17.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΒΑΛΑΝΑΡΗΣ & ΔΑΣΑΜΑΡΙ ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ

ΒΑΛΑΝΑΡΗΣ & ΔΑΣΑΜΑΡΙ ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ

Αν και πέρασε αρκετό διάστημα αφότου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η οριοθέτηση του ρέματος Βαλανάρη, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Παναγιώτης Καλφαντής, απαντά στο Νίκο Σίμο δασολόγο απ’ το Πικέρμι. Δυστυχώς δεν ξέρουμε αν υπάρχουν  γραπτές δηλώσεις του κ. Σίμου ή ο κ. Καλφαντής απαντά σε προφορική αναφορά. Ούτως ή άλλως δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Καλφαντή προς τον κ. Σίμο, ζητώντας συγνώμη απ’ τους αναγνώστες για την ελλιπή ενημέρωσή τους. γράφει ο κ. Καλφαντής:     

Κε Σίμο

Ως συνυπογράφων  αιρετός προϊστάμενος ,από κοινού με την Δντρια Αρχιτέκτονα ΕΜΠ και την αρμοδία υπάλληλο Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ  ,την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας , την οποία χαρακτηρίσατε αστεία και επιπέδου 3ης Δημοτικού σε δημόσια ανάρτηση σας στις 28-5-2015 , περί γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ για την οριοθέτηση τμημάτων  του υδατορέμματος  ΒΑΛΑΝΑΡΗ  και έπειτα από σπουδές στην Σχόλη των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και  μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών έχω σας παρατηρήσω τα έξης :

Τους αδαείς η στην καλή περίπτωση τους ημιμαθείς  χαρακτηρίζει η  ιδιότητα του ¨ξερόλα ¨.

Κατέχουν μονοσήμαντα την απολυτή αλήθεια την οποία καταδέχονται με περίσσευμα ψυχής  να μεταδώσουν σε εμάς τους αδαείς υπολοίπους οι όποιοι πρέπει να την αποδεχτούμε  ευλαβικά, ως έχει  και χωρίς ερωτήσεις καθότι δεν μπορούμε καν να την πλησιάσουμε με τις δίκες μας διανοητικές ικανότητες .

Θα σας αποδείξω το ¨αλαλούμ¨ των παρατηρήσεων σας με μορφή ερωταπαντήσεων για χάριν προσλαμβάνουσας ευκολίας κατανόησης  .

Το θέμα της μελέτης επί της όποιας γνωματεύουμε?

Οριοθέτηση και προτεινόμενα έργα διευθέτησης σε τμήματα του υδατορέματος ΒΑΛΑΝΑΡΗ.

Ποτέ ανατέθηκε  ? Το 2010 

Από ποιον ανατέθηκε ? Από την πρώην Νομαρχία Αν. Αττικής

Γιατί ανατέθηκε ?

Για την προστασία του ΒΑΛΑΝΑΡΗ και αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Πικερμίου.

Είναι προς το συμφέρον των δημοτών να οριοθετηθούν τα ρέματα του Δήμου μας?

Ναι γιατί έτσι καθορίζεται συγκεκριμένα η έκταση τους,τιθεται εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής και τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας από την νομοθεσία ώστε να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση και να διασφαλιστεί η λειτουργιά τους ως μέσου απορροής των όμβριων υδάτων και φυσικών αεραγωγών.

Μπορεί να μελετηθεί  τμηματική οριοθέτηση ?

Ναι και χωρίς προαπαιτούμενα  (Νόμος  4258/2014 &2.3) αρκεί να συνοδεύεται από υδρολογική  μελέτη για το σύνολο του ανάντι τμήματος του  υπό οριοθέτηση υδατορέματος  και από υδραυλική μελέτη που λαμβάνει υπόψιν το σύνολο  της λεκάνης απορροής έως το τμήμα προς οριοθέτηση.

Μήπως όμως οι απορροές που υπολόγισε ο μελετητής στο υδατόρεμα είναι λανθασμένες επειδή έδειξε στον χάρτη χρήσεων γης διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς οι όποιοι ΠΟΤΕ δεν θα υλοποιήσουν σχεδία πόλης καθόσον ευρίσκονται σε δασικά τμήματα.   Όχι βέβαια δεν υπάρχει λάθος επισήμανση  γιατί ο μελετητής απλούστατα είναι υποχρεωμένος να ενσωματώσει  τις όμβριες  εισροές στην επιφάνεια απορροής  στο μαθηματικό μοντέλο του από υδρολογικά στοιχεία που διατηρεί το ΥΠΕΚΑ και έχουν προκύψει από 30ετη μελέτη της περιοχής και όχι από τις διαφορές γης χρήσεις η τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην περιοχή. 

Οι απορροές που υπολόγισε ο μελετητής στο υδατόρεμα θα μπορούσαν άραγε να είναι μικρότερες αν πρότεινε έργα ορεινής δασονομίας ?.

Όχι θα ήταν οι ίδιες όπως εξηγήθηκε στην προηγούμενη παράγραφο. Ναι στα έργα ορεινής δασονομίας και στις εκτεταμένες δασικές δενδροφυτεύσεις   αλλά δεν είναι θέμα αυτής της μελέτης.

Είναι μήπως άχρηστα τα έργα ενίσχυσης του πρανούς και γεφυρών αλλά χρειάζονται τα έργα αναβιβασμού της οδού Κλεάνδρου στην Αιολίδα ?.

Εδώ βέβαια η ¨τεκμηρίωση¨ σας ήταν του επιπέδου ¨Δεν έχει πλημμυρίσει ποτέ …γιατί μου τόπε στο καφενείο ένας γέρος  τσοπάνης¨ και αλλά φαιδρότερα!! Και ας υπήρχαν μαρτυρίες 3 δημοτών της Διώνης ότι τους απαγορεύθηκε η διέλευση στην γέφυρα της Άγιας Αικατερίνης τον Φεβρουάριο του 2013 λόγω της πλημμύρας!! Και ας υπολόγισε ο μελετητής ότι στην πλημμύρα  της 50ετιας οι γέφυρες και τα σπίτια στην οδό Βαλανάρη  κατακλύζονται !! Τι εύκολο να το λέτε χωρίς να έχετε την βάρια ευθύνη …αλλά όταν πιθανόν γίνει το  κακό θα βγείτε στα μικρόφωνα να λέτε…. Μα δεν υπάρχει Πολιτεία!!!

 Σοβαρευτείτε … η είναι αναγκαία όλα τα προτεινόμενα έργα η δεν είναι αναγκαία… δεν μπορεί θα θεωρείτε σωστή την  πλημμυρική παροχή στην Αιολίδα οπότε συμφωνείτε με το προτεινόμενο έργο και λάθος την πλημμμυρική παροχή στις γέφυρες οπότε διαφωνείτε?  …. ¨και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ ¨  που λέει ο σοφός λαός ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!

 Αν μεγαλώσουν άραγε οι γέφυρες θα καταστραφεί το περιβάλλον ?.

Προφανώς όχι. Στην παρούσα μελέτη γίνεται μόνο επισήμανση προτεινόμενων έργων . ο επόμενος μελετητής θα εξετάσει την αναγκαιότητα και τα μεγέθη των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Αν η Περιφέρεια Αττικής αναθέσει τελικά  μελέτη κάποιας νέας  γεφύρας αυτή θα πάρει όλες τις επίπονες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις . Δηλαδή όλες οι γέφυρες που κατασκευάζονται στην χώρα μας γίνονται όλες  σε ¨κρανίου τόπο¨ περιοχές ?? . Εκεί δεν υπάρχει διαμορφωμένο φυσικό περιβάλλον? Πως αδειοδοτούνται αυτές? Οι δημότες εκεί δεν είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι? Έχετε και στην περιβαλλοντική ευαισθησία το μονοπώλιο εκτός από την γνώση?  Όταν κατασκευάστηκε η γέφυρα-μνημείο  της Πλακάς στον Άραχθο εκεί δεν υπήρχαν καρυδιές και σχίνα στις όχθες? Αν το οπλισμένο σκυρόδεμα δεν είναι της αρεσκείας σας σαν υλικό  ( από το πιασάρικο τσιτάτο στα λεγόμενα σας  ότι …¨τσιμεντάρουν τον Βαλανάρη¨) μπορείτε να προτείνεται από λιθοδομή η ξύλινη ως φιλικότερη στο περιβάλλον.

Σχετικά με την ονοματολογία των υδατορεμάτων . Με ευχάριστη έκπληξη είδα ότι δεν βάζετε το θέμα στην ανάρτηση οπότε μάλλον πειστήκατε για το λάθος σας….. Μας πήρε βέβαια 2 ώρες αντεγκλήσεων στο Τοπικό Συμβούλιο Πικερμίου ώστε να δεχθείτε ότι η ονοματολογία στην μελέτη προέρχεται από την μόνη αξιόπιστη πηγή στην Χώρα μας που είναι οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Μέχρι και χάρτη του 1923 σας φέραμε με τα ρέματα της Πεντέλης !! Και βέβαια το σενάριο σας επιπέδου ¨Κλούζω¨…. αλλάζουν τις ονομασίες γιατί ο Βαλανάρης  προστατεύεται  με ΦΕΚ ώστε να τον τσιμεντάρουν…   Λες και το ΦΕΚ 281Δ/1993 δεν καθορίζει ως διατηρητέου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όλα τα 70 ρέματα, χειμάρρους και ρυάκια της Αττικής αναμεσά τους και τα μελετόμενα ρέματα. Αυτά προκύπτουν από χάρτες που συνοδεύουν το ΦΕΚ 281Δ/1993.Λες και η προστασία εξαρτάται από το όνομα και όχι από χάρτες, συντεταγμένες και τοπογραφικά διαγράμματα…

Τέλος για να μην κουράσω πολύ σημειώνω διάφορα ¨εντυπωσιακά¨ αποσπάσματα από το κείμενο σας

Ανεκδοτολογικού χαρακτήρα οι θετικές γνωμοδοτήσεις του Τοπικού Συμβούλιο Πικερμίου και της  Δημοτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής !!. Χειραγωγούμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.!! Αφανή σκοπούμενα του εντολέα της μελέτης !! Βιλίτσες, λαϊκό σπίτι, εφοπλιστικός κάματος !!!

Έχετε κάτι συγκεκριμένο να καταθέσετε? Είναι ανέκδοτα οι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι? Ετσι απαξιώνεται τα θεσμικά όργανα του Δήμου όταν δεν σας αρέσουν οι αποφάσεις τους? Ποια τα αφανή σκοπούμενα? Ποιος είναι ο εφοπλιστής? Και ποια είναι η βιλίτσα? Γιατί δεν τα κατονομάζεται?

Αλλά ξέχασα.. εκτός από το ότι κατέχετε την απόλυτη αλήθεια έχετε αυτοχρισθεί  και οι ¨Ρομπέν των Δασών¨ του Πικερμίου !!!

Αυτό που δεν κατανοώ είναι πως δεν εξετίμησαν αυτή την τεράστια  πρόσφορα σας οι δημότες στις πρόσφατες εκλογές. Το γιατί μάλλον είναι προφανές και την απάντηση σας την έδωσαν αυτοί που είχαν την αρμοδιότητα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΝΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ,M.Sc.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

    

 

   

 

  

 

  

  

  

   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα