26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Προς Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό

          Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Παύλο Πολάκη

Κοινοποίηση κο Σάκη Παπαδόπουλο υπεύθυνο θεμάτων υγείας ΣΥΡΙΖΑ

 

Αξιότιμοι

Υπουργέ & Αναπληρωτή Υπουργέ Υγείας

Παίρνω το θάρρος να σας απευθύνω αυτή την ανοικτή επιστολή εκφράζοντας την ανησυχία των συμπολιτών μου για ενέργειες που ίσως αποβούν μη αναστρέψιμες, αν δεν τεθεί το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων από την αρχή, κυρίως όταν το θέμα αφορά την Δημόσια Υγεία και μάλιστα την Πρωτοβάθμια (ΠΦΥ).

Τη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου με εντολή σας, άλλαξαν οι υπεύθυνες επιστημονικής λειτουργίας των Κ.Υ. Καλυβίων και Ραφήνας. Μια αλλαγή καθόλα εντός των ορίων του νόμου, άσχετα αν κάθε νόμιμη απόφαση δεν είναι απαραιτήτως και ηθική. Τούτο διότι, τουλάχιστον στη περίπτωση του Κ.Υ. Ραφήνας για την αναβάθμιση του οποίου έχουμε πασχίσει πολύ, κάποιοι οραματιστές που θέλουμε τη ΠΦΥ σε πολύ υψηλό επίπεδο, είναι πασιδήλως άδικη, αφού (θα χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό όρο, τόσο επίκαιρο άλλωστε στη πολιτική μας ζωή) δεν αλλάζεις ομάδα που πετάει.

Παραβλέποντας και αυτή την υποσημείωση αφού παραδέχομαι ότι κάθε κυβέρνηση ίσως θέλει να προβάλει τις δικές της επιλογές, δεν θα ανησυχούσα καθόλου για την περαιτέρω καλή πορεία του Κ.Υ. Ραφήνας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά την αναβάθμισή του το 2015 σε κτιριακό, εργαστηριακό και επιστημονικό επίπεδο, κατέχει ήδη την πρώτη θέση μεταξύ των Κ.Υ. της Αττικής, αποτελεί πρότυπο Πανελλαδικά ως προς το πώς πρέπει να λειτουργεί η ΠΦΥ για να αποσυμφορεί  τις κεντρικές μονάδες που ασφυκτιούν απ’ το πλήθος των ελαφρών περιστατικών που φτάνουν σ’ αυτές ελλείψει οργανωμένων κέντρων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά αυτά, αν δεν συνέβαιναν ήδη κάποιες ενδείξεις που προβληματίζουν.

Για να μη σας κουράζω περισσότερο, να επισημάνω ότι η ανησυχία μας ότι το Κ.Υ. Ραφήνας αρχίζει ήδη να υποβαθμίζεται, να πω ότι έπαψε να λειτουργεί το χειρουργικό ιατρείο αφού η μόνη χειρουργός, που επί προσθέτως εξυπηρετούσε όχι μόνο το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και την ευρύτερη περιοχή (Μαραθώνα μέχρι Παλλήνη), αλλά και τα νησιά λόγω του λιμένος, ανέλαβε υπεύθυνη του κέντρου οπότε ανακλήθηκαν όλα τα  προγραμματισμένα ραντεβού και ως εκ τούτου οι ασθενείς που χρειάζονται ιατρική χειρουργική βοήθεια αποστέλλονται στο Κ.Υ. Σπάτων.

Αξιότιμοι Υπουργοί κύριοι Ξανθέ και Πολάκη

Επειδή ανήκω σ’ αυτούς που ακόμα πιστεύουν ότι έχετε τη βούληση να θέσετε στην υπηρεσία ασφαλισμένων και ασθενών μια αξιόπιστη και ασφαλή ΠΦΥ που θα είναι ικανή επίσης να αποσυμφορήσει τις κεντρικές μονάδες, σας παρακαλώ να ελέγξετε τα επίσημα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ και να αξιολογήσετε με τη δίκαια κρίση που έχετε σαν γιατροί, την αλματώδη αύξηση εξυπηρέτησης ασθενών και ασφαλισμένων που εμπιστεύονται το Κ.Υ. Ραφήνας απ’ τη στιγμή που παραδόθηκε αναβαθμισμένο το 2015, όπως και την ανοδική πορεία του με γεωμετρική πρόοδο μετά την 1 Ιουνίου του 2016 που τέθηκε σε 24ωρη λειτουργία και μάλιστα αυξημένη από Παρασκευή έως Δευτέρα.

Ακόμα θέλω να παρακαλέσω τον κ. Πολάκη να επισκεφτεί το εν λόγω κέντρο ώστε να έχει προσωπική άποψη – θα τρίβει τα μάτια του αντικρύζοντας το διαμάντι της συλλογής της 1ης ΥΠΕ – όπως προσωπική άποψη έχει ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος υπεύθυνος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μας έκανε τη τιμή να παρακολουθήσει τη διημερίδα του Φλεβάρη του 2015 που έγινε στο αμφιθέατρο που βρίσκεται δίπλα στο Κ.Υ. – το υπουργείο Υγείας κατέχει 460 στρέμματα στο εν λόγω σημείο – ξεναγήθηκε στο κέντρο και έμεινε έκπληκτος απ’ τις πρωτοποριακές του δυνατότητες.

Ευελπιστώ στην κατανόηση του σημαντικού αυτού θέματος και στο περαιτέρω ενδιαφέρον σας, αν και δε σας κρύβω ότι πολλοί είναι εκείνοι που μου λένε ότι απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων ή ακόμα χειρότερα ότι η επίσημη Κυβερνητική γραμμή είναι η προς τα κάτω ισοπέδωση όλων των Κ.Υ. αφού πρέπει να παραμείνουν όλα ανοιχτά χωρίς να μπορούν να αναβαθμιστούν προς τα πάνω. Κάτι που δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να πιστέψει.

Με την πρέπουσα εκτίμηση

Αγγελική Ραγκούση

Δημοσιογράφος

 

ΥΓ. Παραμένω στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις, ευελπιστώντας σε μελλοντική επικοινωνία μας εν ευθέτω χρόνω.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα