26.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ Ή ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΑΝΗΚΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΝΗΣΙΔΑ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ;

ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ Ή ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΑΝΗΚΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΝΗΣΙΔΑ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ;

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει τη νησίδα Αϊ Γιώργης, καθώς ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς στην ενημέρωση που έκανε σήμερα, 13 Απριλίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε πλείστες όσες αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι η νησίδα ανήκει στη Λαυρεωτική κι όχι στην Ύδρα όπως διατείνεται ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κουκουδάκης.

Μετά την αναμόχλευση του θέματος απ’ το kirkinews.gr που έφερε στο φως την παρέμβαση του βουλευτή Πειραιά κ. Κατσαφάδου και την απάντηση του ΥΠΕΣ κ. Κουρουμπλή ότι η νησίδα Αϊ Γιώργης ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Ύδρας, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς θέλοντας να ισχυροποιήσει τη θέση του δήμου του είπε ότι όλες οι άδειες, μάλλον εννοεί τις αδειοδοτήσεις για τις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στο νησί, έχουν βγει στο όνομα της Λαυρεωτικής, ότι στις διάφορες επίσημες κρατικές ιστοσελίδες όπου φαίνονται τα όρια των δήμων ο Αϊ Γιώργης εμφανίζεται ότι ανήκει στη Λαυρεωτική και τέλος επικαλέστηκε απόφαση εντός του 2015 της Γ.Γ. αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Καλλιόπης Καρδαμίτση που αποφαίνεται ότι το νησάκι ανήκει στη Λαυρεωτική, ενώ παραδέχτηκε ότι ο Αϊ Γιώργης δεν συμπεριλήφθηκε, από λάθος, στη κατάθεση του κτηματολογίου Λαυρεωτικής.

Έκλεισε δε λέγοντας ότι ο νέος δήμαρχος Ύδρας κ. Κουκουδάκης πάει δικαστικά, οπότε η λύση θα δοθεί απ’ το δικαστήριο, αφήνοντας άθελα του ίσως, υπόνοιες για αδράνεια των  προηγούμενων δημοτικών αρχών της Ύδρας, παρότι για πρώτη φορά το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε για την εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ που συνεργαζόμαστε. Ο τότε δήμαρχος Ύδρας κ. Αναστόπουλος μας είχε δώσει αντίγραφα του ΦΕΚ με το βασιλικό διάταγμα παραχώρησης της νήσου στην Ύδρα.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς θεωρεί ωστόσο ότι όλη αυτή η υπόθεση το μόνο που καταφέρνει είναι τη καθυστέρηση πληρωμών απ’ την εταιρεία που έχει εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στο νησί.

Ωστόσο μια και τα χρήματα είναι πολλά, σχεδόν 1,2 εκ. ευρώ για δέκα χρόνια, δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι το νησί γεννά χρυσά αυγά, ο δήμαρχος Ύδρας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει μέχρις ότου δικαιωθεί. Άλλωστε όπως μας είπε, ήδη έχει προσβάλλει την απόφαση της κ. Καρδαμίτση, που προανέφερε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, που έγινε επί θητείας του το 2015 στο ΣτΕ.  

Προς τους Κερατιώτες αναγνώστες μας

Πρόσφατα μάθαμε από γαμπρό Κερατιώτη μια ιστορία που συνδέεται άμεσα με το νησάκι Αϊ Γιώργης και επιφανή Κερατιώτη ευεργέτη, τον καπετάν Κώστα Πρίφτη.

Όπως μας εξιστόρησε ο καλός φίλος, ο πατέρας του κ. Πρίφτη είχε κατσίκια στον Αϊ Γιώργη. Μια φορά ο βασιλιάς βρέθηκε στο νησί όπου ο γιος του Κώστας τον καλωσόρισε σφάζοντας ένα ζώο και ακολούθησε το ανάλογο φαγοπότι.

Όπως γίνεται στα παραμύθια, ο βασιλιάς ευχαριστήθηκε τόσο πολύ, ώστε ρώτησε το νεαρό Κώστα τι θέλει, για να του το δώσει. Ο Κώστας τότε αποκάλυψε το όνειρό του να γίνει ναυτικός. Άμεσα ο βασιλιάς του είπε ότι θα τον στείλει στη σχολή πλοιάρχων της Ύδρας να γίνει καπετάνιος.

Η βασιλική υπόσχεση υλοποιήθηκε, ο Κώστας Πρίφτης φοίτησε στη σχολή και έγινε σπουδαίος καπετάνιος, μετέπειτα εφοπλιστής και σήμερα μεγάλος ευεργέτης της γενέτειράς του Κερατέας.

 

 

 

   

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα