21.7 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΡΑΜΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΩΝ

Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΡΑΜΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΩΝ

Μια ξεχωριστή τελετή αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία». Μια τελετή που χαρακτηρίστηκε από αληθινή αγάπη, φροντίδα και ανακούφιση προς τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή σχετικού μνημονίου αδελφοποίησης τριών μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας: της δικής μας ΜΑΦ «Γαλιλαία», της Hospice Casa Sperantei της Ρουμανίας και του Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» της Κύπρου.

Και οι τρεις ΜΑΦ γεννήθηκαν από οραματιστές ανθρώπους που θέλησαν να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης του πόνου και της απόγνωσης που φέρνει η επίγνωση της αρρώστιας που αργά αλλά σταθερά οδηγεί στην απώλεια ζωής, κάτι αναπόφευκτα οδυνηρό τόσο για τον ασθενή όσο και τους οικείους του.

Στην υλοποίηση της ΜΑΦ «Γαλιλαία» ένθερμος οραματιστής ήταν και είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μ&Λ κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος προ ολίγων μόλις ετών, ανέλαβε και υλοποίησε τη μονάδα, η οποία συνεχώς εξελίσσετε με τη δημιουργία ενός hospice 10 κλινών για ασθενείς τελικού σταδίου, που θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο.

«Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα που προσδιορίζουν τη Γαλιλαία, είπε ο Σεβασμιότατος στην ολιγόλεπτη αλλά μεστή περιεχομένου ομιλία του, τη σύλληψη του οράματος, τη περίοδο μαθητείας, τη δημιουργία και την εμπειρία. Το όραμα ωστόσο στην πραγματικότητα γίνεται καλύτερο μέσω της μετάγγισης εμπειρίας από άλλες παλαιότερες ημών μονάδες, όπως η συμπαράσταση απ’ την εδώ και 45 χρόνια μονάδα της Κύπρου και την εκπαίδευση απ’ τη μονάδα της Ρουμανίας, αν και λειτούργησε μόλις λίγα χρόνια πριν τη δική μας λειτουργία».

Συνέχισε απευθυνόμενος στις εκπροσώπους των δύο μονάδων: «Η συμπαράστασή σας είναι ανεκτίμητη και ως εκ τούτου είμαστε ευγνώμονες και γι’ αυτό σας ευχαριστώ». Προχωρώντας ακόμα περισσότερο προσδιόρισε οικογενειακούς τους δεσμούς μεταξύ των συμμετεχόντων στην όλη προσπάθεια, ιατρούς, διεπιστημονικό προσωπικό, εθελοντές, ασθενείς, οικείους τους.

Αυτή τη κουλτούρα της οικογένειας που υπάρχει ήδη μεταξύ των τριών μονάδων όπως τόνισε ο Σεβασμιότατος, ήλθε η ώρα: «να συνυπογράψουμε, με την αδελφοποίηση – τι ωραία αλήθεια λέξη – την βοήθεια απ’ τον ένα στον άλλο. Είστε καλύτεροι και εμπειρότεροι ημών. Μαζί θα προχωρήσουμε πιο οργανωμένα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες σε εθνικό επίπεδο καθενός μας. Μας βοηθήσατε με τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στην τεχνική αντίληψη του τι θα κάνουμε από δω και μπρος. Θα σας ξαναδούμε στα εγκαίνια της μονάδας hospice, που ετοιμάζουμε εδώ δίπλα, το φθινόπωρο».

Κι ενώ η διευθύντρια της «Γαλιλαία» κ. Αλίκη Τσερκέζογλου καλούσε τον αντιπεριφερειάρχη αν. Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου που ήταν παρών, να πάρει το λόγο, ο Σεβασμιότατος νιώθοντας ότι είχε ξεχάσει κάτι σημαντικό ξαναπήρε το λόγο και απευθυνόμενος στον κ. Φιλίππου, αλλά και στο δήμαρχο Παλλήνης κ. Θανάση Ζούτσο  είπε: «Μη νιώθετε φιλοξενούμενοι αλλά μέλη της ομάδας, καθώς και οι δύο έχετε εκδηλώσει παντοειδώς το ενδιαφέρον σας. Να συμπληρώσω ότι το όλο εγχείρημα πρέπει να συμπληρωθεί μ’ ένα χώρο συνεχούς ενημέρωσης μέσω ενός κέντρου βιοηθικής που αναδύθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου. Προς τούτο αγοράσαμε ήδη την παράπλευρη συνεχόμενη έκταση. Ίσως αναρωτηθείτε γιατί δίνουμε τόση σημασία στο θάνατο κι όχι σε κάτι άλλο. Γιατί μέρες όπως αυτές της Ανάστασης, δίνουμε την ελπίδα και μετά το θάνατο».

Αμέσως μετά ο κ. Φιλίππου στην ομιλία του, μεταξύ άλλων απαντώντας στον Σεβασμιότατο διαπίστωσε: «Τι μπορώ να πω όταν εσείς βάζετε ψυχή και απαλλαγμένος από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προηγείστε, αφήνοντας τη Πολιτεία να βρίσκεται πολύ πίσω!» Όταν δε συμπλήρωσε ότι η Πολιτεία είναι απούσα, ο Δεσπότης απ’ τη θέση του απάντησε «είστε εσείς εδώ», για να συμπληρώσει ο κ. Φιλίππου: «Να πορευτείτε έτσι και να συμπαρασέρνετε τον κόσμο», και ευχόμενος για την Πολιτεία κατέληξε: «Μακάρι να σας ξεπεράσουμε, είστε σε φιλόξενες αγκαλιές…»

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος μεταξύ άλλων είπε: «θέλω πάρα πολύ να βοηθήσω, καθώς κι εσείς έχετε βοηθήσει πολλούς δημότες μας. Μακάρι να υπήρχε κάτι, έστω μικρό απ’ την Πολιτεία. Όμως η γραφειοκρατία που διέπει τα πάντα δεν έχει ψυχή. Κι’ αυτό έχει αποδειχτεί αφού ένα έστω υποτυπώδες παρόμοιο ιατρείο που ξεκίνησε απ’ την πολιτεία προ ετών, ατόνησε σε σημείο που να αγνοείται η τύχη του. Ως κοινωνία είμαστε τυχεροί που έχουμε προκαθήμενο της Μητροπόλεώς μας ένα άνθρωπο όπως εσείς, που ενδιαφέρεται για την κοινωνία. Παρότι θέλω να βοηθήσω απ’ τη θέση που κατέχω, η γραφειοκρατία μου θέτει φραγμούς. Παρά ταύτα σας υπόσχομαι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σ’ ότι χρειαστείτε».

Η εκτελεστική διευθύντρια του αντικαρκινικού συνδέσμου Κύπρου, εκπροσωπώντας τη ΜΑΦ Αροδαφνούσα κ. Μαρία Ιωαννίδου ευχήθηκε η αδελφοποίηση να προσφέρει τη μέγιστη βοήθεια μεταξύ των τριών μελών της και αναφέρθηκε στα χρόνια πίσω στο χρόνο, το 1971, όταν μια ομάδα οραματιστών δημιούργησε τη μονάδα ανακούφισης καρκινοπαθών, καταπολεμώντας συγχρόνως την προκατάληψη που υπήρχε τότε στην Κύπρο για την αρρώστια αυτή καθ’ εαυτή. Σήμερα 45 χρόνια μετά το κέντρο έχει γιγαντωθεί και απλωθεί σε διάφορες πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία-Λεμεσσό κ.α. και κατέληξε: «Με περηφάνια και ευθύνη βρισκόμαστε εδώ σήμερα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών. Ευχαριστούμε το Μητροπολίτη Μ&Λ κ.κ. Νικόλαο που πίστεψε στην αδελφοποίηση και μάλιστα την προκάλεσε. Νιώθουμε μέλος της οικογένειας και  νιώθουμε επίσης, όπως μας προτρέψατε (προς Νικόλαο), σαν στο σπίτι μας. Ταξιδεύουμε μαζί με κατεύθυνση τα θετικά αποτελέσματα. Μάθαμε πολλά από σας παρά τα 45 χρόνια εμπειρίας μας. Συμβολικά σας δωρίζουμε από ένα καραβάκι με τρεις επιβάτες», κατέληξε και παρέδωσε από ένα καραβάκι στο Μητροπολίτη και την Ρουμάνα υπεύθυνη της Hospice Casa Sperantei.

Πρόσχαρη και χαμογελαστή η εκπρόσωπος της μονάδας απ’ τη Ρουμανία ομολόγησε ότι δεν ήρθε προετοιμασμένη να μιλήσει, «δεν ετοίμασα κάποιο λόγο, είπε, αλλά βλέπω γύρω μου τόσους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους που θεωρώ ότι σας αγαπώ. Ανάμεσά σας είδα και πολλούς ιερείς κι αυτό με χαροποίησε καθώς κι ο άνδρας μου είναι ιερέας». Όσο αφορά το έργο που παράγουν οι μονάδες τόνισε ότι στους ανθρώπους που απασχολούνται εκεί, επικρατεί η δουλειά κι όχι τα λόγια. Επίσης για τους ασθενείς που περιθάλπουν σημείωσε ότι «οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους είναι αληθινοί». Κατόπιν αναφέρθηκε στο παραγόμενο έργο της Ρουμάνικης μονάδας τονίζοντας ότι έχουν εξυπηρετήσει χιλιάδες ανθρώπους τελικού σταδίου κι έχουν επίσης εκπαιδεύσει πολλούς σε άλλες χώρες. Τέλος σημείωσε ότι δε βάλανε στο χαρτί, εννοώντας το μνημόνιο αδελφοποίησης, κάτι ιδιαίτερο, αλλά ότι κάνουν θα είναι με πίστη. Στο τέλος δώρισε από μία βίβλο στολισμένη μ’ ένα διαφορετικό λουλούδι στο εξώφυλλο στους δύο άλλους συμβαλλόμενους της αδελφοποίησης.

Τέλος ο Μητροπολίτης κ.κ. Νικόλαος δώρισε από ένα άλμπουμ, αρκετά βαρύ όπως είπε γι’ αυτό θα τους το στείλει ώστε να μη επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρος, στις δύο κυρίες. Το άλμπουμ που δώρισε στην υπεύθυνη της μονάδας της Ρουμανίας, ένα λεύκωμα με ελληνικές έννοιες καθώς ο πολιτισμός, όπως τόνισε, συμβαδίζει με την προσφορά και στην υπεύθυνη της μονάδας της Κύπρου ένα άλμπουμ του Μουσείου της Ακρόπολης, που συνοδευόταν απ’ την διάθεση να το αλλάξει με άλλο αν το έχει ήδη.

Ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, με το ερώτημα του Δεσπότη προς τον κ. Φιλίππου αν το πρωτόκολλο επιβάλλει να υπογραφεί με το ίδιο στυλό, για να πάρει θετική απάντηση, αλλά συμπληρωματικά ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι αν έπρεπε να τηρηθεί το πρωτόκολλο, η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων θα έπρεπε να ακολουθήσει την υπογραφή κι όχι να έχει προηγηθεί. 

Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε η κ. Τσερκέζογλου, η οποία κάλεσε τον Καναδό πιανίστα κ. Bryan Voll, ο οποίος ντύνει μουσικά πολλές εκδηλώσεις της μονάδας ιδίως το αρχονταρίκι. Η απαλή μελωδία που ξεχύθηκε απ’ τα ταλαντούχα δάκτυλα του πιανίστα όταν χάιδεψαν τα πλήκτρα, πλημμύρησε την ατμόσφαιρα και χαροποίησε το ακροατήριο που χειροκρότησε θερμά το δημιουργό της.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση και ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παραβρισκομένων.  

    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα