16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΜΥΜΩΝΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ KA2 ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΑΜΥΜΩΝΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ KA2 ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με τη συμμετοχή μας στην τρίτη (3η) διακρατική συνάντηση για το έργο Promoting Effective Communication for  Individuals with  a Vision Impairment  and Multiple Disabilities “PrECIVIM”, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, Key Action 2, με συντονιστή φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φορέα διαχείρισης το ΙΚΥ, μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε, από τις 08/11/2018 έως και τις 11/11/2018 στο νησί της Κύπρου και να γνωρίσουμε από κοντά τα προγράμματα εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες της Σχολής Τυφλών «ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ».

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, επισκεφθήκαμε τους χώρους που στεγάζεται η Σχολή Τυφλών. Πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κύπρο που απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες με οπτική αναπηρία.

Στην έναρξη της συνάντησης, ενημερωθήκαμε εκτενώς από την κυρία Κυριακού Μαρία, υπεύθυνη του τμήματος ανήλικων πολύ-αναπήρων μαθητών, για την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη δομή, τη λειτουργία, τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής. Η κυρία Κυριακού μας περιέγραψε έναν πολυδύναμο εκπαιδευτικό φορέα με ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως τμήμα παιδιών με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, εργαστήριο καλαθοπλεκτικής, εργαστήριο ξυλουργικής, εργαστήριο τεχνών, τμήμα οικογενειακού προγραμματισμού, τμήμα φυσικής αγωγής, πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για παιδιά με οπτική αναπηρία και τις οικογένειές τους, πρόγραμμα στήριξης παιδιών με οπτική αναπηρία που φοιτούν σε σχολεία τυπικής εκπαίδευσης, σχολή τηλεφωνητών, υπηρεσία μεταγραφών και ηχογραφήσεων, τμήμα εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και διάφορα άλλα προγράμματα  δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, περιηγηθήκαμε στους χώρους της Σχολής, γνωρίζοντας από κοντά εξαίρετους επαγγελματίες, αλλά και εκπαιδευόμενους με οπτική αναπηρία, από 5 έως 95 ετών. Όλοι τους μας υποδέχονταν με χαρά, θέρμη και θέληση να μας παρουσιάσουν τη «δουλειά τους». Κατά την είσοδό μας μάλιστα στο τμήμα των παιδιών με πρόβλημα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, μας περίμενε μια ευχάριστη μουσική έκπληξη. Τα παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, που τραγούδησαν δυο μικροί μαθητές, συνοδευόμενοι από το προσωπικό και το μουσικό όργανο που έπαιζε ο δάσκαλος της μουσικής, μας εγκλιμάτισαν ευχάριστα στο σχολείο και κατ΄ επέκταση στο νησί.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, η συνάντηση συνεχίστηκε στη φιλόξενη αίθουσα του Ξενοδοχείου Κλεοπάτρα, στο οποίο και διαμέναμε. Οι ομιλητές και τα καίρια θέματα τα οποία θίχτηκαν τη συγκεκριμένη μέρα, κράτησαν ζωηρό το ενδιαφέρον μας μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης μας στη Σχολή Τυφλών, η κυρία Κυριακού Μαρία, η κυρία Φιλίππου Άντρη – υπεύθυνη στήριξης μαθητών με οπτική αναπηρία που φοιτούν σε σχολεία τυπικής ανάπτυξης- και το προσωπικό, κατάφεραν, εκτός από την ολοκληρωμένη παρουσίαση του ιδρύματος τους, να μας κάνουν ευχάριστη την παραμονή μας εκεί, δείχνοντας τη φιλοξενία τους, την έγνοια τους και την αγάπη για το χώρο εργασίας τους.

Συνεχίζοντας, όσον αφορά στη Λευκωσία, πρόκειται για μια πόλη που συνδυάζει το σύγχρονο στοιχείο των πόλεων μαζί με το παραδοσιακό που συναντάς στην παλιά πόλη. Περνώντας την οδό Λήδρας, ξεκινούν πλακόστρωτοι δρόμοι με παλιές διάσπαρτες οικίες και παραδοσιακά μαγαζιά. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, επηρεασμένα από την πικρή ιστορία του νησιού. Και φτάνοντας στην συνοριογραμμή, που εάν τη διαβείς, περνάς στα κατεχόμενα, θλίβεσαι και η σκέψη σου μονοπωλείται από ερωτηματικά και λέξεις, όπως γιατί, δυστυχία, θλίψη. Ωστόσο οι ομορφιές της πόλης σε γυρνούν στο τώρα, απολαμβάνοντας τη βόλτα στα παραδοσιακά μαγαζιά, το ωραίο κυπριακό φαγητό και την κυπριακή διάλεκτο με τις τόσες άγνωστες λέξεις…

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, χάρη στην ευγενική πρόταση της κυρίας Κυριακού Μαρίας, επισκεφθήκαμε τη Λεμεσό. Πρόκειται για ένα όμορφο αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, με σύγχρονη οικιστική ανοικοδόμηση, εντός της πόλης, αλλά και παραλιακά. Η εκπληκτική εικόνα της παραλιακής ζώνης της πόλης δείχνει τη μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί. Μαγαζιά κοινωνικής εστίασης, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, τεχνητές λίμνες, πάρκα αναψυχής και θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για βόλτα, εκδρομή, διασκέδαση, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, άθληση και στιγμές χαλάρωσης.

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της τρίτης (3ης ) διακρατικής συνάντησης, διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων δράσεων, καθώς υπό τη σκέπη τους επιτυγχάνεται η διασύνδεση των επαγγελματιών και καλλιεργούνται σχέσεις συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων.

Αναμφισβήτητα, η συμμετοχή στο εν λόγω έργο συμβάλλει στην πρόοδο των φορέων, στην τόνωση διακρατικών συνεργασιών, στην εισαγωγή νέων μεθόδων και καινοτόμων ιδεών στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.

 

Συντάκτες οι εργαζόμενοι: Βασιλάρα Διονυσία, Αηδονίδου Λεμονιά & Ζώτου Χριστιάνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες « ΑΜΥΜΩΝΗ»

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα