20.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟ «ΟΧΥΡΟ» ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ

ΤΟ «ΟΧΥΡΟ» ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ

Είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο – οχυρωματικό έργο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στην ανατολική ακτή της Αττικής, δεσπόζει σε επιτελική θέση ελέγχοντας ουσιαστικά το λιμάνι της Ραφήνας και ολόκληρο τον Ευβοϊκό κόλπο. Αυτό είναι το «Οχυρό» του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που εκπλήσσει με τα ευρήματα οχύρωσης της Βέρμαχτ, που αποκαλύπτονται μετά το συστηματικό έλεγχο καθαρισμού του χώρου απ’ την ΤΕΝΞ.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το χώρο, όπου ο  Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κύριος Παναγιώτης Γεωργόπουλος κι ο κ. Δημήτρης Καραγεωργίου εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ, συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν απ’ τον Αντισυνταγατάρχη Μηχανικού κ. Θωμά Δαούτη (Διοικητή ΤΕΝΞ) και τον Αρχιλοχία Μηχανικού κ. Χαράλαμπο Μαρθόπουλο για τις μέχρι στιγμής αποκαλύψεις πλείστων όσων νέων οχυρωματικών εγκαταστάσεων θαμμένων βαθιά στη γη, που εκπλήσσουν ακόμα και τους στρατιωτικούς/ανασκαφείς με το εύρος και την πολυπλοκότητα των υπόγειων αυτών εγκαταστάσεων.

Για μας που έχουμε επισκεφτεί ξανά το χώρο επί θητείας Κεχαγιόγλου 7-8 χρόνια πριν, τότε που έγινε η πρώτη παρέμβαση στο χώρο με την αποκάλυψη των πρώτων εγκαταστάσεων, 3 πολυβολείων – υπόγειων δωματίων, αποθηκών – τάφρων που εξασφάλιζαν την επικοινωνία μεταξύ τους – στάβλου για τα άλογα που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές.

Εκείνη την εποχή έγινε και η αξιοποίηση της έκτασης για αναψυχή, με την τοποθέτηση διαφόρων φιλικών στο δασικό περιβάλλον ξύλινων στοιχείων (πικνίκ, παγκάκια, φωτισμός, πυροφυλάκιο κ.α.) με τη σημερινή πραγματικότητα παντελούς εγκατάληψης και καταστροφής να σοκάρει, αν αναλογιστεί κανείς και τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύτηκαν προς τούτο, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, εις μάτην όπως αποδεικνύεται.

Βέβαια τα εντυπωσιακά ευρήματα που έρχονται συνεχώς στο φως, με υπόγειες στρατιωτικές οχυρωματικές εγκαταστάσεις των Γερμανών σε βάθος ακόμα και έξι μέτρων, μας αποζημίωσαν και μας γέννησαν την ελπίδα ότι τούτη τη φορά, αυτό το μοναδικής έκτασης οχυρωματικό έργο, θα βρει τη φροντίδα που του αρμόζει με την ένταξή του σ’ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης είτε απ’ το δήμο, είτε απ’ το υπουργείο Άμυνας (κάτι περισσότερο εφικτό αφού η έκταση περίπου 300 στρεμμάτων χρίζει φύλαξης αν και εφ’ όσο αξιοποιηθεί), ώστε να αποδοθεί ως επισκέψιμο μνημείο πολεμικής αρχιτεκτονικής, αλλά και χώρος αναψυχής λόγω του πευκόφυτου τοπίου.   

Τι αποκάλυψε η ανασκαφή   

Ο ανιχνευτής μετάλλων κάθε τόσο κτυπά τρελά κι όταν αρχίζει η εκσκαφή, με τη συνδρομή του δήμου ενός εκσκαφέα που βοηθά το κλιμάκιο της ΤΕΝΞ, βγαίνουν στο φως πλείστες όσες εγκαταστάσεις. Μεταξύ αυτών ένα ακόμα πολυβολείο, το τέταρτο απ’ τα συνολικά πέντε (το πέμπτο εικάζεται να βρίσκεται κάτω από καταπατημένα κομμάτια του Οχυρού. Μακάρι να μην επιβεβαιωθεί η εικασία).

Υπόγεια κατασκευή μεγάλης έκτασης σε μεγάλο βάθος με καλωδιώσεις που υποδηλούν την ενδοσυνεννόηση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων, δωμάτια  στρατιωτών, τηλεφωνικές γραμμές που δείχνουν ότι μάλλον το μέρος αυτό αποτελούσε το διοικητήριο.

Αποθήκες πυρομαχικών όπου βρέθηκαν και υπολείμματα βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς καθώς τα οχυρωματικά έργα ανατινάχτηκαν απ’ τους ίδιους τους Γερμανούς πριν αποχωρήσουν. Έχουν βρεθεί 2 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 14 αντιαεροπορικά 20 χιλιοστών, πυροδοτικοί μηχανισμοί, 6 βλήματα πυροβολικού, 1 πυροδοτικός μηχανισμός βλήματος όλμου, 1 περίβλημα χειροβομβίδας τύπου mk1 Νο 6, βρετανικής(!) προέλευσης.  

Ακόμα εξερευνιούνται υπόγειες στοές απ’ άκρου εις άκρο του δαιδαλώδους αυτού οχυρωματικού έργου που εντυπωσιάζει το μέγεθός του, ίσως και λόγω της θέσης του καθώς έλεγχε τον απέναντι Ευβοϊκό, χωρίς να παραγνωρίζεται κι η δράση του λιμανιού της Ραφήνας στη διαφυγή στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού προς τη Μέση Ανατολή. 

Βρέθηκαν επίσης ράγες σε 6 μέτρα βάθος, που εκτιμάται ότι εξυπηρετούσαν κάποιο εσωτερικό δίκτυο μεταφοράς πυρομαχικών ή άλλων δραστηριοτήτων που πιθανά να συνέδεαν τη Διασταύρωση Ραφήνας με το λιμάνι.

Αξιοποίηση

Ζητούμενο παραμένει αν η μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει το ΟΧΥΡΟ, ήδη απ’ το 2012 έως σήμερα έχουν καθαριστεί – εξερευνηθεί τα 146.200 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επί συνόλου 300 χιλιάδων (φανταστείτε τι θα βρεθεί ακόμα στο υπόλοιπο μισό αυτού του τεχνικού όπως φαίνεται λόφου), μπορέσει να αξιοποιηθεί όπως πρέπει ώστε να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο και πόλο έλξης σχολείων ακόμα και του εξωτερικού, αλλά και ως χώρος αναψυχής για ντόπιους και επισκέπτες του δήμου.

Λόγω της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει ωστόσο και της ανάγκης φύλαξης επί 24ωρου βάσεως, καθώς ήδη έχει υποστεί βανδαλισμούς με αφαίρεση όλων των στύλων φωτισμού που υπήρχαν εκεί απ’ τη πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης, χρειάζονται αρκετοί οικονομικοί πόροι που σήμερα δύσκολο να εξευρεθούν, εκτός κι αν υπάρξει σχεδιασμός μεταξύ δήμου – υπουργείου άμυνας τόσο για την ολοκλήρωση της αξιοποίησης, όσο και της αυτοχρηματοδότησής του πιθανά από κάποιο εισιτήριο εισόδου κυρίως όταν αυτή συνοδεύεται από ξενάγηση. 

Υ.Γ. Παραπλεύρως στο φωτογραφικό άλμπουμ εικόνες με επεξηγηματικές λεζάντες των ευρημάτων  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα