16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζονται, αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων του δήμου Μαραθώνα ενάντια στο καταστροφικό για το περιβάλλον και πανάκριβο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού, «ΧΥΤΥ» σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των μαθητών της περιοχής, όλων των βαθμίδων, που συμμετέχουν μαζικά σε μία σειρά κινητοποιήσεων.

Το ΚΚΕ, σταθερά και από την πρώτη στιγμή στάθηκε αντίθετο με το έργο αυτό, θεώρησε υποχρέωσή του και στήριξε, σε όλα τα επίπεδα, τις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων, προβάλλοντας και νεώτερα στοιχεία για το περιβαλλοντικό, και όχι μόνο, έγκλημα και τους αυτουργούς του. Έτσι:

1. Στις αρχές Γενάρη του 2018 η ΚΟΒ Μαραθώνα του ΚΚΕ κυκλοφόρησε αναλυτική ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων και ανάδειξης του προβλήματος σε όλες του τις διαστάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μαραθώνα.

2. Την 17.1.18 το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Όχι στο καταστροφικό για το περιβάλλον και πανάκριβο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού». Στο σκεπτικό της ερώτησης αυτής αποκάλυπτε με συγκεκριμένα στοιχεία, πέρα από τις καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις του έργου, και τις τεράστιες οικονομικές υπερβάσεις του. Σημειωνόταν ακόμη, μεταξύ πολλών άλλων, ότι πρόκειται για «χρήματα  που προέρχονται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους».

Πιο συγκεκριμένα, υπογράφτηκε η από 10.10.17 «1η συμπληρωματική σύμβαση εργασιών», με την σύμφωνη φυσικά γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου, ύψους 5,14 εκ. €, εκτοξεύοντας εν μέσω οικονομικής κρίσης την συμβατική δαπάνη του έργου σε 33,34 εκ. € έναντι αρχικής 19 εκ. €. Σε αυτό περιλαμβάνεται δαπάνη για αναθεώρηση ύψους 5,1 εκ. €, δηλαδή 30 φορές υψηλότερη από αυτήν της αρχικής σύμβασης (0,17 εκ. €).

Η ερώτηση συνέχιζε λέγοντας ότι: «Εάν παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση επιμείνει στη διατήρηση του ΧΥΤΑ και της ΟΕΔΑ γενικότερα στην υπόψη θέση, σημαίνει ότι πρόθεσή της είναι να χρησιμοποιήσει τη χωρητικότητά του (2.000.000 κ.μ. σύμφωνα με τη ΜΠΕ του 2003 και τις αναθεωρήσεις/τροποποιήσεις της) για υπερδεκαπλάσιες ποσότητες σύμμεικτων σκουπιδιών, με καταστροφικά αποτελέσματα, που δίκαια προβάλλουν και για τα οποία κινητοποιούνται οι κάτοικοι της περιοχής», κατέληγε.

Ύστερα από τρεις μήνες, η ερώτηση παραμένει ακόμη αναπάντητη και από τα δύο υπουργεία, χαρακτηριστικό των ευθυνών της κυβέρνησης και για το που το πάει και για το τι θέλει!

3. Ταυτόχρονα (18.1.18), οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν παρόμοια ερώτηση στην Περιφέρεια Αττικής, ζητώντας παράλληλα να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη συζήτηση που ακολούθησε (1.3.18) αποκαλύφθηκαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση οι ευρύτεροι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί Κυβέρνησης και Περιφέρειας σε σχέση με το ΧΥΤΑ Γραμματικού.

4. Την ίδια περίοδο (22.2.18) κατατέθηκε και ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανάλογο περιεχόμενο, από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα  του ΚΚΕ.

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πραγματοποίησε το ΚΚΕ μέσω των εκλεγμένων του από το Δήμο, την Περιφέρεια, την Βουλή και την Ευρωβουλή, αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή απέναντι και σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, και σε αυτό το μεγάλο έγκλημα που συντελείται στην περιοχή. Σε ένα έγκλημα που υπάρχουν ένοχοι, θύτες και κίνητρα. Τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, εταιρειών, είναι αυτά που θα ικανοποιηθούν με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Έχει συγκεκριμένη ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η περιφέρεια και οι διάφοροι δημοτικοί άρχοντες. Έχουν ευθύνη γιατί είναι αυτοί  που μπαίνουν μπροστά στο να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το «έργο», με την τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα. Έχουν ευθύνη, γιατί σκόρπιζαν υποσχέσεις και έτρεφαν αυταπάτες ότι θα σταματούσαν το έργο, με επαφές παραγόντων, νέες μελέτες και όχι με μαζικούς αγώνες. Έχουν ευθύνη γιατί και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων προσπαθούν να το λύσουν με γνώμονα τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και το κέρδος ομίλων και επιχειρήσεων, και όχι με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Όσο για κάποιους, που σαν τους «απατημένους συζύγους», είτε από τους Ψινάκη και Δούρου, είτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ασκούν μια εμπαθή και αήθη επίθεση στο ΚΚΕ, διαστρέφοντας κατάφωρα τις ξεκάθαρες θέσεις του και την κρυστάλλινη, αγωνιστική στάση του, μάλλον γραμμάτια ξεχρεώνουν και διαπιστευτήρια θέλουν να δώσουν.  Η εξέλιξη των πραγμάτων και ο χρόνος θα δείξουν «ποιοί άλλοι είναι στο κόλπο», τί ρόλο έχουν και τί εξυπηρετούν.

Σήμερα χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο, και μετά τις συναντήσεις στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ τις προηγούμενες μέρες, ότι ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο, για να σταματήσει το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ, να εμποδιστεί η μελλοντική λειτουργία του, είναι η συνέχιση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής, η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αγώνας που πρέπει να δυναμώσει, να μαζικοποιηθεί και να συνδεθεί με το οργανωμένο ταξικό κίνημα, τα εργατικά συνδικάτα και σωματεία. Να στοχεύσει καλύτερα τον ένοχο και την αιτία, δηλαδή ότι για μία σειρά μονοπωλιακούς ομίλους, η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πηγή μεγάλης κερδοφορίας. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι μπροστάρης, θα συνεχίσει να συμβάλει με κάθε τρόπο και να διεκδικεί :

-Να σταματήσουν ΤΩΡΑ τα έργα στον «ΧΥΤΑ Γραμματικού».

-Όχι στην κατασκευή και λειτουργία του «ΧΥΤΑ Γραμματικού» και της ΟΕΔΑ στο σύνολό της.

Ενιαίο εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

-Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα για τη λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, με μόνιμη σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων.

-Η αποκομιδή των απορριμμάτων να παραμείνει στις υπηρεσίες των Δήμων, χωρίς δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτες, με πλήρη εκσυγχρονισμό του πάγιου και κινητού εξοπλισμού.

Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης απορριμμάτων και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στο θέμα.

20/4/18

Κ Ο Β Μαραθώνα του ΚΚΕ

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα