21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΑ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Την Παρασκευή  15 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος θα συζητηθεί και θα ληφθεί (;) απόφαση για το παρακάτω θέμα:

Απόφαση περί έγκρισης της Χωροθέτησης Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.

Βέβαια, η δημοτική αρχή είχε εκλεγεί με “θέση γρανίτη” κατά του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Ομοίως και η δημοτική αρχή του όμορου δήμου, Σπάτων – Αρτέμιδας.

Οι καιροί όμως πέρασαν (πέρασαν 19 μήνες σχεδόν και με το παροιμιακό αξίωμα “Όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος”, φτάσαμε στο σημείο να προωθείται δια χειρός και δια του πλειοψηφικού ροπάλου, η λύση “Πλατύ Χωράφι” ως η μόνη ενδεδειγμένη. Μόνη ενδεδειγμένη αφού έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για να αποσπάσει θετική απόφαση – “έγκριση” μία χωροθέτηση που δεν έχει την απαραίτητη προέγκριση.

Ψιλά γράμματα για τον δήμο μας που έχει περάσει πολλά (δια του πλειοψηφικού ροπάλου που λέγαμε).

Αλλά επειδή η υπόθεση ΚΕΛ δεν αφορά μόνο τον δικό μας δήμο αλλά και τον όμορο Σπάτων Αρτέμιδας, έχουμε την πρώτη(;) φορά που διαρρηγνύεται το “όχι ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι”  μέτωπο, όπως το γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε:

I. Την ενημέρωση από τον Συμπαραστάτη του Δημότη, Σπάτων Αρτέμιδας, Χ. Ποθουλάκη

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη Σπάτων – Αρτέμιδος (ΣτΔΕ) παρέλαβε το υπ’ αριθ. πρωτ: 6862,7089/16.3.2016 έγγραφο του Δήμου Σ-Α (ως κοινοποίηση), με θέμα : «Απάντηση στα υπ’ αριθ. πρωτ: 16210/6181/7.3.2016 και οικ.152/8.3.2016 έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αντίστοιχα (περί συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-167/14 – Εξαμηνιαία αποστολή στοιχείων συμμόρφωσης της χώρας)», οπότε σε συνέχεια και του δικού του υπ’ αριθ. πρωτ: 7767/16.3.2016 εγγράφου – πρότασης, επί του ιδίου θέματος, σας ενημερώνει σχετικά.

Επίσης ο ΣτΔΕ σας ενημερώνει ότι στις 4.4.2016 ξεκίνησε η διαδικασία προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης με βάση την από 12.2.2016 νέα Μηνυτήρια Αναφορά του για το αποχετευτικό, που αφορά «τις δημιουργηθείσες ουσιώδεις πλημμέλειες για:

α) τη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος περί ¨Επικύρωσης καθορισμού οριογραμμών τμήματος του ρέματος Ραφήνας στην περιοχή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Βορείων Μεσογείων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος (ν. Αττικής) – ΦΕΚ: 416/9.9.2014¨,

β) το υπ’ αριθ. πρωτ: 234/18.1.2016 έγγραφο του Υπουργού Επικρατείας (αν θυμάστε) και

γ) το χρονοδιάγραμμα ΕΥΔΑΠ, με χωροθέτηση ΚΕΛ χωρίς μελέτες, εκτός των διαδικασιών του νόμου, κλπ»

Χ. Ποθουλάκης
ΣτΔΕ
12.4.2016

και ΙΙ, την επιστολή – απάντηση του δημάρχου Σπάτων Αρτέμιδας,  στα υπ’ αριθ. πρωτ: 16210/6181/7.3.2016 και
οικ.152/8.3.2016 έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αντίστοιχα (περί συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-167/14 – Εξαμηνιαία αποστολή στοιχείων συμμόρφωσης της χώρας), την οποία παραθέτουμε αυτούσια και μέσα στην επιστολή του το “κακό παιδί”, ο δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδας, επισημαίνει το ότι λόγω της ολιγωρίας των υπηρεσιών, πάτε να μας φορτώσετε, είτε το ΚΕΛ είτε τα πρόστιμα (που η μεταφόρτωση στους δημότες είτε του ενός είτε του άλλου, είναι από ανήθικες έως παράνομες).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι όμως η 6η (έκτη) επισήμανση του δημάρχου. Και λέει το “κακό παιδί” στο σημείο 6 της επιστολής του

6. Επί του παρόντος, κι αυτό είναι δυσάρεστο, η Δημοτική Αρχή Σπάτων – Αρτέμιδος έχει ενημερωθεί μόνο για εξωθεσμικές και προφανώς μη σύννομες διαδικασίες και πρακτικές επί του ζητήματος της αποχέτευσης των πόλεών μας, όπως αυτές διατυπώνονται στο από 2.3.2016 έγγραφο Δημοτικού Συμβούλου (Χ.Τ.), που έλαβε αριθ. πρωτ: 6361/2.3.2016 ως εισερχόμενο στον Δήμο Σ-Α, παροτρύνοντας με εκβιαστικά διλήμματα, αναφέροντας ακόμα και για «…. γεγονός ότι ο όμορος Δήμος της Ραφήνας – Πικερμίου τα έχει ¨βρει¨ με τους φορείς και ήδη έχει αποστείλει ένα πακέτο από Αντισταθμιστικά Αιτήματα στους αρμόδιους» !! (§ 2) και επικαλούμενος αποφάσεις της Κυβέρνησης για ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, κλπ, χωρίς ο Δήμος μας να έχει παραλάβει ούτε να έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία (επικαιροποίηση μελετών, νέα ΚΥΑ, κλπ) πριν από τη λήψη τελικών αποφάσεων και πάντως όπως απαιτούμε σύμφωνα με τον «Οδηγό Διαδικασιών Ωρίμανσης έργων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων» που συντάχθηκε από την ΜΟΔ ΑΕ και την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, κλπ.

Όπως πάντα.

Οι σχέσεις μεταξύ των βαθμίδων εξουσίας στη χώρα αυτή, μένουν στα στεγανά, στα απόρρητα και κρυφά. Μακριά από κάθε αντίληψη  άσκησης της πολιτικής με διαφάνεια. Με τήρηση των προγραμμάτων, με τήρηση των υποσχέσεων προς τους ψηφοφόρους, αν θέλετε. Η τελευταία εξαετία βρίθει παραδειγμάτων προς επίρρωση τούτου.

Στο τέλος, όλοι “τα βρίσκουν” και μένει ο απλός ψηφοφόρος να αναρωτιέται αν θυμάται καλά τις προγραμματικές θέσεις αυτών που επέλεξε να διοικήσουν, βέβαια και όχι για να “τα βρίσκουν” με την κάθε λογής εξουσία.

Στο τέλος, πάντα  ανακαλύπτει (ο ψηφοφόρος) πως δεν θυμάται καλά ή δεν κατάλαβε καλά και η ζωή συνεχίζεται στο μεγάλο τραπέζι των κηδεμόνων του.

Όσοι τολμήσουν ποτέ να καταδείξουν την αντιστροφή (την κωλοτούμπα όπως είναι τελευταία της μόδας να αποκαλείται), ή να  διαμαρτυρηθούν, απλά τους βαφτίζουν “κακά παιδιά” και εχθρούς της προόδου. Όσο και αν η “ευαγγελιζόμενη πρόοδος” απέχει έτη φωτός από τη νομιμότητα.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα