Το θέμα της δημιουργίας κέντρου υποδοχής – ταυτοποίησης προσφύγων στο Λαύριο μονοπώλησε επί μιάμιση ώρα από την έναρξη του σημερινού (15-9) δημοτικού συμβουλίου τη συνεδρίαση. Ουσιαστικά μετά την ενημέρωση προς το Σώμα του κ. Δράκου ως επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει την επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και την παρέμβαση του πρώην δημάρχου κ. Λεβαντή στο ίδιο θέμα, φάνηκε ότι η κεντρική εξουσία έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα στην επιτροπή του δήμου καθώς κανείς δεν τους δέχτηκε, μετά την αρνητική απόφαση του Σώματος να δεχτεί οπουδήποτε στη Λαυρεωτική πρόσφυγες.
Οι εργασίες ωστόσο στο χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ συνεχίζονται, κατά δήλωση Δράκου που αν και δυσκολία επισκέφτηκε το χώρο, στο διοικητήριο της ΠΥΡΚΑΛ και τον αύλειο χώρο της και σε μια αποθήκη 120 τ.μ. πρόσφατα καθαρισμένη, με τα δύο κτίρια να βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Ο κ. Δράκος επίσης επισήμανε ότι ολόγυρα στο έδαφος βρίσκονται ορατά βλήματα, ενώ και το ίδιο το έδαφος είναι μολυσμένο και όπως ειπώθηκε έχουν παρθεί δείγματα προς έλεγχο. Παράλληλα ολόγυρα υπάρχει δασώδης έκταση με όποια επικινδυνότητα συνεπάγεται.
Κατόπιν τούτων πολλές ήταν οι φωνές κυρίως της μείζονος μειοψηφίας που ζήτησαν απ’ το δήμαρχο να αλλάξει την απόφασή του και να ηγηθεί της επιτροπής, χωρίς αποτέλεσμα όμως, αφού ο δήμαρχος επιμένει ότι μετά την απορριπτική απόφαση του Σώματος, δεν υπάρχει έδαφος συνδιαλλαγής για οτιδήποτε.
Παρέμβαση Σταύρου Παπασταυρόπουλου
Σημαντική παρέμβαση έκανε ο πρώην δήμαρχος Λαυρίου κ. Σταύρος Παπασταυρόπουλος, που δεν ήταν παρών στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου καθώς βρισκόταν εκτός Αττικής. «Εγκλωβιστήκαμε, είπε, ως προς το χώρο και αγνοούμε τα όσα έπονται απ’ την εγκατάσταση 2000 ανθρώπων στο τόπο μας. Άνθρωποι που μπορεί να παραμείνουν εδώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για ολιγοήμερη παραμονή, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών να κλείσουν τα σύνορα τους. Δεν είμαστε ρατσιστές, τόνισε, αντίθετα ως Έλληνες ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά και συμπαραστεκόμαστε στους πρόσφυγες. Άλλωστε το ‘χουμε αποδείξει εδώ και 60 χρόνια λειτουργίας του κέντρου αλλοδαπών στο Λαύριο».
Μια αναφορά στη προσωπική του γνωριμία με τον κ. Μουζάλα καθ’ ύλη υπευθύνου υπουργού για το επίμαχο θέμα συμφοιτητή του στην ιατρική, με κομματικές εκ διαμέτρου αντίθετες καταβολές (αριστερός ο Μουζάλας, δεξιός ο ίδιος), αναφορά που προκάλεσε τη παρέμβαση του Σωτήρη Ιατρού που τον υπερασπίστηκε, θεωρώντας άκαιρη σε προεκλογική περίοδο την εν λόγω αναφορά.
Ο κ. Παπασταυρόπουλος συνέχισε με τη διαπίστωση ότι οι πρόσφυγες που συνηθίζουν να μη κλείνονται στους χώρος υποδοχής, αλλά να προτιμούν να συνωστίζονται στις πόλεις και τα λιμάνια, θα κτυπήσουν καίρια το τουριστικό προφίλ του Λαυρίου που με πολύ κόπο αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Η πλέον σημαντική παρέμβαση Παπασταυρόπουλου με την ιδιότητά του ως επιστημονικός υπεύθυνος του Κ.Υ. Λαυρίου, ήταν η επισήμανση ότι το κέντρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας που πιθανόν να προκύψουν απ’ τη φιλοξενία δύο χιλιάδων προσφύγων με γυναικόπαιδα μεταξύ τους, όταν υπολειτουργεί με μόνο 4 γιατρούς, δύο εκ των οποίων στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και με δύο νέους. Με ακτινολογικό μηχάνημα γερασμένο, που δεν μπορεί να αντέξει μεγάλη επιβάρυνση, με έλλειψη ιατρικών υλικών, αναλώσιμων, φαρμάκων κ.α.
Σοβαρότατο πρόβλημα επίσης είναι η ασφάλεια του Κ.Υ. με ένα φύλακα κι αυτόν στα όρια συνταξιοδότησης. «Τι θα γίνει άραγε αν μία γιατρός και μία νοσηλεύτρια αντιμετωπίσουν βραδιάτικα ‘’ειδικούς’’ ασθενείς;» αναρωτήθηκε, με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής επίσης υποστελεχωμένο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε αμάξια;
Χιλιάδες προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε περίπτωση λειτουργίας ενός τόσο μεγάλου κέντρου υποδοχής – ταυτοποίησης προσφύγων, που αν και λέγεται ότι θα αποχωρούν γρήγορα, οι ενδείξεις μιλούν περί του αντιθέτου. Για όλα αυτά ζήτησε απ’ την επιτροπή να τα θέσει υπόψη των υπευθύνων κρατικών φορέων και προσφέρθηκε να συμμετέχει κι ο ίδιος αν του ζητηθεί.
Τέλος εντυπωσιακή ήταν η δήλωση του κ. Γιώργου Μανιώτη προέδρου του συλλόγου Αγ. Μαρίνας, ότι υπάρχει κι η επιλογή της φιλοξενίας προσφύγων απ’ τους οικιστές, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος προσφέρεται. Απαντώντας η πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Γκικαράκη στην πρότασή του, διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά το δημοτικό συμβούλιο, αλλά τους πολίτες που θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Εν κατακλείδι φαίνεται ότι το σοβαρό αυτό θέμα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή σε τοπικό επίπεδο για πολύ ακόμα.





