16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός, ότι η νέα διοίκηση του Δήμου αντί να έχει ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα την άμεση κατασκευή του έργου της αποχέτευσης, αναλώνεται σε πρόχειρες, ανεύθυνες και επικίνδυνες δηλώσεις, σαν να βιάζεται να δημιουργήσει την εικόνα, ότι το έργο χάθηκε.

Οφείλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να θυμίσουμε τι ακριβώς είχε καταφέρει η προηγούμενη διοίκηση και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα.

Οφείλουμε δε, να καλέσουμε για μια ακόμη φορά τη σημερινή διοίκηση, έστω και τώρα, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την εξέλιξη του έργου, να κάνει το χρέος της, να έρθει σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΕ, Περιφέρεια Αττικής) και να αποδείξει ότι έχει τη θέληση αλλά και την ικανότητα να υλοποιήσει ένα ήδη εγκεκριμένο έργο.

Διαφορετικά, θα έχει την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη για τη διαγραφή των όσων έχουμε πετύχει, για την απώλεια της χρηματοδότησης από τη νέα προγραμματική περίοδο, με τραγική συνέπεια τη μη υλοποίηση  του έργου.

A. ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΗΝ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Είναι σε όλους γνωστό ότι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και με την ενεργή στήριξη των πολιτών της Π. Φώκαιας, κατάφερε :

THN ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ

Τον Ιανουάριο του 2012, μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες μας, η ΕΥΔΑΠ άλλαξε το σχεδιασμό της και με την υπ. αρ. 17511/16-1-2012 απόφαση της, ακύρωσε (μετά από 12 και πλέον χρόνια!) την κατασκευή ΚΕΛ στην Π. Φώκαια, «εγκρίνοντας τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων του Δήμου Σαρωνικού με τον κεντρικό Παραλιακό Συλλεκτήρα (ΚΠΣ) με τελικό αποδέκτη το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυτάλλειας….».

ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ 78.896.945,16 ευρώ

Τον Μάιο του 2012 εντάξαμε το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ  (ΑΔΑ: Β49Η0-6ΡΜ, και  Β49Η0-ΞΣΧ) και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 78.896.945,16 ευρώ.

ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑΣ

Στις 19-4-2013 η ΕΥΔΑΠ υπέβαλλε προς έγκριση στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την απαραίτητη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Ψυτάλλειας.

Σήμερα, με ολοκληρωμένη πλέον τη διαβούλευση, οι τροποποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι βρίσκονται εγκεκριμένοι στην ΕΥΠΕ έτοιμοι προς δημοσίευση.

ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2013 η ΕΥΔΑΠ ενέκρινε τις 2 μελέτες που ο Δήμος Σαρωνικού έχει αναλάβει να εκπονήσει και αφορούσαν, η 1η τα εσωτερικά δίκτυα του Λαγονησίου και η 2η τα αντίστοιχα της Π. Φώκαιας, της Αναβύσσου και της Σαρωνίδας.

Σήμερα οι μελέτες βρίσκονται στο ΕΠΠΕΡΑΑ ολοκληρωμένες και εγκεκριμένες σε αναμονή του διαγωνισμού.

Β. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ 

Προεκλογικά όλες οι παρατάξεις, αναγνωρίζοντας τα όσα η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταφέρει, δεσμεύτηκαν για την κατασκευή του έργου με το σχεδιασμό και τις εγκρίσεις που εμείς είχαμε εξασφαλίσει.

Γ. ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ;

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ;

Ο νέος Δήμαρχος και οι συνεργάτες του όμως, όχι μόνο δεν έχουν το έργο ως απόλυτη προτεραιότητα, αλλά ως απλοί παρατηρητές κινδυνολογούν και δηλώνουν: «μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας…, δεν έχουμε επίσημα ενημερωθεί ότι το έργο έχει απενταχθεί αλλά προφορικές ενημερώσεις μας λένε ότι τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα, υπάρχει πληροφορία ότι το έργο θα απενταχθεί, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να δούμε τον κ. Μανιάτη…».

Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος, που αφορά στην αποχέτευση του Δήμου μας, δεν μπορεί να βασίζεται σε φήμες και σε μια εκτεταμένη παραφιλολογία, αλλά επιτάσσει διοίκηση παρούσα με άμεσες και στοχευμένες κινήσεις.

Το έργο φυσικά και δεν έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως άλλωστε προκύπτει από το σχετικό έγγραφο (ΑΔΑ: ΨΒΖΤ0-ΙΘΣ).

Ταυτόχρονα, όποιος διαβάσει την εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΨΦΦΦ-3Ο6) του Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που ισχύει από τις 15-10-2014 και αφορά στις οδηγίες για την έναρξη υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η αποχέτευση του Δήμου Σαρωνικού λόγω του μεγέθους, της φύσης του έργου, του προϋπολογισμού του αλλά και των ώριμων μελετών του, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εμπροσθοβαρές έργο, ένα έργο δηλαδή ώριμο για να κρατήσει τη χρηματοδότηση του, φτάνει βέβαια η διοίκηση να πράξει όσα υποχρεούται και πρέπει.

Δ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ

Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι σε αυτό το μεγάλο έργο και μετά από όσα καταφέραμε την προηγούμενη περίοδο, κρύβεται κάποια σκοπιμότητα και κάποιοι θέλουν, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, να οδηγήσουν το έργο σε ματαίωση, αφού ήδη έχουν αρχίσει με τρόπο πρόχειρο και επικίνδυνο να μιλάνε για άλλες λύσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι έστω και τώρα, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την εξέλιξη του έργου, θα πρέπει οι διοικούντες να κάνουν το αυτονόητο, να συνεργαστούν με όλους τους αρμόδιους φορείς και να αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση αλλά και την ικανότητα, να αξιοποιήσουν τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει, υλοποιώντας ένα εγκεκριμένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έργο.

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα