17.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΩΡΩΠΟΣ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΩΡΩΠΟΣ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ίδρυση Σχολής Κεντητικής Τέχνης στον Αυλώνα, Δημιουργία Δικτύου Λαογραφικών Μουσείων σε Αυλώνα, Βαρνάβα και Νέα Παλάτια Ωρωπού, δημιουργία Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού για παραγωγή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και απορρόφηση προγραμμάτων για επιδοτήσεις και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, οι προτάσεις του Προέδρου της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) Νεκτάριου Καλαντζή για  Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο Δήμο Ωρωπού, μέσω του λαογραφικού και αγροτοδιατροφικού (γαστρονομικού) Τουρισμού.

Η γυναίκα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό  ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ωρωπού, μέσα από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Αυτό τονίστηκε στην Ημερίδα «Γυναίκα & Τοπική Τουριστική Ανάπτυξη», την οποία διοργάνωσαν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Καπανδριτίου.

Ο  Πρόεδρος της της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης κα Αναστασία Μαραβέλια, αναφέρθηκε στην δράση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), όπου νέοι ανθρώποι σε όλη την Ελλάδα, ανοίγουν το θέμα της τοπικής ανάπτυξης, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Νεκτάριος Καλαντζής τόνισε ότι ο Δήμος Ωρωπού έχει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές στον θεματικό τουρισμό, σε μια περιοχή με καταπληκτικές παραλίες, πολλά αξιοθέατα, εκκλησίες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν προσκυνητές από όλη την Ελλάδα στα καταπληκτικά μοναστήρια, τα βουνά της περιοχής για περιπατητικό τουρισμό και αγροτουρισμό, στα οινοποιεία για οινοτουρισμό, καθώς και ήδη διοργανώνονται events που μπορούν να προσελκύσουν τον αθλητικό τουρισμό, όπως αγώνες αυτοκινήτου και θαλάσσια σπορ.

Εξειδίκευσε την τοποθέτησή του στις προοπτικές του πολιτιστικού τουρισμού στο Δήμο Ωρωπού ως σύνολο των δημοτικών ενοτήτων ενιαία, όπου είναι μια τεράστια βιομηχανία στην οποία διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ περισσότερο από το 50% της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη έχει ως κινητήρια δύναμη την πολιτιστική κληρονομιά και ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι η συνιστώσα εκείνη του τουρισμού η οποία αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ο Δήμος Ωρωπού πλην του Αμφιάραου, του Ιερού που είναι από τα λίγα στον κόσμο με αυτή την ιστορία και των μοναστηριών, μπορεί να αναπτύξει τον πολιτιστικό τουρισμό, μέσω της ίδρυσης ενός ενιαίου δικτύου λαογραφικών μουσείων στην περιοχή, που θα περιλαμβάνονται τα μουσεία :

Ζυγωμαλά στον Αυλώνα,

Το Λαογραφικό Μουσείο στα Νέα Παλάτια

Και το Μουσείο Ψωμιού στον Βαρνάβα, που ενώ δεν ανήκει στο Δήμο Ωρωπού, γειτνιάζει λαογραφικά, κοινωνικά και οκονομικά με το Καπανδρίτι, αποτελώντας έναν δεσμό ετών για την περιοχή.

Η ίδρυση ενός οργανωμένου δικτύου λαογραφικών μουσείων υπό τη σκέπη και τη βοήθεια του δήμου Ωρωπού, θα αποτελέσει πρωτοποριακή κίνηση για Δήμο της Αττικής και μιας και ο Ωρωπός εκτινάσσει τον πληθυσμό του κατά τους θερινούς μήνες και μπορεί να προσελκύσουν τα μουσεία, επισκέπτες από όλη την Αττική αρχικά και την υπόλοιπη χώρα σε μακροπρόθεσμο διάστημα.

Αυτό απαιτεί δύο σκέλη στρατηγικής κατεύθυνσης. Σταθερό ωράριο και λειτουργία, για ανοιχτά μουσεία. Ανάδειξη της αρβανίτικης τέχνης και ιστορίας, καθώς και της Μικρασιάτικης αύρας. Το μουσείο Ζυγομαλά είναι  λαογραφικό μουσείο στον Αυλώνα Αττικής και αποτελεί από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους του στην Ελλάδα. Είναι το κόσμημα του Αυλώνα.

Ο Νεκτ. Καλαντζής προτείνει, με τη βοήθεια του δήμου Ωρωπού, την επαναλειτουργία της περίφημης Σχολής Λαϊκής Κεντητικής Τέχνης. Η τέχνη χρυσοκεντητικής (κοσμική και εκκλησιαστική) μπορεί να αναπτυχθεί ως εξειδικευμένη δραστηριότητα στον ίδιο χώρο. Η αξιοποίηση της τέχνης του κεντήματος αυτή την εποχή μπορεί να αποφέρει πρακτικά νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή για τις γυναίκες.

Από την άλλη, στα Νέα Παλάτια ο πολύ δραστήριος Πολιτιστικός και Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων που ιδρύθηκε το 1982 και είναι ο θεματοφύλακας των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Παλατιανών έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό μουσείο για την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού με εκθέματα από Μ. Ασία , στολές και αντικείμενα, όπου θα πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω, εντάσσοντάς το στο δίκτυο λαογραφικών μουσείων Ωρωπού (ΔΙ.ΛΑ.Μ.Ω.) και κάνοντας τον επισκέπτη της περιοχής να το επισκεφθεί.

Το τρίτο μουσείο που θα μπορούσε να ενταχθεί στο δίκτυο, αν και δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Ωρωπού, είναι αυτό του Βαρνάβα που είναι μεν ιδιωτικό, του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου της Λαογραφικής Εταιρείας του Μουσείου Βαρνάβα, σε ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα που μετατράπηκε σε Μουσείο Άρτου και φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού.

Ένα δεύτερο σκέλος που θα τόνωνε την ανάπτυξη της γυναικειας επιχειρηματικότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ν.Α., είναι η δημιουργία οργανωμένου γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού από όλα τις Δ.Ε. του Ωρωπού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τουρισμού, όπου τοπικοί παραγωγοί, με χαμηλό κόστος θα διέθεταν τα αγροτικά προϊόντα τους, που είναι πλούσια στην περιοχή, όπως ελιές, τοπικό λάδι, μέλι, σταφύλι, φρούτα, όπως μήλο, σύκα κλπ.

Σημαντικό για όλα τα παραπάνω ανέφερε ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται και αφορούν γυναίκες της υπαίθρου, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Ευκαιρίες για την ίδρυση, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό καλλιεργειών, μεταποιητικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα και οικοτεχνιών, προσφέρουν αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας και το πρόγραμμα Leader που είτε έχουν βγει ήδη στον αέρα, είτε αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Σε ότι αναφορά την Οικοτεχνία, μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές του Δήμου Ωρωπού, βοηθώντας τις γυναίκες της περιοχής για ένα επιπλέον οικογενειακό εισόδημα. 

Συμπερασματικά, ο Δήμος Ωρωπού έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στο κομμάτι του στοχευμένου τουρισμού, πλην των παραλιών του, που θα αξιοποιούνταν και η μέσα γη του, η ενδοχώρα, με τον λαογραφικό του πλούτο και την τοπική παραγωγή των αγροτικών του προϊόντων, που θα κέρδιζαν όλες οι Δ.Ε. Ωρωπού, ο Ωρωπός, ο Αυλώνας, οι Αφίδναι, ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, η Μαλακάσα, το Μαρκόπουλο Ωρωπού, τα Νέα Παλάτια, το Πολυδένδρι, η Σκάλα, το Χαλκούτσι και το Συκάμινο, όπου θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες της περιοχής, πράγμα πολύ σηματικό για την εποχή μας και την ανάπτυξη της περιοχής’’ , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Νεκτάριος Καλαντζής κατά την ομιλία του στην Κοινότητα Καπανδριτίου.

Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας του Δήμου και Νομικός κα Μαρία Δέδε, η οποία παρουσίασε το σχέδιο του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τον ιδιαίτερο όσο και ενεργό  ρόλο που καλείται να παίξει η γυναίκα. Η τέως Γραμματέας Ισότητας Φύλλων κα Βάσω Κόλλια όπου αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που έχει η γυναίκα μέσω της επιχειρηματικότητας να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, η τοποθέτηση της κας Τζούλη Κούτσουρη, η οποία ως επιτυχημένη επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής αναπτυξιακής πρότασης για την περιοχή κι η κα Καίτη Οικονόμου,  που δραστηριοποιείται στο χώρο των Τουριστικών Γραφείων, η οποία τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο τουριστικό χώρο,  γιατί η γυναίκα μπορεί να πετύχει.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ειδική Συνεργάτης  για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο Δήμο Ωρωπού, κα Ανδριάνα Λαμαπδαρίδου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα