19.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟι Κρήτες τίμησαν την επέτειο ολοκαυτώματος του Αρκαδίου στην Ραφήνα (ΦΩΤΟ)

Οι Κρήτες τίμησαν την επέτειο ολοκαυτώματος του Αρκαδίου στην Ραφήνα (ΦΩΤΟ)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο σημερινός Κυριακάτικος εκκλησιασμός στον Μητροπολιτικό Ναό της Παντοβασίλισσας Ραφήνας, χοροστατούντος του Ηγουμένου της Ι.Μ. Αρκαδίου Ρεθύμνης, Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Τσιλιμπώκου, προσκεκλημένου του συλλόγου Κρητών Ραφήνας-Πικερμίου, ώστε να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμή των πεσόντων στο ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου το 1866.

Στην ομιλία του ο καθηγούμενος γέροντας Πορφύριος εξήρε το γεγονός ότι για πρώτη φορά βγαίνει απ’ την Μονή του προκειμένου να παραβρεθεί και να λειτουργήσει σ’ ένα μεγάλο Ναό εκτός Κρήτης, ευχαριστώντας προς τούτο το Σύλλογο Κρητών Ρ-Π ο οποίος επίσης για πρώτη φορά απηύθυνε κάλεσμα παράστασής του επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων τιμής του ολοκαυτώματος Αρκαδίου. Επίσης ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Μεσογαίας & Λαυρεωτικής για την άδεια που του δόθηκε, αλλά και τους ιερείς της Παντοβασίλισσας για την Θεάρεστη και θερμή φιλοξενία τους. Κατόπιν τούτων ο πατήρ Δημήτριος του δώρισε μια εικόνα της Παντοβασίλισσας εις ενθύμηση του γεγονότος, την οποία δέχτηκε και ασπάστηκε ευλαβώς ο καθηγούμενος γέροντας.

Μετά τη Θεία λειτουργία τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεων των ψυχών όσων ηρωικά έπεσαν, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της Κρήτης απ’ τον τουρκικό ζυγό εκατοντάδων ετών και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, με υπέρτατη, ύστατη θυσία στον ιερό σκοπό την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης της Μονής Αρκαδίου, παίρνοντας στο θάνατο μαζί με τους ελεύθερους πολιορκημένους μοναχούς, αγωνιστές και γυναικόπαιδα, και πολλούς τούρκους πολιορκητές που είχαν εισχωρήσει στη μονή σφάζοντας ανηλεώς όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Ακολούθως βρακοφόροι Κρήτες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται επί της Λεωφ. Φλέμινγκ μπροστά απ’ το κτίριο πρώην ΟΤΕ. Πριν την κατάθεση του στεφάνου, το ιερατείο με επικεφαλής τον καθηγούμενο της Ι.Μ. Αρκαδίου έψαλαν υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ολοκαυτώματος και μετά την κατάθεση όλοι οι παραβρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο, ενώ κυμάτιζε περήφανα η σημαία μας που κρατούσε Ραφηνιώτης βρακοφόρος πλαισιωμένος από κοπέλια κρητικών οικογενειών της περιοχής.

Η τελική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου-Λυκείου Ραφήνας, με σημαντική ιστορική αναφορά του ολοκαυτώματος απ’ τον  Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη, καθηγούμενο της Μονής Αρκαδίου Παρθένιο, για τις μέρες που προηγήθηκαν της εξέγερσης για την ελευθερία, έως την τραγική στιγμή που μια μπαλοθιά ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη της μονής ανεβάζοντας στα Ουράνια τους ηρωικούς υποστηριχτές της μονής που προτίμησαν το θάνατο απ’ την ατιμωτική παράδοση στον εχθρό.

Η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστικά δώρα που δόθηκαν στον καλεσμένο ιερωμένο απ’ τον Πρόεδρο των Κρητών, Δημήτρη Καισουλάκη, με παραδοσιακούς χορούς από βρακοφόρους και κρητικό κέρασμα με άφθονη ρακί, ενώ όπως συνηθίζεται σε κάθε μνημόσυνο μοιράστηκαν κόλλυβα, τα οποία να σημειωθεί ήταν νοστιμότατα με την προσθήκη γλυκάνισου που έδινε μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας στην εικόνα του τίτλου

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα