21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟ…ΕΛΕΩ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟ…ΕΛΕΩ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πλοκή θρίλερ αποκτά η τακτοποίηση του αποχετευτικού προβλήματος των δήμων της ανατολικής Αττικής που δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της επεξεργασίας των λυμάτων τους. Μεταξύ αυτών ο δήμος Σαρωνικού του οποίου εκκρεμεί η αποχέτευση των νοτίων περιοχών του, Σαρωνίδα – Παλαιά Φώκαια – Ανάβυσσος, για τις οποίες υπήρχε μια προέγκριση για όδευση στο ΚΕΛ Ψυττάλεια, που κόλλησε στη συνέχεια.

Σήμερα που ο κόμπος έφτασε στο κτένι 10 σύμβουλοι της μειοψηφίας με επικεφαλής το Μανώλη Τσαλικίδη, έφεραν το θέμα της αποχέτευσης προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη 11-2, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε πρόωρη, τόσο απ’ τον οικοδεσπότη δήμαρχο Γιώργο Σωφρόνη, όσο και τους παραβρισκόμενους αντιπεριφερειάρχη αν. Αττικής Πέτρο Φιλίππου, το δήμαρχο Κρωπίας Δημήτρη Κιούση και αρκετούς συμβούλους.

Οι δύο παρόντες βουλευτές ο κυβερνητικός Πάνος Σκουρολιάκος κάτοικος της περιοχής κι ο Θανάσης  Μπούρας της Ν.Δ. που όπως συνομολογήθηκε η βοήθειά του στο επίμαχο θέμα ήταν ουσιαστική ακόμα και μέχρι τις παραμονές των εκλογών χωρίς επιτυχία ωστόσο, κράτησαν μετριοπαθή στάση όσο αφορά τη σημερινή διεκδίκηση, καθώς προσκρούει στην άρνηση απείρως μεγαλύτερης μάζας πολιτών, των δήμων πέριξ της Ψυττάλειας.

Πράγμα που σημαίνει ότι η όλη διεκδίκηση πρέπει να γίνει σε χαμηλούς τόνους, όπως συμφώνησαν κι οι Φιλίππου, Κιούσης, Σωφρόνης, Βολάκος, Ράπτη κι όχι με ‘’τσαμπουκά’’ όπως θα έλεγε ο απλός λαός, αν θέλουν να ελπίζουν σε αίσιο αποτέλεσμα.

Με το προαναφερόμενο συμπέρασμα δεν συμφώνησε ο μαχητικός κ. Τσαλικίδης, ο οποίος κοντραρίστηκε άγρια με τον κ. Βολάκο, ο οποίος μίλησε τη φωνή της λογικής υπογραμμίζοντας την πιθανότητα τελικής απόρριψης της λύσης Ψυττάλειας και την ανάγκη εύρεσης άλλης λύσης, πιθανότητα με την οποία είναι κάθετα αντίθετος ο Τσαλικίδης.

Τελικά αποφασίστηκε διαπαραταξιακή επιτροπή αποτελούμενη απ’ το δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων που θα μιλήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές Πειραιά και φυσικά τους κατοίκους που όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά βρίσκονται στα κάγκελα κατά της όδευσης στο ΚΕΛΨ.

Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τους κατοίκους της Παλαιάς Φώκαιας, δημοτικής ενότητας του καλλικρατικού δήμου, που εναντιώθηκαν μετά μανίας στην απόληξη του επεξεργασμένου προϊόντος  ενός βιολογικού στη Γερακίνα, με έτοιμες τις μελέτες, που δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ επειδή δεν υπήρχε αποδέκτης εξ’ αιτίας της προαναφερόμενης άρνησης.

Να σημειωθεί η σύμπτωση της άποψης των φιλοξενούμενων, αλλά και του δημάρχου ότι η απόφαση του δημάρχου Παλλήνης κ. Ζούτσου, να φέρει προς συζήτηση προεκλογικά το θέμα που απασχολεί εξ’ ίσου ένα τμήμα της Παλλήνης, ήταν βεβιασμένη ως λανθασμένη, καθώς περισσότερο έβλαψε παρά βοήθησε την υπόθεση, αφού σε προεκλογική περίοδο μετρούν οι αριθμοί των ψηφοφόρων που στο συγκεκριμένο θέμα υπερτερούσαν κατά πολύ οι ψηφοφόροι των όμορων με τη Ψυττάλεια περιοχών.

Ακόμα τονίστηκε ότι οι πολίτες των όμορων δήμων του ΚΕΛΨ, αντιδρούν κάθετα και λόγω της πιθανότητας όδευσης προς τα εκεί και άλλων δήμων της αν. Αττικής, υπονοώντας φυσικά τους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου.

Να σημειωθεί επίσης η παρέμβαση του κ. Μποστανίτη δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, που ήταν ο μοναδικός που υποστήριξε με νηφαλιότητα ότι: «αντί εμείς να πείσουμε αυτούς που αντιδρούν στο να πάμε στη Ψυττάλεια, θα έπρεπε να πείσουμε τους δικούς μας δημότες να κάνουμε το δικό μας ΚΕΛ στην περιοχή μας» για να καταλήξει στο ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση που να δεσμεύει όλους ότι σε περίπτωση που τελικά αποκλειστεί η Ψυττάλεια και η πλειοψηφία αποφασίσει να προχωρήσει σε τοπικό ΚΕΛ, η μειοψηφία να μην αντιδράσει.

Εδώ να συμπληρώσουμε ότι ο Σαρωνικός μπορεί να λύσει το πρόβλημά του και στο όμορο ΚΕΛ Λαυρίου, καθώς στη συνεδρίαση του εκεί δημοτικού συμβουλίου την ίδια μέρα και ώρα με του Σαρωνικού, υπήρξαν σχετικές αναφορές, αρνητικές μεν για μια τέτοια πιθανότητα, ωστόσο η τοποθέτηση του δημάρχου αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ του kirkinews με τίτλο «ΒΡΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ»). 

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, εκπρόσωπος των συλλόγων της παραλιακής ζώνης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να παραβρεθούν σε συλλογική εκδήλωση στις 21 Φεβρουαρίου ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα