19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΣτον αέρα η βιβλιοθήκη “Marie Blanche” στη Διασταύρωση

Στον αέρα η βιβλιοθήκη “Marie Blanche” στη Διασταύρωση

Τι απάντησε η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Χριστίνα Λαμπίρη, σε ερώτηση προ ημερησίας του Ανδρέα Βασιλόπουλου, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας – Γραμματέα Δ.Σ., στη συνεδρίαση του Σώματος στις 15/2 σχετικά με την «έξωση» της βιβλιοθήκης “Marie Blanche”. Δηλώσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας

Δυσάρεστο όσο και περίεργο το γεγονός που προέκυψε ξαφνικά την περασμένη βδομάδα με την βιβλιοθήκη “Marie Blanche” που φιλοξενείται απ’ το 2021 στο δημοτικό κτίριο της Διασταύρωσης, μετά από παραχώρηση Μπουρνούς υπό την αιγίδα πρώην ΔΟΠΑΠ, στην Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας «ΑΙΝΟΣ», Νίκη Τσιρώνη.

Δυσάρεστο, καθώς λίγες μέρες πριν από προγραμματισμένη εκδήλωση, η διοργανώτρια Νίκη Τσιρώνη κλήθηκε απ’ την δήμαρχο και την αντιδήμαρχο πολιτισμού, ν’ αδειάσει το χώρο.

Περίεργο, καθώς ο τρόπος που χρησιμοποίησε η κα Τσεβά για την «έξωση» έγινε μέσω επιστολής-τελεσιγράφου, όπου ζητείται απ’ την κα Τριρώνη ν’ αδειάσει απ’ τα ράφια χιλιάδες βιβλία (μεταξύ αυτών και σπάνιες εκδόσεις) όπως και ότι άλλο έχει βάλει για να δημιουργήσει αυτόν το φιλόξενο – καλαίσθητο χώρο πολιτισμού και να τον παραδώσει κενό σε 5 μέρες!

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, στην συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου, όταν ρώτησε την αντιδήμαρχο πολιτισμού Χριστίνα Λαμπίρη τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε απ’ την κα Τσιρώνη ν’ αδειάσει το χώρο κι αν σκοπεύει να πράξει ανάλογα και σε άλλα δημοτικά ακίνητα που στεγάζουν πολιτιστικές δραστηριότητες συλλόγων.

Η απάντηση της αντιδημάρχου ότι ο χώρος ανήκει στο δήμο, κάτι που φυσικά δεν αμφισβητείται, περιείχε εκτός των άλλων την πρόταση: «ζήτησα απ’ την κα Τσιρώνη αν θέλει να παραμείνει ως έχει μ’ αυτό το όνομα η βιβλιοθήκη, να μας κάνει δωρεά τα βιβλία ώστε να παραμείνει στο δήμο μας όλη αυτή η περιουσία!» 

Στο επισυναπτόμενο βίντεο με την πρόταση Λαμπίρη αν γυρίσετε λίγο πριν θα ακούσετε και την ερώτηση Βασιλόπουλου και όλη την απάντηση Λαμπίρη, που περιλαμβάνει και τα κάτωθι:

Επίσης η κα Λαμπίρη ανέφερε ότι αφού ο δήμος δεν καρπούται κάτι απ’ αυτή τη δραστηριότητα τουλάχιστον ν΄ αναφέρεται στις αφίσες των εκδηλώσεων ότι γίνονται υπό την αιγίδα του. Συνέχισε δε λέγοντας ότι η κα Τσιρώνη απάντησε ότι αυτό γινόταν επί ΔΟΠΑΠ και μόνο στις τελευταίες εκδηλώσεις δεν αναφέρεται ο δήμος. Κάτι βεβαίως που διαψεύδεται αφού η αφίσα της τελευταίας εκδήλωσης που είχε δημοσιοποιηθεί ελάχιστες μέρες πριν την «έξωση» αναφέρει ότι η βιβλιοθήκη λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου.

Κατόπιν τούτου επικοινωνήσαμε με την κα Τσιρώνη, η οποία δήλωσε:

«Κυρία Ραγκούση

Άκουσα τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κα Χριστίνα Λαμπίρη δεν μας έκανε ποτέ πρόταση να δωρίσουμε τα βιβλία στον Δήμο. Επειδή αναφέρθηκε και θέμα χρημάτων, σας στέλνω τον επιγραμματικό καλλιτεχνικό απολογισμό του ΑΙΝΟΥ τα 3 τελευταία χρόνια. Από τις δράσεις που αναφέρονται μόνον δύο βιωματικά εργαστήρια και τα μαθήματα βιβλιοδεσίας (όπου απασχολήθηκαν επαγγελματίες βιβλιοδέτριες και αγοράστηκαν υλικά) είχαν αντίτιμο. Σε όλες τις δράσεις αναφέρεται ο ΔΟΠΑΠ και στη συνέχεια ο Δήμος Ραφήνας. Για όλες αυτές τις δράσεις ο Δήμος δεν έχει δώσει τίποτα, όπως επίσης και για τον καθαρισμό του χώρου, τα αναλώσιμα κλπ».

Καλλιτεχνικός απολογισμός 2021 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ_ΑΙΝΟΣ_2022                                                          

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ_ΑΙΝΟΣ 2023

Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς αφορά κορυφαία πηγή πολιτισμού για την κοινωνία, ζητήσαμε δηλώσεις απ’ όλους τους επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας.

Δήλωση Ευάγγελου Μπουρνούς επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας:

Η βιβλιοθήκη “Marie Blance” είναι ακόμα ένας φάρος πολιτισμού που η δημοτική αρχή με «πολιορκητικό κριό» τον ΔΟΠΑΠ υλοποίησε και η τοπική κοινωνία αγκάλιασε. Επενδύσαμε 36 χιλιάδες ευρώ σε πάγιες εγκαταστάσεις και κερδίσαμε την αποδοχή του κόσμου. Ο χώρος ξεκάθαρα – και αντίθετα με ότι σκοπίμως διαδίδεται – δεν είχε καμιά αποκλειστική παραχώρηση.

Η επίκληση της αρμόδιας αντιδημάρχου κας Λαμπίρη για δωρεά στο δήμο των βιβλίων, ιδιοκτησίας του πολιτιστικού Οργανισμού ΑΙΝΟΣ – μια μη κερδοσκοπική εταιρεία – είναι αδύνατη γιατί προέρχεται από δωρεά με συγκεκριμένους όρους παραχώρησης, που δεν επιτρέπουν περαιτέρω δωρεά

Δήλωση Ανδρέα Βασιλόπουλου γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου –  επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας:

Το πρόσφατο «δείγμα πολιτισμού» της διοίκησης Τσεβά, με την έξωση-τελεσίγραφο για απομάκρυνση μίας βιβλιοθήκης με 10.000 βιβλία, παίρνει αρνητικό πρόσημο. Και σηματοδοτεί περίτρανα το βαθμό με τον οποίο όλες οι παρατάξεις πρέπει να συμβάλλουν για να ανεβεί το πολύ χαμηλό επίπεδο πολιτισμού που επί χρόνια βιώνουμε.

Οφείλουμε να στηρίξουμε τα κύτταρα πολιτισμού είτε αυτά είναι οργανωμένα σε συλλόγους ή απλώς σε ομάδες ενεργών πολιτών, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη για να έχουν υποδομές, χρηματοδότηση και δημοσιότητα στο έργο τους.

Δήλωση Εμμανουέλας Τερζοπούλου επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας:

Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που οι δημοτικοί χώροι επι δημαρχίας Μπουρνούς δεν παραχωρούνταν σε συλλόγους, συλλογικότητες, δημοτικές παρατάξεις ή άλλες ομάδες δημοτών, που στην τελική με τη δικη τους συνεισφορά έχουν φτιαχτεί και συντηρούνται, να παραχωρείται η διαχείριση δημοτικού χώρου σε μόνιμη βάση, στην προκειμένη περίπτωση σε μια ΜΚΟ.

Είναι επιλεκτική παραχώρηση. Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν σε όλους τους δημότες και όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα της προσωρινής και όχι της μονιμης χρήσης αυτών.

Δήλωση Παναγιώτη Ευαγγέλου, επικεφαλής παράταξης Λαϊκής Συπσείρωσης 

Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι όλοι οι δημοτικοί χώροι υπαίθριοι
και στεγασμένοι, πρέπει να είναι ελεύθεροι για χρήση στους δημότες και κλειστοί
σε κάθε είδους επιχειρηματική δράση.

Κανένα όφελος για το βαριά φορολογούμενο δημότη δεν πρόκειται να φέρει η
δράση οποιουδήποτε είδους Μ.Κ.Ο. Δημιουργία υποδομών για αθλητισμό και πολιτισμό με κρατική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Δήμου.

Ο χώρος του πρώην αναψυκτηρίου στη Διασταύρωση Ραφήνας, ανήκει στο 2ο
Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας και πρέπει να δοθεί χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση
για τις ανάγκες του Σχολείου και των δημοτών, χωρίς την παρέμβαση ΜΚΟ, ή άλλων
ιδιωτικών επιχειρηματικών σχημάτων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα