21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ‘‘ΜΕΓΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ – Η ΕΥΡΩΠΗ’’ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

‘‘ΜΕΓΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ – Η ΕΥΡΩΠΗ’’ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής τελειότητας αποκατεστημένο ιστορικό νεοκλασικό  κτίριο απ’ τα πολλά διατηρητέα του ένδοξου παρελθόντος του Λαυρίου, φιλοξένησε την πολλαπλή έκθεση χαρακτικής, ζωγραφικής και βιβλίου, που άνοιξε την αυλαία της ΙΣΤ΄ επιστημονικής συνάντησης νοτιοανατολικής Αττικής, που εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια του νεότερου Λαυρίου, χθες Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Το κτίριο, ένα απ’ τα πιο επιβλητικά εναπομείναντα νεοκλασικά του Λαυρίου, που κηρύχτηκε διατηρητέο το 1998 με άλλα 117 κτίρια με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αρχοντικό που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε εγγύτητα με τον σταθμό σιδηροδρόμων Αττικής, λειτούργησε στη συνέχεια ως το Μέγα Ξενοδοχείον – Η Ευρώπη. Μεταπολεμικά και κατά τη διάρκεια των «πέτρινων» χρόνων του εμφυλίου και της Μακρονήσου στέγασε την υπηρεσία της χωροφυλακής Λαυρίου και για ένα διάστημα τμήμα του ισογείου χρησιμοποιήθηκε ως συμβολαιογραφείο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 απέκτησε και πάλι ξενοδοχειακή χρήση, με αποτέλεσμα των ατυχών παρεμβάσεων η αλλοίωση πολλών στοιχείων του διακόσμου του. Έκτοτε έμεινε εγκαταλελειμμένο μέχρι το 1999 οπότε και αγοράστηκε απ’ τον Αθανάσιο Μαρτίνο και αποκαταστάθηκε στη σημερινή του μορφή απ’ τον αρχιτέκτονα Κώστα Μάνθο (2008-2010).

Ο ιδιοκτήτης του κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του προέδρου της ΕΜΕΛ κ. Τάσου Βλάδου, ευγενικά το παραχώρησε για να στεγάσει τρεις παράλληλες εκθέσεις, χαρακτικής, ζωγραφικής, βιβλίου, απ’ τα χθεσινά εγκαίνια, Τρίτη 17 Νοεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας από τις 4,30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ Τρίτη με Παρασκευή και Σαββατοκύριακα 11- 2 πρωί και 5-9 βράδυ.

Σήμερα το υπέροχο αυτό ιστορικό κτίριο αγέρωχο και λαμπερό, ενταγμένο πλέον στη ζωή του σύγχρονου Λαυρίου, μας υποδέχτηκε με το χαρακτηριστικό άρωμα του ολοκαίνουργου οικοδομήματος, με εκατοντάδες έργα εικαστικών καλλιτεχνών, στους δύο ορόφους του, που έδεναν αρμονικά με την επιβλητική παρουσία του.

Ήταν σαν το ένα στοιχείο να ήταν δημιουργημένο να στεγάσει και να αναδείξει τα υπόλοιπα. Μαγευτήκαμε απ’ την ομορφιά κτιρίου και καλλιτεχνημάτων και για άλλη μια φορά πειστήκαμε ότι το Λαύριο του παρόντος δεν υστερεί σε τίποτα της εποχής της μεγάλης του δόξας, όταν σαν μια πόλη που δημιουργήθηκε απ’ τη βιομηχανία, ήκμασε με στοιχεία ευρωπαϊκού πολιτισμού όσο λίγες πόλεις της νοτιοανατολικής Αττικής.

Οι φωτογραφίες θα ‘’μιλήσουν’’ για τα υπόλοιπα, ώστε να πάρετε μια μικρή έστω γεύση της ομορφιάς και της ποικιλίας αυτής της μοναδικής έκθεσης και των επωνύμων της τοπικής κοινωνίας που συνετέλεσαν στο καλό αποτέλεσμα.   

  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα