18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ: Η ενισχυμένη εφημερία σώζει ζωές!

Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ: Η ενισχυμένη εφημερία σώζει ζωές!

Σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου κατά τις 11 το πρωί επισκεφτήκαμε το Κ.Υ. Ραφήνας. Περνώντας την πύλη διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός σταθμευμένων ΙΧ κάτι όχι και τόσο σύνηθες σε μέρες εφημερίας, τουλάχιστον όσες φορές έτυχε να βρεθούμε εκεί. Μπαίνοντας στο κέντρο αντικρύσαμε επίσης πολλά άτομα – καμιά 20ριά – να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής έξω απ’ τα επείγοντα. Τι συμβαίνει άραγε; αναρωτηθήκαμε και προχωρήσαμε προς την πτέρυγα των εργαστηρίων.

Έξω απ’ το παιδιατρικό ένα ζευγάρι με παιδί περίμενε να εξεταστεί. Έξω απ’ το μικροβιολογικό επίσης τρία – τέσσερα άτομα στην αναμονή για να πάρουν απαντήσεις εξετάσεων για τους ασθενείς που είχαν στα επείγοντα. Η περιέργειά μας κορυφώθηκε.

  • Πως κι έχετε τόση κίνηση; ρωτήσαμε την γιατρό
  • Απ’ το πρωί δεχόμαστε πολλές αιμοληψίες απ’ τα επείγοντα για εξέταση, μας απάντησε. Όντως σήμερα είναι πολύ αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με άλλες μέρες, αλλά ευτυχώς έχουμε τα απαιτούμενα μέσα να τ’ αντιμετωπίσουμε χωρίς να χρειαστεί να διακομιστούν σε νοσοκομεία.

Μείναμε περίπου μια ώρα στο σημείο, παρατηρώντας με πόση ευσυνειδησία κι επαγγελματισμό αντιμετώπιζαν κάθε περιστατικό οι γιατροί. Σιγά-σιγά άρχισαν να φεύγουν οι ασθενείς παίρνοντας τις εξετάσεις τους κι οδηγίες απ’ τους εφημερεύοντες γιατρούς, απόλυτα ικανοποιημένοι ότι έλυσαν το ξαφνικό πρόβλημα υγείας τους χωρίς ταλαιπωρία, ευχαριστώντας τους γιατρούς που τους εξέτασαν.

Κατόπιν τούτων μπορέσαμε να μιλήσουμε με τους γιατρούς που απολάμβαναν μια ανάπαυλα μετά από ένα 4ωρο μεγάλης πίεσης. Ρωτώντας τους αν αντιμετωπίζουν σε κάθε εφημερία τόσα περιστατικά μας απάντησαν ότι αυτό εξαρτάται απ’ τα έκτακτα που παρουσιάζονται, αλλά είναι αρκετά σύνηθες, αφού δέχονται περιστατικά όχι μόνο απ’ τον οικείο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά κι απ’ την ευρύτερη περιοχή

Διευκρινιστικά να σημειώσουμε ότι σήμερα, μπορεί να υπήρχαν πολλά περιστατικά όμως μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν όλα στο κέντρο, ακριβώς επειδή εφημερεύουν γιατροί ειδικοτήτων και παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια. Σε μια απλή εφημερία τα περισσότερα περιστατικά  θα έπρεπε να σταλούν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, οπότε και οι ασθενείς θα ταλαιπωρούντο άσκοπα και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα δέχονταν μεγάλη πίεση. Τούτο διότι θα έπρεπε ν’ αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά και ν’ απασχοληθούν και με τα ελαφρότερα που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν ν’ αντιμετωπιστούν στα Κ.Υ. αν λειτουργούσαν με ενισχυμένη εφημερία. Γεγονός που θα απέτρεπε την μεγάλη συμφόρηση που υπάρχει κατά κανόνα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο, π.χ. την περασμένη Κυριακή ξημερώματα Δευτέρας φτάνει στο Κ.Υ. Ραφήνας ένας 42χρονος άντρας με πόνους στο στήθος και έντονη δυσφορία. Αμέσως ο εφημερεύων κάνει τις τυπικές εξετάσεις, καρδιογράφημα κλπ. με την υποψία καρδιακού επεισοδίου. Την ώρα που η νοσηλεύτρια ετοιμάζεται να του πάρει αίμα για εξέταση τροπονίνης ώστε να διαπιστωθεί αν ο ασθενής έχει υποστεί έμφραγμα, παθαίνει ανακοπή. Άμεση και καθοριστική για τη ζωή του ασθενούς ήταν η επέμβαση του εφημερεύοντος καρδιολόγου κου Παναγιώτη Πελώνη, ο οποίος χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο  του κάνει απινίδωση και τον επαναφέρει. Άμεση ήταν κι η άφιξη του ασθενοφόρου που κλήθηκε να παραλάβει τον ασθενή ώστε να οδηγηθεί σε μονάδα εφημερεύοντος νοσοκομείου. Στο αιμοδυναμικό του οποίου διαπιστώθηκε ότι είχε τρεις βουλωμένες αρτηρίες. Του έγινε αγγειοπλαστική με στεντ κι ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν το Κ.Υ. δεν είχε εφημερεύοντα καρδιολόγο.

Ο εν λόγω ασθενής ήταν διπλά τυχερός μέσα στην ατυχία του, επειδή έπαθε το πρόβλημα της υγείας του, τη μέρα που και το κέντρο στο οποίο ζήτησε βοήθεια βρισκόταν σε ενισχυμένη εφημερία. Αν του τύχαινε μια άλλη μέρα ή αν πήγαινε σε κέντρο που απλά εφημέρευε τότε το αποτέλεσμα θα ήταν μοιραίο.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε τα τελευταία χρόνια ν’ αποκτήσουμε στην αν. Αττική μια αξιόπιστη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που σημαίνει Κ.Υ. με ενισχυμένη εφημερία κάθε μέρα. Γιατί όσο καλός κι άξιος αν είναι ένας γιατρός – παθολόγος ή Γενικής ιατρικής – χωρίς τη βοήθεια εργαστηρίων και συναδέλφων του ειδικοτήτων είναι ιατρικώς αδύνατο να ανταποκριθεί επαρκώς σε έκτακτα περιστατικά τέτοιας φύσης, γι’ αυτό και τα περισσότερα στέλνονται σε εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα