16.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ

O Ιερός Ναός της Παναγίας της Παντοβασίλισσας («τῶν Πάντων Βασίλισσας») βρίσκεται στο κέντρο της Ραφήνας. Δημιουργήθηκε κυρίως από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Τρίλια της Μ. Ασίας για να τιμήσουν αφενός τον Ναό της Παντοβασίλισσας Τριγλίας, αφετέρου την Εικόνα της Παναγίας που έφεραν από εκεί.

Ο Ιερός ναός κτίστηκε στην πενταετία 1947 – 1952. Εφημέριος ήταν ο αρχιμ. π. Στέφανος Πέππας, ο οποίος μαζί με τους επιτρόπους Αλέκο και Ζαφείρη Μεχτάρη και Κύριλλο Παπαδόπουλο ξεκίνησαν ενέργειες για την ανοικοδόμηση ενός καινούριου ναού που θα στέγαζε μέσα τις ελπίδες όλων των προσφύγων που ήλθαν και στέριωσαν σ’ αυτόν τον τόπο.

Κινητοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι, πρόσφυγες και μη, για να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Άλλοι προσέφεραν προσωπική εργασία και άλλοι χρηματική βοήθεια. Τα σχέδια και την μελέτη ανεγέρσεως του ναού τα έκανε ο εξαίρετος αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης και εργολάβος ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.

Πρόεδρος της ερανικής επιτροπής ήταν ο Βασίλειος Βουδούρης. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Χρυσὸς Σταυρίδης, Φώτης Λογοθέτης, Χρυσούλα Κατσικοπούλου, Μαρίκα και Φωτεινὴ Μεχτάρη.

Ο Ναός βέβαια ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την σημερινή του μορφή σιγά – σιγά.

Θα πρέπει όμως να αναφερθούν και οι άνθρωποι που με την παρουσία τους, ο κάθε ένας από την δική του πλευρά, βοήθησε να λειτουργεί καθημερινά άψογα.   

Ιερείς του Ναού εκτός του  αρχιμανδρίτη  Στέφανου,  ήταν οι ιερείς Παπαθανάσης, Παπανικόλας, Πάτερ Ανάργυρος, Παπαχρύσανθος, Παπαγιώργης.

Ιεροψάλτης Κόρακας, Πρόδρομος – Μάκης Λαδόπουλος, Ισίδωρος – Λάκης Συντελής.

Νεωκόροι

Μπάρμπα Γιάννης Καγιάς, Αγγελική – Κούλα Ξένου, Σοφία Μιχαήλου, Μαρίκα Σκουλαρίκη, Σοφία Μάριζα,   Βούλα Παπαθανασίου 

Εκκλησιαστική επιτροπή  Διογένης Παλπατζής, Λουκάς Παπαδόπουλος, Δημήτρης Καπάνδριας, Πικουλίδης Παναγιώτης, Σταύρος και Ιορδάνης Κελέκης, Δημήτρης Αραπκιλής, Γιώργος Σκαρλάτος και αρκετοί άλλοι πατριώτες που τώρα τα ονόματα τους να μην είναι άμεσα δυνατό να μπορώ να θυμηθώ.

Αγιογράφος Μάριος Βατζιάς. Η Αγιογραφίες ξεκίνησαν στις αρχές της Δεκαετίας του 1970 και η αγιογράφηση όλου του ο ναού Ολοκληρώθηκε το 1994, υπάρχει σχετικό υστερόγραφο στον τοίχο δεξιά καθώς βγαίνουμε από τον  Ναό.

 Η όλη προσπάθεια ολοκλήρωσης  έγινε  με την οικονομική συνεισφορά όχι μόνο από τους μόνιμους κατοίκους της Ραφήνας αλλά και από ανθρώπους που με την παρουσία τους στον τόπο μας στην αρχή ως παραθεριστές και μετά ως κάτοικοι της περιοχής.

Νοέμβριος 1953 έξω από την Παντοβασίλλισα η ερανική επιτροπή με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αττικής & Μεγαρίδος Ιάκωβο.

Μάρτιος 1961 κατά την περίοδο επικεράμωσης του Ιερού τρούλου. 

Απρίλιος 1965 εργασίες για την δημιουργία κωδωνοστασίου Νάρθηκα.

Περίοδος κατασκευή καμπαναριού. 

Ιανουάριος 1966 διαμόρφωση χώρου Πρόναου.

Εσωτερικό ναού 1967

25η Μαρτίου 1969

Ναυτική εβδομάδα – Ιούλιος 1976

Ο μπάρμπα Γιάννης ο Καγιάς. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα