22.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΙ

ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΙ

Εντύπωση προκαλούν δύο σημαντικές επώνυμες παρεμβάσεις σχετικά με το ρέμα Βαλανάρη, που διατρέχει ττην ευρύτερη περιοχή του Πικερμίου και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα ‘’Μέτωπο ψηλά’’.

Η πρώτη αφορά την κ. Α. Λυκούδη, που αναφέρει την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζονται θέματα μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, οι αιρετές εξουσίες, καθώς δεν δίνονται πολύ σημαντικά στοιχεία για τις μελέτες των υπό εκτέλεση έργων, όπως:

α. Το κόστος κάθε ΜΠΕ και

β. Το εάν έχουν ήδη εκπονηθεί όμοιες ή παραπλήσιες, μελέτες στο παρελθόν από τον ίδιο ή άλλο φορέα.

«Με την έλλειψη των παραπάνω βασικών δεδομένων, σημειώνει η κ. Λυκούδη, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος και παρακολούθηση της διάθεσης των χρηματικών πόρων. Αυτός είναι όμως ο σκοπός της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της δημοκρατικής διοίκησης, το να μπορεί δηλαδή ο πολίτης να ελέγχει την χρήση των δημόσιων πόρων (χρήματα πολιτών και φυσικοί πόροι) και φέρνει ως παράδειγμα τη ΜΠΕ για το ρέμα του Πικερμίου (Μεγάλο Ρέμα –Βαλανάρης – Βαθύ ρέμα -Δασαμάρι ή όπως αλλιώς ευφάνταστα θα βαφτιστεί) που δείχνει την προχειρότητα και την ανώφελη σπατάλη του δημόσιου χρήματος σε βάρος των φυσικών πόρων (ρέμα, δάσος)».

Η δεύτερη αφορά τον κ. Ν. Σίμο και αναφέρεται στην εκτέλεση εργασιών στο Πικέρμι, σε “μικρής κλίμακας”  έργο, στο ύψος της διασταύρωσης της οδού Βεργίνας με το Λυκόρεμα, (καθαρισμός φράγματος συγκράτησης και αναβαθμού από φερτά υλικά) που σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, δεν απαιτεί σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκτέλεση του, αν και είναι έργο επισκευής υποδομής και μάλιστα σε ρέμα που παραλίγο, να χαρακτηριστεί και απλή μισγάγγεια, όπως τονίζει.

Ο κ. Σίμος συνδέει την κ. Λυκούδη στο προοίμιο του σχετικού ρεπορτάζ για το προαναφερόμενο έργο, υπογραμμίζοντας το σχολιασμό της σχετικά με το ότι: “Ο δημοκρατικός έλεγχος και η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής σημαίνει [συνεπάγεται] ότι οι αιρετοί και οι αρμόδιοι λογοδοτούν και αιτιολογούν την διαχείριση του δημόσιου χρήματος με αναλυτικές και πλήρεις αναφορές των αποφάσεων τους και του έργου τους

Για να συνεχίσει αναρωτώμενος: «Μπορεί να θεωρούν ότι το προαναφερόμενο έργο που δεν απαιτεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βέβαια ούτε έγκριση των σχετικών περιβαλλοντικών όρων, αλλά δεν απαιτεί ούτε επίβλεψη; Γιατί αν υπήρχε επίβλεψη, οι πιθανότητες να υπάρχει μία ερπυστριοφόρα τσάπα (εκσκαφέας) CAT 325 Β LN, με τα απαραίτητα φορτηγά μεταφοράς των φερτών που αφαιρεί από τον αναβαθμό, να κινούνται ανεξέλεγκτα, δίχως σχεδιασμένες οδεύσεις εντός της δασικής έκτασης, σαρώνοντας κάθε φυτικό σχηματισμό, κάθε βλαστητική διάπλαση στην παραρεμάτια αλλά και ευρύτερη περιοχή, δεν θα υπήρχε καμιά καταστροφή του δασικού περιβάλλοντος».

Και συμπληρώνει: «Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τον περιορισμό της κίνησης των οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, την αποφυγή άλλων, τη διαβροχή της οδού πρόσβασης και άλλα βασικά, τα οποία θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενα σε ένα σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε ένα σχέδιο ασφάλειας και υγείας αλλά και σε ένα σχέδιο εκτέλεσης των εργασιών, μία τεχνική περιγραφή που θα έπρεπε να υπήρχε η στοιχειώδης επίβλεψη για την τήρηση της και την εφαρμογή των σχετικών περιβαλλοντικών όρων (αν υπήρχαν). Η δημόσια περιουσία, το δάσος, το ρέμα, δεν είναι κανενός και ταυτόχρονα είναι όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό δεν είναι και ευθύνη κανενός να ενδιαφερθεί. Ούτε και οι αρμόδιοι για τον έλεγχο ενδιαφέρονται γιατί κανείς δεν ελέγχει ούτε και αυτούς».

Ο κ. Σίμος καταλήγει με το υστερόγραφο: «Αυτά τα έργα συνήθως τα εκτελεί η Περιφέρεια που (και πάλι συνήθως) εξουσιοδοτεί τον δήμο στου οποίου τα όρια βρίσκεται το έργο, να το εκτελέσει».

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα