19.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΒιβλιοθήκη “Marie Blanche”: Ένας πολιτιστικός θησαυρός σε κίνδυνο

Βιβλιοθήκη “Marie Blanche”: Ένας πολιτιστικός θησαυρός σε κίνδυνο

Η εμπιστοσύνη πρωταρχικός παράγοντας για συνέχιση λειτουργίας της βιβλιοθήκης «Marie Blanche”

Το νέο στοιχείο που προέκυψε αναμοχλεύοντας την υπόθεση με την υπό έξωση βιβλιοθήκη «Marie Blanche” αποτελεί το γεγονός απαίτησης – παράδοσης του κλειδιού απ’ την Νίκη Τσιρώνη στην δημοτική αρχή Τσεβά, χωρίς προηγουμένως να γίνει απογραφή των βιβλίων που περιέχονται εντός του κριρίου.

Γεγονός παραμένει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε θετικά σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον στην πρόταση της κ. Τσιρώνη ο Μη-Κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Οργανισμός  «ΑΙΝΟΣ» να διαθέσει προς χρήση των δημοτών την βιβλιοθήκη «Marie Blanche”, παραχωρώντας δημοτικό χώρο για την στέγασή της, στο ακίνητο της Διασταύρωσης, με την υποχρέωση της τελευταίας να φροντίζει τον χώρο, να αναλάβει ειδικότερα την ασφάλεια του και να διαχειρίζεται με ευθύνη της την ελεύθερη επισκεψιμότητα δημοτών και φορέων στην βιβλιοθήκη και στον χώρο.

Πράγματι όλα αυτά τα χρόνια ο δημοτικός χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από την «ΑΙΝΟΣ» για τις δραστηριότητες της, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης δημοτών στην βιβλιοθήκη με ασφάλεια. Πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων στον δημοτικό χώρο από διάφορους φορείς χωρίς κανέναν περιορισμό ή πρόβλημα.

Ξαφνικά η νέα δημοτική αρχή, αιφνιδιαστικά ζήτησε από την «ΑΙΝΟΣ» να εγκαταλείψει τον χώρο θέτοντας προθεσμία μόλις 5 ημέρων για την μεταφορά χιλιάδων βιβλίων.

Εμβρόντητοι οι συνδημότες, μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ μας Στον αέρα η βιβλιοθήκη “Marie Blanche” στη Διασταύρωση από την πρωτοφανή επιλογή να κλείσει χωρίς λόγο μια πλούσια βιβλιοθήκη με πολυετή παρουσία πολιτιστικών δραστηριοτήτων.  Παρακολούθησαν ένα σίριαλ παλινωδιών της νέας δημοτικής διοίκησης, που κατέληξε στην αφαίρεση των κλειδιών του κτιρίου από τον ιδιοκτήτη και θεματοφύλακα της βιβλιοθήκης (“πολιτιστικής περιουσίας” την χαρακτήρισε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Χριστίνα Λαμπίρη,  στη συνεδρίαση Δ.Σ. της 15ης Φλεβάρη), με αποτέλεσμα να σταματήσει η δραστηριότητα της και να υπάρχει σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των βιβλίων – μεταξύ των οποίων και σπάνιες εκδόσεις – μετά την αφαίρεση του κλειδιού απ’ την κα Τσιρώνη Πρόεδρο της ΑΙΝΟΣ.

Με βασικά κενά ενημέρωσης η αντιδήμαρχος πολιτισμού Χριστίνα Λαμπίρη

Στην επίμαχη ερώτηση του Ανδρέα Βασιλόπουλου, όπου ζήτησε απ’ την κα Λαμπίρη, να πληροφορηθεί συγκεκριμένα και αναλυτικά σε ποιους και πόσους φορείς, με ποιους όρους και για πόσο χρονικό διάστημα έχουν παραχωρηθεί δημοτικοί χώροι, δεν υπήρξε δυστυχώς καμία απάντηση, καθώς η αρμόδια αντιδήμαρχός Χριστίνα Λαμπίρη, προφανώς δεν είχε προσφύγει στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για να ενημερωθεί για μια βασική παράμετρο της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου.

Η απάντηση της αντιδημάρχου εκτός από αόριστη, ήταν ανεπαρκώς τεκμηριωμένη και δυστυχώς διανθίστηκε με ανεπίτρεπτα δημόσια υπονοούμενα για την κ. Τσιρώνη, η οποία δεν ήταν παρούσα να απαντήσει και σε κάθε περίπτωση ως αρμόδια αντιδήμαρχος αντί να προσφύγει σε μια τέτοια πρακτική θα έπρεπε, ως έχει καθήκον, να ρωτήσει προφορικά ή γραπτά την κ. Τσιρώνη για όλα τα θέματα και εφόσον επιθυμεί να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο τεκμηριωμένα για πραγματικές συνθήκες.

Προφανώς η κ. Λαμπίρη δεν έχει σαφή εικόνα αλλά και πολιτική για τις σχέσεις Δήμου και τοπικών φορέων ή πολιτιστικών ομάδων των δημοτών, με αποκορύφωμα την πρόταση της αντιδημάρχου: «ζήτησα απ’ την κα Τσιρώνη αν θέλει να παραμείνει ως έχει μ’ αυτό το όνομα η βιβλιοθήκη, να μας κάνει δωρεά τα βιβλία ώστε να παραμείνει στο δήμο μας όλη αυτή η περιουσία!», χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ιδιωτική βιβλιοθήκη η οποία ανήκει στις δραστηριότητες του οργανισμού ΑΙΝΟΣ, τις οποίες στεγάζει ο δήμος προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην τεράστια αυτή συλλογή βιβλίων οι δημότες

Το θέμα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου είναι τεράστιο ζητούμενο και δεν μπορεί να εξαντλείται σε «άρτο και θεάματα»  προηγούμενων διοικήσεων. Επίσης για λόγους διαφάνειας οι δημότες οφείλουν να ενημερωθούν αναλυτικά για τους λογαριασμούς οικονομικής χρήσης του πρώην ΔΟΠΑΠ.

Ποια είναι η πολιτιστική πολιτική της νέας διοίκησης;

Η πολιτιστική πολιτική οφείλει πρωτίστως να ενισχύει την ενεργοποίηση και συμμετοχή των δημοτών  και των φορέων τους στον τομέα του πολιτισμού.

Εν κατακλείδι:

Κρίσιμο ζητούμενο παραμένει η ανάληψη καθολικής προσπάθειας ώστε ο χώρος του παλιού «Οινοποιείου ΠΙΚΕΡΜΙ» να μετατραπεί σε Πολυχώρο Πολιτισμού και να αποφευχθεί οριστικά η εγκατάσταση της ΜΕΒΑ στην τοποθεσία αυτή… Αλλά αυτό αποτελεί θέμα προσεχούς άρθρου μας.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα