Όσοι αγαπούν το σούσι, έχουν συνηθίσει να τα συναντούν τυλιγμένα γύρω από ρύζι και ψάρι, αλλά όταν επιλέγουμε τι θα αλείψουμε στο ψωμί ή τη φρυγανιά μας το πρωί, τα φύκια είναι μάλλον απίθανο να έρθουν στο μυαλό μας. Τα φύκια ήταν ανέκαθεν δημοφιλή στην Ασία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 98% των 35 εκατομμυρίων τόνων που πωλούνται ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ένα νέο γαστρονομικό κύμα βλέπει τους δυτικούς σεφ να πειραματίζονται περισσότερο με αυτά, προσθέτοντάς τα σε σούπες και smoothies.
Ένας λόγος που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, είναι τα «πράσινα» διαπιστευτήριά τους. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η καλλιέργεια φυκιών θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη. Και επειδή δεν χρειάζεται γη ούτε απαιτεί άρδευση, θα μπορούσε να είναι πιο βιώσιμη από την παραδοσιακή γεωργία. Τα φύκια μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία σας. Γνωστό ως υπερτροφή, αυτό το θαλάσσιο λαχανικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.
Ιδού μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βάλετε τα φύκια στην κουζίνα σας.
Μαρμελάδα από φύκια
Το miyeok, επίσης γνωστό ως wakame, είναι μια παραλλαγή των φυκιών που βρίσκονται στα ψυχρότερα νερά του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Όταν σιγοβράζεται με σάλτσα σόγιας, σκόρδο, ζάχαρη και ξίδι από κρασί ρυζιού, το μείγμα μετατρέπεται σε μαρμελάδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα με θαλασσινά όπως τα χτένια, να αναμειχθεί με βούτυρο για να τηγανιστεί με άλλες πρωτεΐνες ή απλά να απλωθεί στο ψωμί σας ως σνακ.
Σούπα με φύκια
Ένα κλασικό κορεατικό πιάτο είναι το miyeok-guk, μια σούπα που περιέχει miyeok, μαζί με σκόρδο, σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο και συνήθως μοσχάρι ή μια άλλη πρωτεΐνη.
Αλλά η σούπα με φύκια δεν καταναλώνεται μόνο στην Ασία. Στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, η γιατρός και σεφ Πράνι Ράτιγκαν χρησιμοποιεί την ποικιλία φυκιών alaria μαζί με κολοκύθα για να δημιουργήσει μια χορταστική φθινοπωρινή σούπα. Όπως λέει η ίδια, έχουν μια «ήπια γεύση που μοιάζει με κοτόπουλο». Η συνταγή περιλαμβάνεται στο πρόσφατο βιβλίο μαγειρικής της «Irish Seaweed Kitchen».
Smoothies
Η Ράτιγκαν συνιστά επίσης την προσθήκη φυκιών σε smoothies, κατάλληλα για πρωινό, μεσημεριανό σνακ ή ακόμη και για βραδινή απόλαυση. Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να δώσετε στον εαυτό σας μια ώθηση βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των B, C, E και K. Μια από τις αγαπημένες της συνταγές για smoothie συνδυάζει τις ποικιλίες φυκιών Himanthalia elongate (γνωστά ως «θαλάσσια σπαγγέτι»), ασκόφυλλο και bladderwrack, μαζί με τζίντζερ, ανανά και σπανάκι.
Τυρί και βούτυρο
Μια ακόμη καινοτόμος χρήση του θαλάσσιου λαχανικού είναι το τυρί και το βούτυρο με φύκια. Σε συνεργασία με τη γαλακτοβιομηχανία Guernsey Dairy, η εταιρεία Seaweed Food Company με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο πειραματίστηκε με τη χρήση φυκιών σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα πρόσθεσαν dulse, ένα μακρύ, κόκκινο φύκι από τον Βόρειο Ατλαντικό, και μαρούλι της θάλασσας (ulva) σε τυρί και το άφησαν να ωριμάσει για τρεις μήνες. Είχαν μεγάλη επιτυχία καθώς τα τα φύκια είναι ένας ενισχυτής γεύσης και κάνουν το τυρί πιο «τυρένιο».
Το ίδιο έκαναν και με το βούτυρο, το οποίο μπορεί να απλωθεί απλά σε ψωμί ή να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα όπως η ομελέτα. Τον Οκτώβριο η εταιρεία θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «Vraic» το οποίο θα περιέχει συνταγές και θα περιγράφει επίσης λεπτομερώς την ιστορία των φυκιών ως πηγή τροφής.
Με πληροφορίες από: From soups to cheese: what seaweed can bring to the dinner table by Callum Sutherland, CNN