16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΜ. Ρέμα Ραφήνας: Προτάσεις Βασιλόπουλου για αντιπλημμυρική προστασία παράλληλα με βιώσιμη ανάπτυξη...

Μ. Ρέμα Ραφήνας: Προτάσεις Βασιλόπουλου για αντιπλημμυρική προστασία παράλληλα με βιώσιμη ανάπτυξη για το σύνολο του Δήμου

Α. Βασιλόπουλος για Μ. Ρέμα Ραφήνας: Ως δημοτική αρχή πρόκειται να υλοποιήσω απ’ το 2024 με συγκεκριμένα άμεσα μέτρα, πιέζοντας επιπλέον σε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιχειρώντας να καταστεί αναστρέψιμη η καταστροφή που σήμερα γίνεται στο Μεγάλο Ρέμα.

Με σχέδιο και προτάσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου εμφανίζεται ο υπ. Δήμαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τοποθετείται αναλυτικά για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, που απειλείται με αφανισμό απ’ την αδιάφορη στάση του απόλυτου μονάρχη Βαγγέλη Μπουρνούς.

Επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για το επίμαχο θέμα η δυναμική παρουσία της παράταξης «Δύναμη Ανάπτυξης» με τον επικεφαλής Ανδρέα Βασιλόπουλο, στην χτεσινή ενημερωτική συγκέντρωση στο Πάρκο Καραμανλή, για την εξέλιξη της προσπάθειας υπέρ της διάσωσης του οικοσυστήματος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι υπ. Δημοτικοί συμβουλοι: Εύα Γαρυφαλλάκη, Όλγα Λέφα, Δημήτρης Ζόγκας, Χρήστος Κυριακούλης, Κυριάκος Μαϊόπουλος, Σάββας Ιωαννίδης με τον επικεφαλής του συνδυασμού Ανδρέα Βασιλόπουλο υπ. Δήμαρχο Ρ-Π.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της παράταξης «Δύναμη Ανάπτυξης» με υπ. Δήμαρχο τον Ανδρέα Βασιλόπουλο:

Η αντιπλημμυρική προστασία που προτείνουμε δημιουργεί προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης για όλο τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου.

Η αντιπλημμυρική προστασία του κέντρου της Ραφήνας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όλων.

Ως παράταξη βρεθήκαμε από την αρχή πλήρως αντίθετοι με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο Μ. Ρέμα, όπως και σ’ άλλα κρίσιμα ζητήματα, και αυτή ήταν μια από τις θεμελιώδεις διαφορές για την οποία διαχωρίσαμε ρητά την θέση μας.

Είμαστε εμείς που, διαχρονικά από το 2014, προτείνουμε στην πολιτεία και στο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένα βήματα λύσεων για το ρέμα.

Βήματα επιστημονικά τεκμηριωμένα, υλοποιήσιμα και σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς καλές πρακτικές. Βήματα που πρόκειται να υλοποιήσω από το 2024 με συγκεκριμένα άμεσα μέτρα, πιέζοντας επιπλέον σε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιχειρώντας να καταστεί αναστρέψιμη η καταστροφή που σήμερα γίνεται στο ρέμα.

Εμείς, όπως πλέον ευτυχώς και πολλοί συμπολίτες μας, βλέπουμε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ως ένα υδάτινο οικοσύστημα που πρέπει να συνδέεται αρμονικά με την πόλη ώστε να προσφέρει σε όλους μας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Βλέπουμε ως έγκλημα τον εγκιβωτισμό 17 χιλιομέτρων και την κοπή 2.000 μεγάλων δέντρων, αντί της κατασκευής – κατά προτεραιότητα – φράγματος συγκράτησης των όμβριων υδάτων στη λεκάνη των Σπάτων, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι μελετητές του Υπουργείου προτείνουν και
θεωρούν απαραίτητο.

Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή, είτε από αδιαφορία, είτε από συνειδητή απόφαση να χειροκροτεί και να καρπώνεται ψηφοθηρικά τα «έργα βιτρίνας», υπονομεύει την ανάπτυξη της Ραφήνας. Είναι απλός θεατής χωρίς καμία παρέμβαση σε κυβερνητικές αποφάσεις για τις κρίσιμες υποδομές στην περιοχή μας. Χωρίς ίχνος ντροπής, αντί να αντιπροτείνει μελέτες εναλλακτικών λύσεων, συμβιβάστηκε με την υποβάθμιση, αφήνοντας για άλλη μία φορά

Όπως και στο θέμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων με το Δήμο Σπάτων Αρτέμιδας να διεκδικεί και να πετυχαίνει περισσότερα από εμάς για τους δημότες του.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η δημιουργία του φράγματος στα Σπάτα με την αντίστοιχη λεκάνη κατάκλιση σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης, πέρα από τον προφανή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, θα θωράκιζε την Ραφήνα ακόμα και από τη μέγιστη πλημμύρα που είναι στατιστικά πιθανό να συμβεί μία φορά στα 50 χρόνια, με την ανάγκη παρεμβάσεων
διαπλάτυνσης και εγκιβωτισμού της κοίτης μόνο σε μερικά σημεία της
κοίτης.

Με τον σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει σε συνεργασία με υδραυλικούς επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, μπορούμε να έχουμε ασφαλή την πόλη της Ραφήνας.

Μπορούμε παράλληλα όμως να χαρίσουμε στην Ραφήνα ένα ρέμα (το τελευταίο μεγάλο ολόκληρης της Αττικής), το οποίο τους περισσότερους μήνες του χρόνου θα αποτελεί ένα απίστευτο υδροβιότοπο, ευεργετικό και για το μικρόκλιμα της πόλης. Με παρεμβάσεις όπως η διαμόρφωση μίας βατής περιπατητικής διαδρομής εντός της κοίτης, οι δημότες μας, οι μαθητές και οι επισκέπτες θα περνούν όσες ώρες θέλουν μέσα στη φύση.

Κλείνοντας, προτρέπω καθέναν και καθεμία από τους αναγνώστες, να αναλογιστεί ότι σήμερα ξεκινά ένα τεράστιο τεχνικό έργο, με μια αναχρονιστική και ανεπαρκή «λύση», η οποία όπου έχει γίνει την δεκαετία του 1970 και 1980 σε ολόκληρη την Ευρώπη εγκαταλείπεται για να επιστρέψουν σε βιώσιμες λύσεις όπως αυτές που ως νέα δημοτική αρχή θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα