24.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Μια σειρά από αλλοπρόσαλλες ιστορίες» του Αντώνη Μπαρνιά, που δεν περνούν απαρατήρητες

«Μια σειρά από αλλοπρόσαλλες ιστορίες» του Αντώνη Μπαρνιά, που δεν περνούν απαρατήρητες

Με τον Αντώνη οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν επαγγελματικά πριν από περίπου δύο χρόνια, δεν τον έχω δει ποτέ και φαίνεται ότι λόγω κορωνοϊού θα αργήσω να τον γνωρίσω από κοντά. Κι εγώ κι οι συνεργάτες μου είχαν πάντα την καλύτερη άποψη για το ήθος, την ηρεμία, την ορθότητα της σκέψης του και τον πάντα φιλικό τόνο του, ακόμα και σε περιπτώσεις που κρίνονται δύσκολες στην επαγγελματική μας καθημερινότητα.

Πρόσφατα, σε ένα επαγγελματικό email απάντησε από τον προσωπικό του λογαριασμό, κι ως άνθρωπος που δίνω μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια είδα ότι κάτω από την υπογραφή και την ιδιότητα του υπήρχε ένα link προς γνωστό εκδοτικό οίκο.

Φιλικά-επαγγελματικά προσκείμενος στον Αντώνη, και φύσει περίεργος, μπήκα στον πειρασμό κι ακολούθησα τον σύνδεσμο. Αυτός με οδήγησε με έκπληξη στον εκδοτικό οίκο Πηγή, όπου διαπίστωσα ότι ο Αντώνης εκτός από Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «Μια σειρά από αλλοπρόσαλλες ιστορίες». Ομολογώ ότι χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά και με το κόστος του βιβλίου να είναι λίγο πάνω από τα 10€ το παρήγγειλα επιτόπου. Δεν διαβάζω πολύ συχνά εξω-«σχολικά» βιβλία, λόγω φόρτου εργασίας, προσπαθώ να το κάνω τα τελευταία χρόνια, αλλά αναζητώ βιβλία που θα με κερδίσουν από την πρώτη σελίδα.

Στον Αντώνη δεν είπα τίποτα. Σε δυο μέρες το είχα παραλάβει και το ίδιο βράδυ στο σπίτι, κάπου κοντά στα μεσάνυχτα, στρογγυλοκάθισα στον καναπέ μου κι έβγαλα το βιβλίο που ακόμα δεν είχα ανοίξει από τη συσκευασία μεταφοράς του. Ήθελα σώνει και καλά να ικανοποιήσω την περιέργεια μου εκείνο το βράδυ! Χωρίς να το καταλάβω πήγε 5 το πρωί. Χωρίς πολύ σκέψη, άλλα όχι και πολύ χαρούμενος μπήκα για ένα γρήγορο μπάνιο κι έφυγα για το γραφείο με την υπόσχεση στον εαυτό μου ότι θα το ξαναπιάσω το ίδιο βράδυ. Να μην τα πολυλογώ το βιβλίο, μου κόστισε δυο βράδια ύπνου. Δεν θυμάμαι πόσες φορές προβληματίστηκα και πόσες έσκασα στα γέλια. Ήταν πραγματικά ότι καλύτερο έχω διαβάσει εδώ και πολλά χρόνια. Γλώσσα απλή, καθημερινή, μερικές φορές αθυρόστομη χωρίς να είναι προσβλητική -όπως εμένα μου αρέσει- έντονα περιγραφική με τα σκηνικά να ζωντανεύουν μπροστά σου μέσα από τις σελίδες. Ασύνδετες μεταξύ τους κι αυτοτελείς ανθρώπινες ιστορίες, που μπορεί να μην συμβούν ποτέ, μπορεί όμως και να συμβούν στον καθένα μας. Αλλοπρόσαλλες όπως λέει, κάποιες περίεργες και κάποιες που τελειώνοντας τις θα πεις: «Ε; Τι είπε τώρα; Πως έγινε αυτό;». Ενδιαφέρον, συναρπαστικό, ανατρεπτικό, ευχάριστο και γρήγορο!

Στην περιγραφή του βιβλίου γράφει: «Όλη µας η ζωή είναι µια σειρά από αλυσιδωτές καταστάσεις στιγµών, που ενώθηκαν και µας έφεραν εδώ που είµαστε τώρα. Ένα τσιγάρο που ανάβει στη Σητεία και ένα που ανάβει στην Αστυπάλαια την ίδια στιγµή, δύο φίλοι που συζητάνε στα σκαλάκια µιας πολυκατοικίας, µια διαδροµή µε το µετρό, ένας γέρος που κρατάει ένα ξύλινο κουτί σε µια παιδική χαρά, ένα καναρίνι και ένα σπουργίτι που συζητάνε στα Πατήσια, ένα ραντεβού µε ένα παγκάκι στη Μεσογείων και άλλες στιγµές. Δεκαεννιά µικρές στιγµές, προϊόντα ηµερήσιας ονειροπόλησης ή και πραγµατικές, κάποιες σοβαρές και κάποιες όχι, αλλά όλες µε ένα νόηµα και έναν σκοπό».

Συνεχίζεται εδώ…

Μάκης Ψαρουδάκης

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα