16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΒιβλιοθήκη Marie Blanche: Η Νίκη Τσιρώνη σπάει τη σιωπή της και απαντά...

Βιβλιοθήκη Marie Blanche: Η Νίκη Τσιρώνη σπάει τη σιωπή της και απαντά στις κες Τσεβά – Λαμπίρη

Νίκη Τσιρώνη: Αυτό που επιστρέφετε στους δημότες, κυρία δήμαρχε και κυρία αντιδήμαρχε πολιτισμού, είναι το κτήριο και όχι η Βιβλιοθήκη με τους ανθρώπους και τις δράσεις τους. Σπαταλήσατε ένα πολύτιμο δυναμικό που έκανε τον Δήμο γνωστό με θετικό πρόσημο πέρα από τα όριά του, διασυνδέοντάς τον με φορείς κύρους, προκειμένου να αποδείξετε την εξουσία σας απέναντι σε όλους και σε όλα.

Με μια μακροσκελή επιστολή η κ. Νίκη Τσιρώνη, Νόμιμη εκπρόσωπος της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ [ΑΜΚΕ], Πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Marie Blanche, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Stavros Niarchos Centre for Hellenic Studies του πανεπιστημίου Simon Fraser Vancouver, Εταίρος του American College of Greece, απαντά λεπτομερώς σ’ όλες τις κατηγορίες που δέχτηκε απ’ τις κες Τσεβά και Λαμπίρη και μάλιστα εν απουσία της.

Όπως επισημαίνει «Δεν ασκούμε πολιτική, και ως εκ τούτου αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο χρειάζονται οι ανακρίβειες και τα ανυπόστατα υπονοούμενα, τη στιγμή που η δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα να παύσει τη συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία ΑΙΝΟΣ (ΑΜΚΕ), βάσει του νόμου και όπως άλλωστε αναφερόταν και στο αρχικό συμφωνητικό συνεργασίας με τον καταργηθέντα ΔΟΠΑΠ».

Συνεχίζει με λεπτομερείς αναφορές στην πρόταση συνεργασίας και χρήση του χώρου, την  πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, ενώ τονίζει την ιστορική διαδρομή της πολιτιστικής εταιρείας «ΑΙΝΟΣ» την οποία ειρωνικά είχαν αποκαλέσει οι προαναφερθείσες  αγνώστου προελεύσεώς ΜΚΟ και τον κανονισμό λειτουργίας της βιβλιοθήκης Marie Blanche, για να καταλήξει:

«Αυτό που επιστρέφετε στους δημότες, κυρία δήμαρχε και κυρία αντιδήμαρχε πολιτισμού, είναι το κτήριο και όχι η Βιβλιοθήκη με τους ανθρώπους και τις δράσεις τους. Σπαταλήσατε ένα πολύτιμο δυναμικό που έκανε τον Δήμο γνωστό με θετικό πρόσημο πέρα από τα όριά του, διασυνδέοντάς τον με φορείς κύρους, προκειμένου να αποδείξετε την εξουσία σας απέναντι σε όλους και σε όλα».

Αναλυτικά ακολουθεί η επιστολή της κ. Τσιρώνη:

Προς:

Τη Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Δήμητρα Τσεβά

Την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Χριστίνα Λαμπίρη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

2 Απριλίου 2024

Στα δύο πρόσφατα δημοτικά συμβούλια, της 15ης Φεβρουαρίου και της 21ης Μαρτίου 2024, η κ. Δήμαρχος και η κ.  Αντιδήμαρχος πολιτισμού αναφέρθηκαν για μία ακόμη φορά ερήμην μας, αλλά το κυριότερο με ελλιπή στοιχεία, στη Βιβλιοθήκη Marie Blanche. Δεν ασκούμε πολιτική, και ως εκ τούτου αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο χρειάζονται οι ανακρίβειες και τα ανυπόστατα υπονοούμενα, τη στιγμή που η δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα να παύσει τη συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία ΑΙΝΟΣ (ΑΜΚΕ), βάσει του νόμου και όπως άλλωστε αναφερόταν και στο αρχικό συμφωνητικό συνεργασίας με τον καταργηθέντα ΔΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα:

Η αντιδήμαρχος πολιτισμού αναφέρθηκε σε πρόταση που απευθύνθηκε προς τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche να δωρίσει τη Συλλογή της στον Δήμο (συνεδρίαση 15/02). Στη συνέχεια, η δήμαρχος αναφέρθηκε σε έγγραφη πρόταση συνεργασίας προς τη Βιβλιοθήκη (συνεδρίαση 21/03). Μπορούμε να δούμε κι εμείς αυτά τα έγγραφα που δεν λάβαμε ποτέ;

Τα μόνα έγγραφα που λάβαμε και έχουμε στα χέρια μας, είναι δύο, και αναφέρονται στην έξωση της Βιβλιοθήκης εντός 5 ημερών! Πρόκειται για το από 05-02-2024 με αρ. πρωτ. 1991 έγγραφο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ως την υπ’ αριθμ. 69/07-02-2024 απόφαση της κ. Δημάρχου Ραφήνας, η οποία εστάλη με email, ενώ στην συνοδευτική επιστολή καλούμασταν και πάλι για την απομάκρυνση των βιβλίων.    (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ)

Η επανειλημμένη αναφορά σε αποκλειστική χρήση του χώρου, δεν ισχύει στο ελάχιστο. Δεν χρειάζεται να δημιουργούνται εντυπώσεις. (!) Το κλειδί βρισκόταν στα χέρια των υπαλλήλων του ΔΟΠΑΠ, όπως διαβεβαίωσε και ο κ. Σπύρος Λουκάτος την επιτροπή καταγραφής απογραφής, που βρέθηκε στον χώρο του αναψυκτήριου στις 15 Φεβρουαρίου. Το θέμα ήταν να μην το έχουμε και εμείς στα χέρια μας, παρά το γεγονός ότι στον χώρο υπήρχαν -πέραν των βιβλίων- και προσωπικά μας αντικείμενα. Είναι σαφές ότι η δήμαρχος και η αντιδήμαρχος πολιτισμού δεν γνώριζαν, αλλά και πότε δεν φρόντισαν να μάθουν την ιστορία της πρωτοβουλίας της Βιβλιοθήκης, τη διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου και τον τρόπο λειτουργίας της. Όπως δεν γνώριζαν ότι ο χώρος παραδόθηκε γυμνός, όπως επεστράφη και από εμάς στη δημοτική αρχή. Η φροντίδα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της επίβλεψης και της διαμόρφωσής του, την οποία επαίνεσε η κ. Λαμπίρη και στις δύο αναφερθείσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν έργο της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ, η οποία φρόντισε ιδίοις κόποις και εξόδοις την ανάδειξή του και την ένταξή του στον ιστό της ζωής της περιοχής. Φυσικά όλες οι βελτιώσεις παρέμειναν στο κτήριο, υπέρ του Δήμου και μάλιστα άνευ τινός ανταλλάγματος.  Πέραν της αρχικής διαμόρφωσης, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού, της αγοράς αναλωσίμων, επισκευών και βελτιώσεων, αλλά και η μεταφορά, ταξινόμηση και συντήρηση βιβλίων, καθώς και οι εκδηλώσεις της γίνονταν με φροντίδα και έξοδα της ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Σχετικά με την πρόσβαση των δημοτών στη Βιβλιοθήκη, δεν ετέθη ποτέ θέμα «άδειας» από εμάς, όπως ανέφερε η κ. Λαμπίρη (συνεδρίαση 21/03), αλλά πρακτικό θέμα δικής μας διαθεσιμότητας ή εναλλακτικά διάθεσης δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος θα διασφάλιζε το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν έχει υπάρξει ένας δημότης που να ζήτησε πρόσβαση και μην εξυπηρετήθηκε το συντομότερο. Κι ακόμη, ότι το θέμα είχε τεθεί στον πρώην Δήμαρχο, ο οποίος είχε κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυσή του μέσα στο τρέχον έτος.

Στην δια ζώσης συνάντηση με τη Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, δηλώσαμε πρόθεση συνεργασίας με το Δήμο και αναφέραμε συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω συνεργασία μας και αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης, με μόνο αίτημα από πλευράς μας την ασφάλεια των βιβλίων, για να λάβουμε ως απάντηση από τη Δήμαρχο την διαβεβαίωση ότι «οι δημοτικοί χώροι βανδαλίζονται» και, ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να πάρουμε τα βιβλία μας και να φύγουμε!

Στη βάση αυτή, για ποια καλή θέληση μιλούν η κ. Τσεβά και η κ. Λαμπίρη;

ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΜΚΟ!

Η υποτιμητική αναφορά της δημάρχου σε «αγνώστου προελεύσεως ΜΚΟ», αφενός προκαλεί έκπληξη, αφετέρου δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών σε όσους έλαβαν γνώση των αναφορών αυτών,  δυσφημίζει την  ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ και στηλιτεύει το έργο της παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δεσμεύεται από το καταστατικό και τον σκοπό της να μην αποκομίζει κέρδη από την όποια δραστηριότητα.

Αν είχε διατρέξει το διαδίκτυο η δημοτική αρχή θα είχε επισημάνει την 25ετή λειτουργία της ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ και τις συνεργασίες με πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Simon Fraser, και πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Κέντρο Δελφών, η Ορχήστρα των Χρωμάτων του ΥΠΠΟ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Ελένης Νάκου, κλπ. Ή έστω ας κοίταζαν οι κυρίες Τσεβά και Λαμπίρη την αρθρογραφία του κ. Β. Στρουβέλη, που δίνει το ιστορικό της ΑΜΚΕ μαζί με τις αιτιάσεις της κ. Λαμπίρη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/groups/2055220434816669/?multi_permalinks=2202195546785823&ref=share

Δεν έχουμε την απαίτηση η δημοτική αρχή να γνωρίζει τον χώρο του βιβλίου, όπως εμείς που εργαζόμαστε ερευνητικά επί 20 χρόνια στο αντικείμενο, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι κοινή λογική για να αντιληφθεί κανείς ότι η καταλογογράφηση 10.000 τόμων χρειάζεται προϋπολογισμό υλοποίησης. Λυπούμαστε που δεν διαθέταμε τα 25.000 ευρώ που χρειαζόταν. Το έργο αυτό αναλάβαμε να το διεκπεραιώσουμε σε εθελοντική βάση και σε σύνδεση με τον δανεισμό βιβλίων, τα οποία καταγράφονταν και στη συνέχεια παραδίδονταν στους αναγνώστες. Για την ιστορία να πούμε ότι ο τελευταίος δανεισμός βιβλίων έγινε στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα της καταγραφής -απογραφής της Βιβλιοθήκης και παράδοσης των κλειδιών στο γραφείο Δημάρχου. Ωστόσο, οι δωρεές μας είναι τεκμηριωμένες με έγγραφα (όπως αυτό της κ. Κατσέλη, το οποίο ανέφερε η Δήμαρχος στις 21/03, και το οποίο αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί το έφερε στο συμβούλιο, καθώς βεβαιώνει ότι η δωρεά έγινε προς τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche!) και λεπτομερές φωτογραφικό υλικό από την κάθε Συλλογή.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ MARIE BLANCHE

Σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, να αναφέρουμε ότι  η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία έθετε πάντα το πλαίσιο λειτουργίας της, είχε άποψη για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων, έτσι ώστε να συνάδει με τον χώρο και να συμβάλει δημιουργικά  -και όχι ανταγωνιστικά- στις εκδηλώσεις του ΔΟΠΑΠ.

Το λογότυπο του ΔΟΠΑΠ υπάρχει σε όλες τις αφίσες των εκδηλώσεών μας εκτός από:

  • το συνέδριο του περυσινού Μαρτίου το οποίο διοργανώθηκε σε δύο γλώσσες από διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (Harvard, Oxford, ACG, ΕΙΕ, ΕΔΑΣ), και το οποίο δεν ενέπιπτε στις τοπικές δράσεις
  • την εκδήλωση παρουσίασης του Ιωσήφ Βιβιλάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου μετά την κατάργηση του ΔΟΠΑΠ

Ακόμη και στην αφίσα της τελευταίας εκδήλωσης της Βιβλιοθήκης στις 11 Φεβρουαρίου, με την προβολή της ταινίας του Σπύρου Βρεττού, όπου η δημοτική αρχή είχε προσκληθεί να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό, αναφέρεται η αιγίδα του Δήμου.

Στο τέλος της παρούσας επιστολής, θα βρείτε τον κατάλογο των εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης με σήμανση τυχόν κόστους παρακολούθησης. Η απολύτως συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων ήταν δωρεάν, με εξαίρεση ένα βιωματικό εργαστήριο ψυχολογίας και τα μαθήματα βιβλιοδεσίας για τα οποία ζητήσαμε την αρωγή επαγγελματία βιβλιοδέτη (προφανώς επ’ αμοιβή) και τα οποία είχαν σημαντικό κόστος υλικών. Το ενδεικτικό κόστος συμμετοχής στα εν λόγω εργαστήρια κάλυψε τα έξοδα αυτά, και ούτε ένα ευρώ δεν «μπήκε» στο ταμείο της ΑΜΚΕ ΑΙΝΟΣ. Εδώ καταρρέει και η ρητορική της κ. Λαμπίρη περί κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Η ΧΟΡΗΓΙΑ;

Μία τελευταία αναφορά στο θέμα του εθελοντισμού, στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Λαμπίρη. Άλλο πράγμα ο εθελοντισμός και άλλο η χορηγία. Η πολιτιστική εταιρεία ΑΙΝΟΣ, αντίθετα με άλλες ΑΜΚΕ επιχειρηματιών και μεγάλων οργανισμών, δεν είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως χορηγός του Δήμου, πέραν των όσων κατάφερε με πολύ κόπο και διάθεση να κάνει.

Αυτό που επιστρέφετε στους δημότες, κυρία δήμαρχε και κυρία αντιδήμαρχε πολιτισμού, είναι το κτήριο και όχι η Βιβλιοθήκη με τους ανθρώπους και τις δράσεις τους. Σπαταλήσατε ένα πολύτιμο δυναμικό που έκανε τον Δήμο γνωστό με θετικό πρόσημο πέρα από τα όριά του, διασυνδέοντάς τον με φορείς κύρους, προκειμένου να αποδείξετε την εξουσία σας απέναντι σε όλους και σε όλα.

Παρακαλούμε να σταματήσει εδώ το θέμα και να αποκατασταθεί η φήμη τόσο της ΑΙΝΟΣ ΑΜΚΕ όσο και της εκπροσώπου της κ. Τσιρώνη.

Προς ενημέρωση σας και μόνο, ενδεικτικά  παραθέτουμε δράσεις και  εκδηλώσεις της ΑΙΝΟΣ που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης ΔΩΡΕΑΝ,  αν και δεν  είχαμε αναλάβει καμμία υποχρέωση να προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις δράσεις μας.  Σημειωτέον, ότι μέσω αυτών, προβλήθηκε ο Δήμος Ραφήνας, καθώς οι δράσεις αυτές, εξασφάλισαν τεράστια απήχηση με την ανάρτησή τους στην πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη,  με μέσο όρο επισκεπτών, τις 50.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καμμία προσπάθεια δεν περισσεύει στον χώρο του πολιτισμού, κυρία Δήμαρχε, και η έξωση μιας βιβλιοθήκης δεν σκεπάζεται με ανεδαφικές αιτιάσεις. Ευχόμαστε να δώσετε μία επάξια αυριανή ημέρα στον χώρο του αναψυκτήριου, και να διευρύνετε με γνώση και σύνεση την επιμόρφωση των δημοτών.

 

Με εκτίμηση,

Νόμιμη εκπρόσωπος της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ [ΑΜΚΕ],

Πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Marie Blanche,

Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,

Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Stavros Niarchos Centre for Hellenic Studies του πανεπιστημίου Simon Fraser, Vancouver

Εταίρος του American College of Greece

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα