19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜάτι: Ανάρτηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε 10 με 15 μέρες

Μάτι: Ανάρτηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε 10 με 15 μέρες

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση για τις πυρόπληκτες περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι με θέμα “Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Οικισμός πρότυπο ή επανάληψη των λαθών του παρελθόντος;”

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των αξόνων των μελετών που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα, να τεθούν ζητήματα που δεν έχουν προβληθεί επαρκώς και να σκιαγραφηθεί η προοπτική των επόμενων έργων και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής και της καθημερινότητας των κατοίκων. Σκοπός ήταν η σωστή ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, η συμμετοχή των αρχών και η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:

  • Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
    Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος
    Βαγγέλης Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου
    Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
    Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα

Τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Η εκδήλωση διήρκησε μιάμιση ώρα κατά την οποία υπήρξε ενδελεχής ενημέρωση για το σχεδιασμό ενός πρότυπου οικισμού απ’ τον Ευθύμιο Μπακογιάννη Γ. Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, τον Γιώργο Στασινό Πρόεδρος ΤΕΕ και άλλους ομιλητές, με τοποθετήσεις των δημάρχων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα Βαγγέλη Μπουρνού και Στέργιου Τσίρκα αντίστοιχα, ενώ απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από δημοσιογράφους και πολίτες εφ’ όλης της ύλης.

Τηλεγραφικά να πούμε ότι:

Αμπελούπολη και Προβάλινθος δεν συμπεριελήφθησαν στην ειδική διάταξη εξαίρεσης απ’ τους δασικούς χάρτες όπως το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις κατά των νέων δασικών χαρτών.

Μετά την ανάρτηση του ειδικού σχεδιασμού που θα γίνει σε 10 με 15 μέρες ώστε να υπάρξει διαβούλευση και ενστάσεις, η μελέτη του οριστικού σχεδίου θα γίνει του χρόνου το καλοκαίρι, με προοπτική σε 3 με 4 χρόνια να γίνουν τα έργα.

Όπως τονίστηκε τόσο απ’ τον κο Μπακογιάννη, όσο και τον κο Στασινό, στις μελέτες λήφθηκαν υπόψη τα υπάρχοντα κτίσματα, με αυξημένη προσπάθεια την κατεδάφιση πολύ λίγων. Για όσα έχουν οικοδομική άδεια δεν θα κατεδαφίζονται αλλά θα παραμένουν ως έχουν μέχρι να έρθει η φυσική φθορά τους.

Ειδικότερα ο κος Στασινός τόνισε ότι σε έκταση 3,5 χιλιομέτρων με πλάτος 3,5 μέτρα ελάχιστα σπίτια πρέπει να γκρεμιστούν, εκτός από μάντρες και μικρά βοηθητικά κτίσματα. Ο κος Μπακογιάννης επίσης τόνισε ότι δρόμοι προς τη θάλασσα θα υπάρχουν κάθε δύο οικοδομικά τετράγωνα.

Παράλιο μέτωπο

Μεγαλεπήβολο έργο ο παράλιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος που θ’ αποτελέσει τη Ριβιέρα των δύο δήμων, συναντά εμπόδια από σπίτια που δεν κατεδαφίζονται αλλά παραμένουν στη φθορά του χρόνου, αλλά και το θέρετρο του στρατού, όπου οι επιτελείς το θεωρούν ενεργό στρατόπεδο οπότε αποτελεί ένα black box που δεν επιτρέπει ούτε την διέλευση του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, ούτε κάθετες διελεύσεις προς τη θάλασσα. Αν δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις που γίνονται θα υπάρξει παράκαμψη του ώστε να μην διαρραγεί η συνέχεια πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου. Επίσης υπάρχουν συζητήσεις για την αξιοποίηση της έκτασης πρώην ΝΑΤ νυν ΕΦΚΑ.

Συνοδά έργα    

Προβληματισμός υπάρχει για τα συνοδά έργα του σχεδίου, καθώς οι δύο δήμοι έχουν δεσμεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά για δημοτικά έργα. Στο Μαραθώνα αλλαγή πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, ασφαλτοστρώσεις καμένης ασφάλτου στους υπάρχοντες δρόμους στο Μάτι που δεν μπορούν να περιμένουν, ενώ στη Ραφήνα (έργα αποχέτευσης, φυσικού αερίου) η κατάσταση είναι καλύτερη αφού μπορεί να περιμένουν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι δύο δήμαρχοι τοποθετήθηκαν με σαφήνεια για όσα απασχολούν τους πολίτες, με τον κο Μπουρνούς να τοποθετείτε με πλήρη τεκμηρίωση των απαντήσεών του σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν απ’ τον συντονιστή της συζήτησης κο Τέλλογλου και τον κο Τσίρκα να έχει πρόβλημα σύνδεσης, με συχνές διακοπές. «Είστε έτοιμος να πληρώσετε το τίμημα;» ρώτησε ο κος Τέλλογλου τον δήμαρχο Μαραθώνα, αφού προηγουμένως ανέφερε ότι ένας σχεδιασμός τόσο μεγάλου βεληνεκούς όπως ο συγκεκριμένος στο Μάτι, όπου θα υπάρξουν κατεδαφίσεις με συνακόλουθο κόστος τόσο για την κεντρική εξουσία όσο και για τον κο Τσίρκα, διακοπή της σύνδεσης απέτρεψε την απάντηση.

Συμπέρασμα     

Όπως τονίστηκε απ’ τους ομιλητές κους Μπακογιάννη και Στασινό, ο σχεδιασμός δεν έγινε πάνω σε κενή έκταση κι ως εκ τούτου λήφθηκαν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα με τις λιγότερες κτιριακές απώλειες. Μάλιστα ο κος Στασινός τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, αλλά πολύ καλό και προέκυψε από πολύωρες συζητήσεις με ιδιοκτήτες και εκπροσώπους συλλόγων, που λήφθηκαν υπόψη των μελετητών, ενώ θα υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις όπου κριθεί απαραίτητο μετά την ανάρτηση όπου θα υποβληθούν ενστάσεις και θα υπάρχει δημόσια διαβούλευση.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα