Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής που μπορεί κάποιος να μάθει είναι ότι πριν δημιουργήσει οτιδήποτε, θα πρέπει να σχεδιάσει και να έχει διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή ένα βασικό πλάνο.
Είτε το ελέγχουμε είτε όχι, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, όλα τα πράγματα δημιουργούνται δύο φορές. Η πρώτη δημιουργία είναι πάντα νοητική και η δεύτερη υλική. Πριν δημιουργηθεί οτιδήποτε στην πράξη πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί στο μυαλό μας.
Όταν χτίζεις ένα σπίτι, το έχεις ήδη δημιουργήσει στο μυαλό σου με κάθε λεπτομέρεια πριν ακόμα πέσει το πρώτο τούβλο. Έχεις επεξεργαστεί τις ιδέες σου, τις έχεις δουλέψει στο μυαλό σου μέχρι να αποκτήσεις ξεκάθαρη εικόνα του τι θέλεις να κτίσεις. Μετά μετατρέπεις την εικόνα αυτή σε αρχιτεκτονικά σχέδια. Όλα τα επιμέρους σχέδια εκπονούνται πριν καν αγγίξεις το χώμα.
Ο κανόνας του μαραγκού είναι, «πέντε μέτρα και μία κόβε».
Αν χτίζεις μια επιχείρηση και θέλεις να πετύχει θα πρέπει να ορίσεις με σαφήνεια τι προσπαθείς να κατορθώσεις.
Αν θέλεις να αναθρέψεις υπεύθυνα και αυτοπειθαρχημένα παιδιά θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρα αυτόν τον τελικό αυτό στόχο στο μυαλό σου καθώς αλληλοεπιδράς μαζί τους σε καθημερινή βάση. Δεν γίνεται να τους συμπεριφέρεσαι με τρόπο που να υπονομεύει την αυτοπειθαρχία ή την αυτοεκτίμηση τους.
Πριν αναχωρήσεις για ένα ταξίδι καθορίζεις τον προορισμό σου και σχεδιάζεις την διαδρομή πρώτα στο μυαλό σου.
Μια διάλεξη δημιουργείται πρώτα στο μυαλό και μετά εκφωνείται.
Για να είναι, όμως, το βασικό σου πλάνο αποτελεσματικό θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και ευέλικτο. Θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό όσον αφορά τους πόρους και τις δυνατότητες και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τροποποιηθεί ή και να αλλάξει ριζικά όταν διάφορες περιστάσεις το υπαγορεύουν. Φτιάξε ένα φοβερό βασικό πλάνο και να ξέρεις ότι έχεις κάνει το πρώτο και βασικότερο βήμα για να δημιουργήσεις θαύματα.
Όταν έχεις φτιάξει ένα βασικό πλάνο αυτό σημαίνει ότι έχεις πάρει μια σοβαρή απόφαση να δημιουργήσεις κάτι. Αν διαθέτεις ένα προσωπικό βασικό πλάνο αυτό δείχνει ότι θέλεις πραγματικά να βελτιώσεις τον εαυτό σου και θέλεις αυτή η βελτίωση να είναι ριζική. Αν διαθέτεις ένα προσωπικό βασικό πλάνο είναι σαν να έχεις κάνει ένα επίσημο συμβόλαιο μεταξύ του ατόμου που είσαι σήμερα (ενός ατόμου με προβλήματα και έλλειψη επιτυχίας) και του ατόμου που αποφάσισες να γίνεις (ενός ατόμου επιτυχημένου, υγιούς, εύπορου, ευτυχισμένου και σοφού).
Το προσωπικό σου βασικό πλάνο θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τη ζωή σου όπως πραγματικά τη θέλεις, γιατί θα σε σπρώξει στο να μετατρέψεις νεφελώδεις φιλοδοξίες σε συγκεκριμένες καθημερινές επιδιώξεις. Θα σου πει ακριβώς τι θα πρέπει να μάθεις, τι θα πρέπει να κάνεις και με ποιους θα πρέπει να δουλέψεις για να τα καταφέρεις.
Ένα προσωπικό βασικό πλάνο αλλάζει τα όνειρα και τα κάνει καθήκοντα και αποστολές. Μπορεί μ’ αυτό τον τρόπο να χάνει λίγο ρομαντισμό, αλλά θα σε αποζημιώσει γι’ αυτή την απώλεια αφού θα σου χαρίσει ένα συναρπαστικό και εξυψωτικό συναίσθημα που μόνο η πραγματική πρόοδος μπορεί να σου προσφέρει. Κάθε εβδομάδα που θα περνά θα σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις με χειροπιαστούς και μετρήσιμους τρόπους την πρόοδο σου. Σου εγγυώμαι, αυτό δεν θα το αλλάζεις με τίποτα στον κόσμο.
Μπορεί να σου πάρει μερικές εβδομάδες μέχρι να καταφέρεις να θέσεις το πλάνο σου σε τάξη, αλλά δεν θα αργήσεις να διαπιστώσεις την πρόοδο που πετυχαίνεις. Και πριν καν περάσουν μήνες θα κοιτάζεις με έκπληξη τα όσα έχεις καταφέρει.
Στο βασικό σου πλάνο θα θέσεις στόχους. Οι στόχοι είναι διαφορετικοί από τα όνειρα. Και έχουν 4 βασικά χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν από αυτά: Είναι συγκεκριμένοι, εφικτοί, έχουν όριο χρόνου και είναι ρεαλιστικοί.
Είναι συγκεκριμένοι. Το να θέλεις να είσαι πλούσιος είναι όνειρο. Το να δημιουργήσεις 4 εκατομμύρια ευρώ είναι στόχος.
Είναι εφικτοί. Το να κερδίσεις το λαχείο είναι όνειρο. Το να κερδίσεις έναν αγώνα δρόμου είναι στόχος.
Έχουν όριο χρόνου. Το να δημιουργήσεις 4 εκατομμύρια ευρώ είναι στόχος. Το να δημιουργήσεις όμως 4 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια είναι καλύτερος στόχος.
Είναι ρεαλιστικοί. Το να δημιουργήσεις 4 εκατομμύρια ευρώ σε 4 μήνες μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό. Σε πέντε χρόνια πιθανόν να είναι.
Αν πραγματικά θέλεις να καταφέρεις κάτι, φτιάξε ένα βασικό πλάνο.