτυπήσει με την ένταση της «Ελπίδας» ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά όχι απαραίτητα τις ίδιες. Στην Αττική για παράδειγμα, αναμένονται χιονοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, θα είναι πιο ήπιες.

«Στο κέντρο της Αθήνας θα χιονίσει, ενδέχεται να το στρώσει το Σάββατο ιδιαίτερα το βράδυ και την Κυριακή το πρωί, δεν φαίνεται όμως σε πάχος στρωμένου χιονιού να φθάσει τα όρια της Ελπίδας», εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Συστάσεις για μετακινήσεις από Πολιτική Προστασία 

Νέα σύσταση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων, απηύθυνε η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της κακοκαιρίας «Φίλιππος» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

«Επαναλαμβάνουμε ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων & χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε #Αττική, #Βοιωτία, #Φθιώτιδα & #Εύβοια

‼ Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη @pyrosvestiki @hellenicpolice @112Greece», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.

Συστάσεις προς τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να κάνουν χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας «Φίλιππος», απηύθυναν επίσης, η ΕΛΑΣ αλλά και η Νέα Οδός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι περιοχές στις οποίες τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα είναι:

  • Αττική
  • Βοιωτία,
  • Φθιώτιδα
  • Εύβοια

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην ανακοίνωσή του συνιστά στους πολίτες σε αυτές τις περιοχές να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις προσθέτοντας ότι η προειδοποίηση αφορά και τις περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Επιπρόσθετα, παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες» προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Συστάσεις από τη Νέα Οδό

Από την πλευρά της η Νέα Οδός παρακαλεί τους οδηγούς:

  • Να αποφύγουν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντασης των φαινομένων. Ενημέρωση για την κατάσταση μπορούν να λάβουν καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 22950 26900
  • Αν χρειαστεί να μετακινηθούν να έχουν τοποθετήσει στο όχημα τους αντιολισθητικές αλυσίδες
  • Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, λόγω σφοδρότητας των φαινομένων, η ορατότητα είναι περιορισμένη

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζεται ότι:

  • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
  • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

«Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία κλείνει παρακαλώντας τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους της Αττικής

Η Τροχαία έχει επιβάλει διακοπές κυκλοφορίας σε σημεία όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία διεξάγεται κανονικά παρόλο που το πρωί της Πέμπτης, είχε κλείσει για λίγη ώρα.

Να σημειωθεί ότι στην Αττική λόγω της έντονης χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

Στη Λεωφόρο Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών

Στην επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του “414” Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής.

Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μακρής

Στην οδό Αναστάσεως , από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμητό.

Κλειστές είναι παράλληλα, η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας και η λεωφόρος Χασιάς, στο ύψος της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας

Κανονικά επιτρέπεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από τις 15:15, σήμερα, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέως τύπου οχημάτων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, που είχε τεθεί σε ισχύ από χθες το βράδυ στην Αθηνών-Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα