20 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΦΕΥΡΕΤΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΦΕΥΡΕΤΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Με αφορμή   την   “Ημέρα της Γυναίκας”  έγινε αφιέρωμα στον  Κουμιώτη Γεώργιο Παπανικολάου, εφευρέτη του ΤΕΣΤ  ΠΑΠ, κατόπιν συνδιοργάνωσης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου –  ΔΟΠΑΠ – Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, στη Διασταύρωση Ραφήνας. 

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην αλλοίωση του νοήματος του εορτασμού της ημέρας της γυναίκας και στην ισότητα που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων για θέματα παιδείας, εκπαίδευσης, εργασίας κ.α. μια ισότητα που δυστυχώς και στις ημέρες μας δεν υπάρχει παντού. Επίσης αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση της Κύμης Ευβοίας και της Ραφήνας  λόγω των Κουμιωτών που ζουν στην Διασταύρωση Ραφήνας άρα ο Γ. Παπανικολάου μπορεί να θεωρηθεί συμπατριώτης μας.

Το αφιέρωμα περιελάμβανε ομιλία της Βάσως  Κιούση , Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού με θέμα “Η ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας”  η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες του γυναικείου κινήματος για μια ουσιαστική ισότητα , που δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί .

Στη συνέχεια ο τοπικός ερευνητής Δημήτρης Μακρής, αναφέρθηκε στη Κύμη Ευβοίας από την αρχαία εποχή ,τις αποικίες της σε διάφορα μέρη εντός και εκτός Ελλάδας και την συνέδεσε ως  γενέτειρα του Ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου.

 Τέλος τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο  χειρουργός-μαιευτήρ -γυναικολόγος Kων/νος Μώρος που αναφέρθηκε στον Γεώργιο Παπανικολάου , παρουσιάζοντας άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του , που όμως ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για το ακροατήριο, παρουσίασε την σημαντικότητα του ΤΕΣΤ ΠΑΠ και  δέχθηκε ερωτήσεις ιατρικής φύσεως

Εκτός από τον Δήμαρχο  κ .Πιστικίδη παρευρέθηκαν  η αντιδήμαρχος κ. Τσεβά, ο αντιδήμαρχος κ. Μπουρνούς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μισοκοίλης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ κ. Δουβίτσας ,ο κ. Καντερές ,η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας ,ο κ. Θωμαδάκης καθηγητής Πανεπιστημίου ,ο γεωλόγος κ. Κώστας Ρίπης.

* Την αίθουσα κοσμούσε Ξυλόγλυπτη δημιουργία για τον μεγάλο γιατρό Παπανικολάου από τον κ. Χρήστο   Μπακλαβά.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα