21.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ, Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΙ Ο ΧΡΥΣΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ, Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΙ Ο ΧΡΥΣΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ένα ιδιαίτερης σημασίας συμπόσιο συνδιοργανώθηκε απ’ το δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.) σήμερα, στην αίθουσα του μηχανουργείου του τεχνολογικού πάρκου Λαυρίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς κι ο πρόεδρος της Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. κ. Πέτρος Δούκας.

Ο Θεμιστοκλής, άνδρας με μεγάλο πολιτικό ένστικτο, καταγόταν απ’ τον αρχαίο δήμο Φρεαρρύων, που τοποθετείται στη θέση Αρί της σημερινής Κερατέας και μάλιστα ανάμεσα στην Κερατέα και την Ανάβυσσο κι ήταν φημισμένος για τους τεχνίτες φρεαρρύων των μεταλλείων εξ’ ου και το όνομα του .

Ο Θεμιστοκλής γιος ελεύθερου πολίτη, που κατείχε τεράστια  κτηματική περιουσία στο σημερινό Κορωπί, με μητέρα όμως μη ελεύθερη πολίτισσα (σκλάβα) απ’ τη Θράκη, ως παιδί  δεν θεωρείτο ισότιμος με τους συνομηλίκους του, στην Αθηναϊκή κοινωνία της εποχής του.

Παρόλα αυτά το δυνατό μυαλό του, η πολιτική του ικανότητα και η δημοκρατία που άνθισε στην Αθήνα μετά το τέλος της τυραννίας, του επέτρεψαν να αναρριχηθεί σε θέση κλειδί, ανάμεσα στη διοίκηση της πόλης.

Ο Θεμιστοκλής ήξερε καλά από μικρός τον πλούτο (άργυρο) του Λαυρίου, οπότε ως πολιτικός έκανε πρόταση, αντί τα έσοδα να μοιραστούν όπως γινόταν στο κοινωνικό σύνολο, να κρατικοποιηθούν τα μεταλλεία κι ο πλούτος τους να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν 140 τριήρεις, τα ξύλινα τείχη σύμφωνα με το χρησμό της Πυθίας. Η πρόταση υλοποιήθηκε και μετέπειτα σ’ αυτές τις τριήρεις, 200 συνολικά, οφείλεται η νίκη των Αθηναίων επί των Περσών στη Σαλαμίνα.

Τα μεταλλεία του Λαυρίου κι ο πλούτος που έκρυβαν μέσα τους, πρόσφεραν στην αρχαία Αθήνα αίγλη σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στην ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και στον Χρυσούν Αιώνα του Περικλή.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι ομιλητές:

Κωστής Καζαμιάκης αρχιτέκτων-ιστορικός με θέμα: «Η συμβολή των μεταλλείων του Λαυρίου  στο ιδεώδες και το ωραίον της κλασικής εποχής. Πως η λάμψη του Λαυρεωτικού αργύρου πέρασε στις οπτικές εκλεπτύνσεις του Παρθενώνα».

Απόστολος Πιερρής διευθυντής Ινστιτούτου φιλοσοφικών ερευνών της Πάτρας με θέμα: «Πως έγινε το θαύμα του Χρυσού Αιώνα, ‘’πόλιν μικράν και άδοξον παραλαβών, ένδοξον και μεγάλην απεργάσασθαι’’. Η πολιτική του Θεμιστοκλή 493-470 π.Χ. (τότε και Τώρα;)»

Σωτήρης Γλυκοφρύδης ιστορικός-συγγραφέας με θέμα: « Αρπαγή, φιλοδοξία, απληστία και αχαριστία»

Μαριλένα Μαρμάνη ιστορικός-αρχαιολόγος, υποψηφία διδάκτορας Ε.Μ.Π. με θέμα: «Η αργυρίτις γη του Λαυρίου μέσα στο πέρασμα των αιώνων: από την ιστορική συνεισφορά της λαυρεωτικής Μαρώνειας στην ανάπτυξη του Αθηναϊκού πολιτισμού στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου».

Αθανασία Μαρκουλή διδάκτορας Ε.Μ.Π. με θέμα: «Η μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στο αρχαίο και νεότερο Λαύριο».

Κατερίνα Βαμβακούση νομικός-δικηγόρος με θέμα: «Δημόσιες συμβάσεις μίσθωσεις μεταλλείων Λαυρίου στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.: Δικαιοπολιτικό πλαίσιο – Σύγκριση με το ισχύον σήμερα».

Νίκος Κ. Κυριαζής ιστορικός-δικηγόρος, διδάκτωρ οικονομικών με θέμα: «Ο Θεμιστοκλής και η ακμή της Αθήνας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τ. πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο τ. δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος με τη σύζυγό του, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Γιάννης Αδάμης, ο Σταύρος Ιατρού δημοτικός σύμβουλος, ο Τάσος Βλάδος πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ), η Τασούλα Τσιακάλου τ. αντιδήμαρχος Αναβύσσου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι  και μεγάλο ακροατήριο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα