Ο εφησυχασμός του πληθυσμού φέρνει κακά μαντάτα στο μέτωπο του κορωνοϊού. Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα για το τελευταίο τετραήμερο, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου), χτυπώντας πρώτο «καμπανάκι» για την επιστροφή του κορωνοϊού στην χώρα μας.
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανούντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τι δεν πάει καλά;
Να σημειωθεί ότι στην τελευταία live ενημέρωση o καθηγητής Τσιόδρας είχε αίφνης ανακοινώσει σε δραματικούς τόνους, διαβάζοντας, όπως είπε Ελύτη ότι «πλέον θα έχουμε καθημερινή γραπτή αναφορά έως τις 31 Μαΐου και εάν όλα συνεχίσουν καλά, τον Ιούνιο μια φορά την εβδομάδα θα ενημερώνεστε από το Υπουργείο Υγείας με μια γραπτή ανακοίνωση για την εξέλιξη της νόσου, όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη».
Προφανώς, «αυτό που, πλέον, δεν πάει καλά» είναι η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων στην χώρα μας, με το 1/3 από αυτά να προέρχονται από το εξωτερικό, το άλλο 1/3 από τον εορτασμό του Ραμαζανιού στην Ξάνθη και το υπόλοιπα από διάσπαρτα κρούσματα σε όλη τη χώρα.