27.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ!

Τι σημαίνει αυξημένη εφημερία στα Κ.Υ.; Εύλογη ερώτηση για τους χρήστες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). Στην αν. Αττική μεταξύ των οκτώ Κ.Υ. δύο κάθε ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο και όλες τις αργίες λειτουργούν με αυξημένη εφημερία. Το ένα εκ των δύο είναι το Κ.Υ. Ραφήνας.

Αυξημένη εφημερία σημαίνει ότι στο επιλεγμένο απ’ την 1η ΥΠΕ Κ.Υ. λειτουργούν τα εργαστήρια, ακτινολογικά και βιοπαθολογικά- μικροβιολογικά και ιατροί πολλών ειδικοτήτων, Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγος, Καρδιολόγος, Παιδίατρος, οδοντίατρος, ακτινολόγος, μικροβιολόγος, νοσηλεύτρια και τεχνολόγος ακτινολογικού. Δηλαδή μια πλήρης ιατρική ομάδα, ικανή ν’ αντιμετωπίσει περιστατικά, με διακομιδή στα νοσοκομεία μόνο των σοβαρών περιπτώσεων που όμως κι αυτά θα φτάσουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με πλήρη φάκελο για την απ’ ευθείας εισαγωγή τους. Αυτό σημαίνει μεγάλη αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και χωρίς ταλαιπωρία των επειγόντων ελαφρών περιστατικών που αντιμετωπίζονται άμεσα στο Κ.Υ.

Τα μέλη της ΕΙΝΑΠ που επισκέφτηκαν προ ολίγων ημερών τα Κ.Υ. της αν. Αττικής ώστε να καταγράψουν τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε καθένα ξεχωριστά, επισκέφτηκαν και τα Κ.Υ. Ν. Μάκρης και Ραφήνας. Οι διαπιστώσεις που καταγράφηκαν αφορούν κυρίως τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αυξημένες για το Κ.Υ. Ν. Μάκρης μικρότερες στο Κ.Υ. Ραφήνας και ιατρικού εξοπλισμού με τη Ν. Μάκρη να υστερεί δραματικά. Καταγράφηκε επίσης η μεγάλη προσέλευση χρηστών Π.Φ.Υ. στο Κ.Υ. Ραφήνας που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πολίτες έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους, ενώ σημειώθηκε η αντιμετώπιση πολλών εγκαυματιών της περσινής φονικής φωτιάς στην περιοχή, στο Κ.Υ. Ν. Μάκρης χωρίς να συνυπολογιστεί ότι το Κ.Υ. Ραφήνας είχε εκκενωθεί λόγω προσέγγισης της φωτιάς στις παρυφές του και το εφημερεύων προσωπικό ενίσχυσε την εφημερία του Κ.Υ. Σπάτων.

Ανεκτίμητη αξία για τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου τα Κ.Υ. Ν. Μάκρης και Ραφήνας!

Ωστόσο παρότι ήδη οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει βούληση των καθ’ ύλην υπευθύνων για την καθοριστική συνεργασία των δύο κέντρων, με αποτέλεσμα την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση των παροχών πρωτοβάθμιας υγείας στους κατοίκους των δύο δήμων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, της Εύβοιας και των νησιών που συνδέονται και εξυπηρετούνται απ’ το λιμάνι της Ραφήνας.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε άρθρα και ρεπορτάζ, ότι για να γίνει ομελέτα πρέπει να σπάσουν αυγά, που σημαίνει ότι αν υπάρξει βούληση τα δύο κέντρα να συνεργασθούν ουσιαστικά, θα μπορούν να λειτουργούν ποιοτικά αναβαθμισμένα και τα δύο, αν τεθεί σε αυξημένη καθημερινή εφημερία το Κ.Υ. Ραφήνας που διαθέτει ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και διαθέτει απεριόριστους χώρους επέκτασης ιατρείων και λοιπών απαραίτητων εγκαταστάσεων (ήδη ξεκίνησαν εργασίες αναβάθμισης μιας ακόμα πτέρυγας) χωρίς μάλιστα ν’ απαιτηθεί επιπλέον ιατρικό προσωπικό, με τη σύγχρονη αναβάθμιση του Κ.Υ. Ν.  Μάκρης σε κέντρο αναφοράς μητέρας – παιδιού που δεν υπάρχει άλλο στην αν. Αττική και με την ταυτόχρονη μεταφορά του παιδιατρικού και γυναικολογικού τμήματος απ’ την Ραφήνα εκεί, ώστε να μην συγχρωτίζονται παιδιά κι έγκυοι με τους παντοειδείς ασθενείς που συνωστίζονται στη Ραφήνα.

Χωρίς να είμαστε ειδικοί, αλλά με την πείρα που έχουμε αποκομίσει ασχολούμενοι επί σειρά ετών με θέματα υγείας σε τοπικό επίπεδο, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μεν κάτοικοι των δύο δήμων έχουν κατανοήσει πλήρως την ωφέλεια που θα έχουν απ’ αυτήν την συνεργασία των δύο κέντρων της περιοχής τους, αλλά δεν υπάρχει βούληση των αιρετών, κεντρικής και τοπικής σκηνής, αλλά και συνδικαλιστών,  λόγω μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

Καλούμε τις νέες δημοτικές αρχές των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου που γνωρίζουν το θέμα να μεριμνήσουν ώστε να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση που θα ανακουφίσει τα μέγιστα τις υγειονομικές ανάγκες των συμπολιτών τους. Θεωρούμε και πιστεύουμε, επειδή έχουμε να κάνουμε με διορατικούς δημάρχους, ότι θα σκύψουν με ενδιαφέρον και θα εξετάσουν ενδελεχώς την προαναφερθείσα προοπτική, συζητώντας με τους συμπολίτες τους, ώστε τουλάχιστον στην περιοχή μας η Π.Φ.Υ. ν’ αναβαθμιστεί στον υπέρτατο βαθμό.

Μερικά, απ’ τα πολλά, σχετικά άρθρα μας:

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ: «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κ.Υ. ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!»

ΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΦΥ

ΠΕΔΥ/Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ: Η ΚOΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ 1Η ΥΠΕ

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα