16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΝΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΕΛ ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ

ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΕΛ ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης, στη χθεσινή (6-10-2014) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αποποιούμενος των ευθυνών του δήμου για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, μετά από μια μακροσκελή και ανιαρή ανασκόπηση του θέματος σε βάθος χρόνου, κατέληξε ότι ο δήμος δεν φέρει καμιά ευθύνη για την εν λόγω έλλειψη, μεταθέτοντας την ευθύνη στους κρατικούς φορείς (κράτος & ΕΥΔΑΠ).    

Τα πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων

Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι δικηγόρος ευγενικά προσφερόμενος, με συμβολική ελάχιστη αμοιβή, ανέλαβε να συντάξει ένσταση εναντίον της διϋπουργικής απόφασης τεσσάρων υπουργών, σχετικά με τη μεταφορά των προστίμων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ εφ’ άπαξ και αρκετών χιλιάδων ευρώ ημερησίως σε όσους δήμους δεν έχουν λύσει το θέμα της αποχέτευσης τους, κατ’ αναλογία του πληθυσμού και της προόδου που έχουν επιδείξει στο επίμαχο θέμα.

Ένσταση που, στον υγιώς σκεπτόμενο πολίτη φαντάζει παράλογη αν αναλογιστεί ο καθένας, ότι δεν μπορούν να πληρώνουν όλοι, ακόμα κι αυτοί που έχουν βιολογικούς καθαρισμούς, επειδή κάποιοι δήμοι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα για το οποίο επιβλήθηκαν τα πρόστιμα αυτά.

Στο θέμα αυτό οι τρεις γιατροί της ελάσσονος μειοψηφίας κύριοι Γιώργος Χριστόπουλος, Ευάγγελος Μαυρουδής και Μάκης Βουδούρης, διαχώρισαν τη θέση τους. Μάλιστα ο εισηγητής κ. Μαυρουδής δέχτηκε τα πυρά της κ. Αμαλίας Τόκα περί δήθεν εκφοβιστικού για το θέμα, με τον κ. Βουδούρη να τη ρωτά απορώντας αν έχει κάτι εναντίον του συναδέλφου του.

Ο κ. Μαυρουδής επί προσθέτως αναφέρθηκε σε επίσημο κρατικό έγγραφο που ήρθε σε γνώση των αρμοδίων, τόσο για τα επικείμενα πρόστιμα, όσο και για τη βελτιωμένη μελέτη μιας υπερσύγχρονης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι, για το οποίο έγγραφο δήλωσε άγνοια ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρης Μισοκοίλης.

Απαντώντας ο κ. Μαυρουδής δήλωσε ότι τη ίδια άγνοια εξέφρασε και ο προηγούμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέφος, άγνοια που ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτη για άτομα που διοικούν ένα δημόσιο οργανισμό.  

Ωστόσο οι τρεις γιατροί δεν αρκέστηκαν μόνο σε προφορικό διαχωρισμό της άποψής τους περί άμεσης διόρθωσης της απορριπτικής απόφασης για το δρομολογούμενο βιολογικό καθαρισμό στο Πλατύ Χωράφι, αλλά κατέθεσαν και κοινή δήλωση, που μπορεί να θεωρηθεί και ως εξώδικο σε περίπτωση που πολίτες στραφούν δικαστικά εναντίον της δημοτικής αρχής, όταν πέσουν τα πρόστιμα.

Η κοινή δήλωση των τριών γιατρών όπως κατατέθηκε στο προεδρείο:

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ- ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Σχετικά με την άρνηση του απελθόντος δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου να αποδεχτεί τη δημιουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στη θέση Πλατύ Χωράφι από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., σύμφωνα με την 1216/31-10-2013 πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και μετά την επιμονή του απελθόντος δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου να μεταφέρονται τα αστικά λύματα του δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, γεγονότα που, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποχέτευσης και σε άλλους δήμους της χώρας,  είχαν ως συνέπεια την καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η παράταξη Δημοτική Αλλαγή – Συνεργασία Ενεργών Πολιτών Ραφήνας-Πικερμίου δηλώνει τη διαφωνία της με τις αποφάσεις αυτές του απελθόντος δημοτικού συμβουλίου καθώς και με τον ισχυρισμό ότι ο δήμος μας είναι αναρμόδιος, όσον αφορά τη συμμετοχή του στην επίλυση του προβλήματος, και ότι για την έλλειψη αποχέτευσης στην περιοχή μας ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος και η ΕΥΔΑΠ.

Το κράτος έχει πράγματι την ευθύνη για τα κοινωφελή έργα υποδομής, όπως η αποχέτευση, οι δήμοι ωστόσο ασκούν αρμοδιότητες του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 102, παράγραφος 1). Συνεπώς αποτελεί υπεκφυγή η απόσειση των ευθυνών από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η άποψη μάλιστα ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό όργανο στο ζήτημα της αποχέτευσης επειδή η διαχείριση της στο νομό Αττικής έχει ανατεθεί δια νόμου στην ΕΥΔΑΠ (και όχι στον ανάλογο δήμο ή σε κάποια υπηρεσία του) απορρίπτεται από το άρθρο 65 του νόμου 3852 (Καλλικράτης – Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου) σύμφωνα με το οποίο «το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο» καθώς και από το προαναφερθέν άρθρο του Συντάγματος που λέει ότι «υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων».

 

Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:

 

  1. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Αττικής έχουν υιοθετήσει την καινούργια (2010) πρόταση της ΕΥΔΑΠ για κλειστό τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό (άοσμο και αθόρυβο χάρη στις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές του) σε έκταση 54 στρεμμάτων στη θέση Πλατύ Χωράφι για τους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος (ΥΠΕΚΑ 1216/31-10-2013) . Οι εγκαταστάσεις θα αποδίδουν νερό απολυμασμένο, κατάλληλο για απεριόριστη άρδευση των 83  στρεμμάτων που θα τις περιβάλλουν, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα πάρκο το οποίο θα αποκλείει και την οπτική ρύπανση. Από το βιοαέριο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα ηλεκτροδοτεί τις εγκαταστάσεις καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα (αθλητική ή πολιτιστική) θα μπορούσε να προστεθεί. (Προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση της ΕΥΔΑΠ που αρνήθηκαν οι απελθόντες δημοτικοί σύμβουλοι ήταν σαφώς καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο σύγχρονη από το σχέδιο του αυτόνομου βιολογικού καθαρισμού που είχαν ψηφίσει ομόφωνα το 2008 οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι Ραφήνας, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν επανεκλεγεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου και επίσης ομόφωνα είχαν ξαναψηφίσει το ίδιο σχέδιο δίπλα στο νεκροταφείο της πόλης το 2011).   
  2. Το Συμβούλιο της Επικρατείας που είχε ακυρώσει την προηγούμενη πρόταση της ΕΥΔΑΠ (2003) για το μεγάλο ΚΕΛ των 11 δήμων στην ίδια θέση, λόγω της μερικής μόνο οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (απόφαση 3743/2008) με νεότερη απόφασή του (απόφαση 206/2013) έχει εγκρίνει τη μερική οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος, αποδεχόμενο τα στοιχεία που είχε προσκομίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και απορρίπτοντας τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. (Η απόρριψη μάλιστα των επιχειρημάτων του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος έγινε επειδή «αναφέρεται στο ζήτημα της εγκατάστασης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και όχι στην τμηματική οριοθέτηση του ρέματος καθ’ εαυτή». Έτσι ακριβώς καταγράφεται στην απόφαση και επισημαίνεται ότι «η τμηματική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας προωθείται γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Βορείων Μεσογείων που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της Οδηγίας για τα αστικά λύματα και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου στη χώρα μας λόγω της μεγάλης καθυστέρησης υλοποίησης του έργου»).   
  3. Η σύνδεση με το ΚΕΛ Ψυττάλειας των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος που είχε εξεταστεί στο παρελθόν έχει αποκλειστεί από την ΕΥΔΑΠ ως μη ρεαλιστική λύση για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι έχουν κοινοποιηθεί ήδη στους αρμόδιους δήμους (ΥΠΕΚΑ 1216/31-10-2013).
  4. Στα τέλη του 2013 η χώρα μας καταδικάστηκε για δεύτερη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παράβαση των οδηγιών που αφορούν τη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε 6 δήμους. Οι 4 από αυτούς συμμορφώθηκαν εν τω μεταξύ και σήμερα οι μόνοι δήμοι σε όλη την ελληνική επικράτεια, που αρνούνται και δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως, είναι οι δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. (Για την καινούργια αυτή καταδίκη και τις συνέπειές της το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε τους ενεχόμενους δήμους, προειδοποιώντας για τις συνέπειες. Στο δήμο μας το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε ακόμα και να ακούσει την ενημέρωση του τότε δημάρχου, ο οποίος είχε εντάξει το θέμα ως κατεπείγον στην ημερήσια διάταξη. Του ζήτησαν μάλιστα να μιλήσει στο τέλος της συνεδρίασης και με κλειστά τα μικρόφωνα!).
  5. Την 1η Αυγούστου 2014 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Α.Φ. 2113/2014) η διαδικασία καταλογισμού και επιμερισμού των χρηματικών προστίμων «που επιβάλλονται στην Ελληνική Δημοκρατία λόγω καταδίκης για παραβιάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 45, παράγραφος 5 του Ν. 4042/2012». Σύμφωνα με το νόμο αυτό ο επιμερισμός του κατ’ αποκοπή ποσού (δηλαδή των 11.514.081 ευρώ) «στους συνυπαίτιους βασίζεται μόνο στο πληθυσμιακό μέγεθος των αντίστοιχων δήμων», σύμφωνα με τον πραγματικό πληθυσμό της τελευταίας απογραφής. Για τον επιμερισμό των ποσών της ημερήσιας χρηματικής ποινής (δηλαδή των 47.462 ευρώ την ημέρα έως τη συμμόρφωση) θα ληφθεί υπόψη κατά 40% ο πληθυσμός κάθε δήμου, και κατά 60% ο βαθμός συμμόρφωσης, σύμφωνα με συνημμένο πίνακα που περιλαμβάνει 4 βαθμίδες: 1η Μηδενική, 2η Επισφαλή, 3η Μερική, 4η Πλήρη.
  6. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 δημοσιεύτηκαν στον τύπο οι προτάσεις της εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ύψος των προστίμων που αφορούν τις παραβάσεις της χώρας τόσο στη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και των αστικών λυμάτων.

 

Έτσι έχει η κατάσταση μέχρι στιγμής. Από τον τύπο και το διαδίκτυο πληροφορούμαστε ότι ο  νεοεκλεγμένος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου επιμένει στην αρνητική στάση που εκδήλωσε και κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως δημοτικός σύμβουλος (της τότε μειοψηφίας) στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, και ότι πραγματοποιεί συναντήσεις με τους νέους επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής οι οποίοι δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή αλλά (όπως και ο προηγούμενος περιφερειάρχης) έχουν ταχθεί αλληλέγγυοι με τους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ΕΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Η απόλυτα λογική αυτή θέση συμπίπτει με τις ήδη διατυπωμένες τοποθετήσεις των βουλευτών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των νοτίων προαστίων της Αθήνας και του Πειραιά οι οποίοι δεν αποδέχονται τη μεταφορά των λυμάτων των δύο δήμων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια. Άλλωστε έτσι όπως έχει σημανθεί πλέον η μεταφορά αυτή έχει ξεπεράσει τις τεχνικές (λόγω υψομετρικών κλίσεων), οικονομικές (λόγω μεγαλύτερου κόστους) και νομικές (λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου) δυσκολίες που επεξηγούνται αναλυτικά στο υπ’ αριθμό 1216/31-10-2013 έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα έχει αποκτήσει πλέον πολιτικές διαστάσεις. Η επιμονή στην αποστολή των λυμάτων στην «αυλή του γείτονα» ενοχλεί. Η τοπικιστική αυτή συμπεριφορά είναι κατά τη γνώμη μας καταδικαστέα. Ο τοπικισμός δεν υπερασπίζεται τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών του τόπου αλλά τα διαστρέφει και τα δυναμιτίζει λειτουργώντας στην ουσία ως ρατσισμός της εντοπιότητας.

Η τοπικιστική εμμονή, η συκοφάντηση και η πολεμική εναντίον του απαραίτητου αυτού έργου που αφορά την υποδομή,  την υγεία, την καθαριότητα και τον πολιτισμό της περιοχής μας οδηγεί στην καθυστέρηση, στην ατιμωτική τιμωρία και στην οικονομική πτώχευση, λόγω των προστίμων που θα παρακρατηθούν  (όπως προβλέπει ο νόμος 4042/2012, άρθρο 44) από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους με τους οποίους χρηματοδοτείται η λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών κάθε δήμου (άρθρο 259 του νόμου 3852/2010).

Ο χαμένος χρόνος που έχει παρέλθει εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον (θεωρώντας ορόσημο το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας), εκτός από όλες τις άλλες συνέπειες, έχει οδηγήσει σε παράπλευρες απώλειες εκατοντάδων θέσεων εργασίας που θα υπήρχαν σήμερα στην περιοχή μας για την κατασκευή του έργου των κεντρικών εγκαταστάσεων αλλά και των εσωτερικών δικτύων της πόλης. Αρκετοί νέοι θα εύρισκαν δουλειά και κάποιοι από τους επαγγελματίες που έκλεισαν τα καταστήματά τους αυτό το διάστημα ίσως είχαν κατορθώσει να επιβιώσουν.

Θα πρέπει το νέο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς οι δημοτικοί σύμβουλοι να επαφίενται στις ανέξοδες και ανεύθυνες κρίσεις άλλων προσώπων, να μελετήσουν με τα ίδια τους τα μάτια τις συγκεκριμένες προτάσεις των αρμοδίων, τα έγγραφα των κρατικών υπηρεσιών, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις ανάγκες των πολιτών και τους νόμους του κράτους. Τότε μόνο θα είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες των αποφάσεων τους (και τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτές) στο σοβαρότερο ζήτημα του δήμου μας, την έλλειψη αποχέτευσης, η οποία λόγω της συγκυρίας αντανακλά, επηρεάζει και θα καθορίσει άμεσα την οικονομική υπόσταση του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Ραφήνα 6/10/2014 

Γεώργιος Χριστόπουλος               Γεράσιμος Βουδούρης                  Ευάγγελος Μαυρουδής

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα