17.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτην Αγ. Παρασκευή Σπάτων ενώθηκαν εις σάρκα μία ο Γιάννης (Ψωμιάδης) κι...

Στην Αγ. Παρασκευή Σπάτων ενώθηκαν εις σάρκα μία ο Γιάννης (Ψωμιάδης) κι η Άννα (Αγγελάκη)

Στην Αγ. Παρασκευή στα Σπάτα, χθες Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ο Γιάννης, που κερδίζει μέρος της καρδιάς μας αφού ενώθηκε σε σάρκα μία, με την  Άννα την αγαπημένη ανιψιά μας.

Εκεί στον ειδυλλιακό χώρο του μικρού βυζαντινού ναΐσκου της Αγ. Παρασκευής, ενός απ’ τα πολλά βυζαντινά εκκλησάκια που βρίσκονται διάσπαρτα σ’ όλα τα Μεσόγεια, ο Γιάννης κι η Άννα έδωσαν όρκους αγάπης και πίστης, μπροστά στον σεβάσμιο ιερέα που τους ένωσε εις σάρκα μία, των γονιών και των αδελφών τους, συγγενών και φίλων.

Ένας γάμος γεμάτος όμορφες εκπλήξεις!

Οι κουμπάροι του ζευγαριού, Μπάμπης Χαραλαμπίδης και Νάντια Τρομπούκη, έφθασαν στο εκκλησάκι φέρνοντας μαζί τους ένα καλάθι μ’ ένα τοσοδούλι πανέμορφο θηλυκό κουτάβι. Η κίνηση εξέπληξε τους καλεσμένους πολύ περισσότερο όταν πέρασαν στο λαιμουδάκι του μια γιρλάντα με ψιλά κάτασπρα λουλουδάκια, πανομοιότυπη με τα στεφανάκια που στόλιζαν τα κεφάλια των έξι μικρών κυριών (παρανυφάκια), ομοιόμορφα ντυμένα με κάτασπρα μακριά φορεματάκια. Κι αν έχουμε κεντρίσει ήδη την περιέργειά σας να πούμε ότι η σκυλίτσα είναι γαμήλιο δώρο των φίλων-κουμπάρων του φιλόζωου ζευγαριού.

Ο  γαμπρός Γιάννης περίμενε την εκλεκτή της καρδιάς του Άννα, κρατώντας στα χέρια του την νυφική ανθοδέσμη, έχοντας παράλληλα στην αγκαλιά του το στολισμένο για την περίπτωση κουταβάκι.

Περιττό να πούμε την ευχάριστη έκπληξη της νύφης όταν αντίκρυσε τον αγαπημένο της, αγκαλιά με τη σκυλίτσα. Ξετρελαμένη από χαρά το πρώτο που έκανε ήταν να φιλήσει το κουταβάκι και μετά ακολούθησαν τα τυπικά, η παράδοση της νύφης απ’ τον πατέρα της στο γαμπρό, εκείνος να φιλά το χέρι του και μετά την νύφη δίνοντάς της την ανθοδέσμη.

Η νύφη Άννα φτάνει! Τα παρανυφάκια στήνονται πίσω της κρατώντας την μακριά ουρά του νυφικού. Οι γονείς της νύφης, Μιχάλης και Δώρα, δεξιά κι αριστερά την κρατούν λάμποντας από ευτυχία, βλέπεις είναι η πρώτη κόρη που παντρεύουν! Μπροστά απ’ την πομπή  η αδελφή της νύφης Μαίη, με το λαγούτο της και ο κουμπάρος της Άννας Στέλιος Πετράκης διάσημος Κρητικός μουσικός/λυράρης, συνοδεύουν την νύφη με παραδοσιακό τρόπο παίζοντας και τραγουδώντας μέχρις ότου παραδοθεί στον γαμπρό.

Και το μυστήριο του γάμου ξεκινά!

Μπροστά στην Αγ. Κυριακή, το ζευγάρι, οι κουμπάροι δεξιά κι αριστερά, οι γονείς του γαμπρού, Θανάσης κι Ευγενία Ψωμιάδη, στη μία πλευρά κι οι γονείς της νύφης απ’ την άλλη. Κι όταν φτάνει η ώρα του χορού του Ησαΐα… γίνεται του ριζοπολέμου! Οι φίλοι του γαμπρού δεν ρίχνουν απλά ρύζι, αλλά κουβάδες ρύζι πάνω του, αλλά και ριζομπουγελώματα στους νιόπαντρους, τους κουμπάρους και τον παπά. Έτσι! Γιατί το χρωστούσαν στο γαμπρό που τους έρανε με μπόλικο ρύζι στους δικούς τους γάμους.

Αποτέλεσμα: Σήμερα Κυριακή ανήμερα του Γενεσίου της Θεοτόκου, τα πετεινά τ’ ουρανού στα Σπάτα θα βρουν κιλά ρυζιού να τσιμπολογήσουν στο περίβολο της Αγ. Παρασκευής.

Γαμήλια δεξίωση στο Κελάρι Παπαχρήστου

Το γαμήλιο γλέντι ακολούθησε στο κοντινό Κελάρι Παπαχρήστου, όπου ο γαμπρός επεφύλαξε ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη στους καλεσμένους τους. Απευθυνόμενος στους συνδαιτημόνες, αφού τους ευχαρίστησε για την τιμή της παρουσίας τους, δήλωσε:

«Σήμερα, η Άννα κι εγώ αποκτήσαμε το τρίτο τετράποδο μέλος της οικογένειάς μας (εννοούσε την σκυλίτσα) και σε έξι μήνες θα αποκτήσουμε και το τέταρτο μέλος…», ανακοίνωση που προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα κι επιπλέον ευχές.

Συγκινητική η χρονική αναδρομή του καπετάνιου – πατέρα της νύφης, όπου: Απευθυνόμενος στην κόρη του ανέφερε τα ανείπωτα αισθήματα χαράς όταν έμαθε τον ερχομό της ενώ βρισκόταν στην ράδα κάπου στην Αγκόλα και λύπης ότι αυτή την σημαδιακή μέρα βρισκόταν μακριά απ’ την αγαπημένη του γυναίκα και την νεογέννητη κόρη του. Επίσης ανέφερε την πρώτη του γνωριμία μαζί της δέκα μήνες μετά, όταν την κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά του κι εκείνη ανταποκρίθηκε αμέσως τυλίγοντας τα χεράκια της στο λαιμό του. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη θάλασσα και να παραμείνει αρχικαπετάνιος στην ξηρά.  Απευθυνόμενος στο γαμπρό του, τόνισε πόσο «κακομαθημένη» είναι στην αγάπη η Αννούλα τους και του ζήτησε να την προσέχει και να την αγαπά.

Αφού οι συνδαιτημόνες τίμησαν δεόντως τα κατά γενική ομολογία πεντανόστιμα εδέσματα, οι νιόπαντροι έλειψαν για λίγο κι επανήλθαν φορώντας όμοια σπορτέξ παπούτσια και το νυφικό πιασμένο με παραμάνες, άνοιξαν το χορό μέσα σε έντονες επιδοκιμασίες. Ωστόσο την παράσταση έκλεψε το βαλς  που χόρεψαν η νύφη με τον πατέρα της. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες, με μεγάλο ρεπερτόριο και πολύ κέφι.

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα