18.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Το Ταξίδι–Κύπρος 1948 Η αρχή της οδύσσειας» του Ε. Μαυρουδή – Η...

«Το Ταξίδι–Κύπρος 1948 Η αρχή της οδύσσειας» του Ε. Μαυρουδή – Η οδύσσεια και της έκδοσης

Ήταν το 2016 μόλις είχε κυκλοφορήσει «Το Κόκκινο Τανγκό», όταν ο Ευάγγελος (Βαγγέλης για τους φίλους) Μαυρουδής ξεκίνησε να μελετά την συγγραφή του επόμενου μυθιστορήματός του. Θυμάμαι ότι ετοιμάζαμε μια παρουσίαση του βιβλίου «Το Κόκκινο Τανγκό» στη Ραφήνα, όταν ο Βαγγέλης μου είπε ότι είχε έρθει σ’ επαφή μ’ ένα φίλο απ’ την Κύπρο που είχε διαβάσει το βιβλίο και του ανέφερε μια ιστορία που σχετιζόταν με το θέμα που διαπραγματευόταν.

Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών, καθώς όσα έμαθε κέντρισαν την περιέργεια του συγγραφέα, με κατάληξη την απαρχή της συγγραφής ενός νέου βιβλίου.

«Το ταξίδι» αρχίζει με την άφιξη του πρωταγωνιστή της ιστορίας, ενός δημοσιογράφου, στην Κύπρο για να καλύψει τον θάνατο του Μακαρίου. Ουσιαστικά όμως ο απώτερος σκοπός του είναι η ανακάλυψη της ταυτότητας του πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ και ποτέ δεν έμαθε απ’ την μητέρα του ποιος ήταν. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι στο χρόνο, το 1948, όπου έμελλε να αποτελέσει την αρχή της οδύσσειας του Κυπριακού, που παραμένει έως σήμερα.

Παράλληλα εξελίσσεται η μυθοπλασία, όπου ο Βαγγέλης Μαυρουδής με την απαράμιλλη ικανότητά του να παντρεύει δεξιοτεχνικά πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, με τους φανταστικούς ήρωες που δημιουργεί, φτάνει με ένα κινηματογραφικό τρόπο στην κατάληξη της αναζήτησης του κεντρικού ήρωα, μετά από απίστευτες αποκαλύψεις συνομιλητών του, που αποκαλύπτεται στην τελευταία αράδα της ιστορίας.

Παράλληλη πορεία με την οδύσσεια του ιστορικού μυθιστορήματος, ακολουθεί η οδύσσεια της έκδοσης του βιβλίου, όταν ξεσπά η φονική φωτιά του Ιουλίου 2018 στο Ν. Βουτζά όπου εισβάλλει στο δώμα της μονοκατοικίας Μαυρουδή και κάνει στάχτη εκτός των άλλων πολύτιμων αντικειμένων που φυλάσσονταν εκεί, την βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία που απετέλεσαν πηγές για την συγγραφή του βιβλίου, αλλά και το ίδιο το βιβλίο που βρισκόταν στη φάση των τελευταίων πινελιών μέχρι την έκδοση του. Ευτυχώς μία κόπια υπήρξε ασφαλής στον υπολογιστή του συγγραφέα στο ιατρείο του στη Ραφήνα, (η επαγγελματική ιδιότητα του Ε. Μαυρουδή είναι γιατρός).

Η τραγωδία της φονικής φωτιάς που κατέκαψε ανθρώπους, περιουσίες και περιβάλλον, όπως ήταν φυσικό καθυστέρησε κατά δύο χρόνια την έκδοση του βιβλίου. Όμως η οδύσσεια του βιβλίου μέχρι να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων δεν σταματά, αφού την στιγμή που ήταν έτοιμο να παρουσιαστεί επίσημα απ’ τον εκδοτικό οίκο Κέδρο, ξεσπά η πανδημία με το πρώτο απαγορευτικό να σταματά την επίσημη πρώτη παρουσίαση. Το βιβλίο τελικά κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων χωρίς επίσημη διά ζώσης παρουσίαση μόλις πριν το τέλος του 2020 και γίνεται φυσικά ανάρπαστο, όπως όλα τα βιβλία του Ε. Μαυρουδή, με κορωνίδα την Τριλογία του.

Ευάγγελος Μαυρουδής ο συγγραφέας

Η απίστευτη ικανότητα του συγγραφέα να συνταιριάζει αριστοτεχνικά πραγματικά πρόσωπα με τους ήρωες που επιστρατεύει χάρη της μυθοπλασίας, καθιστούν την ανάγνωση γοητευτική καθώς οι δόσεις του σασπένς δίνονται σε αυστηρά τηρούμενες αναλογίες ώστε ο αναγνώστης να μην ξεκολλά εύκολα απ’ την πλοκή.

Οι αλλεπάλληλες παραπομπές στα πραγματικά γεγονότα με τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον διαχωρισμό τους με την μυθοπλασία, αποδεικνύουν την πολύ δουλειά που έχει προηγηθεί απ’ τον συγγραφέα μελετώντας ενδελεχώς το διχασμό και τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν τόσο μεταξύ των τριών εθνοτήτων που συγκατοικούσαν στο νησί – Έλληνες, Τούρκοι, Άγγλοι – όσο και μεταξύ ΑΚΕΛ, ΚΚΕ και Δεξιάς, που κατέληξαν στην ένοπλη σύγκρουση και την κατοχή, που ταλαιπωρεί την Κύπρο μέχρι σήμερα.

Διαβάζοντας το ιστορικό μυθιστόρημα (πόνημα) του Ευάγγελου Μαυρουδή, ένιωσα ότι απέκτησα μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το ΑΚΕΛ με το ιδιαίτερο χρώμα της Κυπριακής αριστεράς, εντελώς διάφορης από αυτή της Ελλάδας, αλλά και στα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου.

Ρουφώντας μέχρι την τελευταία αράδα «το ταξίδι» μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε κάνοντας παράλληλα και το δικό σας συναρπαστικό ταξίδι σε ιστορικά γεγονότα που ίσως δεν είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε. Παράλληλα θα συγκινηθείτε απ’ το ταξίδι μιας ελληνοεβραίας που πέρασε την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων, κατόρθωσε να βγει ζωντανή και να ολοκληρώσει το όραμά της για μια διεθνή μουσική καριέρα. Την ιστορία μιας βασανισμένης νέας γυναίκας που βγαίνοντας απ’ την κόλαση του ναζιστικού στρατοπέδου πιάνει το κουβάρι της ζωής απ’ την αρχή, κατορθώνει ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί, να γίνει διάσημη πριμαντόνα, να πονέσει, να κρατήσει μακριά το παιδί της απ’ την αποκάλυψη του ονόματος του προσώπου χάρη στο οποίο ήρθε στη ζωή…

Αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί!

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα