20.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑ1η ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ 2016 ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΕΛ ΣΤΟ...

1η ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ 2016 ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου στις 11 Ιανουαρίου δικαιώνει απόλυτα αποκλειστική ανάρτηση της ιστοσελίδας μας με τίτλο «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ» στις 22 Δεκεμβρίου, αν και την επομένη 23 Δεκεμβρίου μετά από δήλωση του δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Μάρκου ανεβάσαμε δεύτερη με τίτλο «ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΕΛ ΜΕΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ».   

Δυστυχώς τα όσα είπε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Μεθενίτης στην ως άνω συνεδρίαση δικαιώνουν το αποκλειστικό μας και διαψεύδουν όσα μας είπε ο συνάδελφός του Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Μάρκου.

Και για του λόγου το αληθές στη:

Συζήτηση και λήψη απόφασης, σχετικά με τη Χωροθέτηση Κ.Ε.Λ. και την επιλογή του τελικού Αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων, για την εξυπηρέτηση των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, σε σχέση με τον Δήμο Μαρκοπούλου και τις περιοχές που ανήκουν, στα διοικητικά του όρια, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Σωτήρης Μεθενίτης στην ενημέρωσή του ενώπιον του δημοτικού του συμβουλίου είπε:      

«Σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη κ. Δούρου συζητήθηκε το θέμα της άμεσης απειλής των προστίμων και της αναγκαιότητας να δοθεί λύση. Η πρώτη πρόταση που έγινε από τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος ήταν για την Ψυττάλεια, η οποία απορρίφθηκε, μετά και από την έντονη παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς.

Η δεύτερη πρόταση που ακούστηκε ήταν η περίπτωση δίδυμου αγωγού στη Χαμολιά, που να εξυπηρετεί και τους δύο Δήμους. Τόσο λογικά, όσο επιστημονικά και πολιτικά εξηγήσαμε ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και υπογράφηκε ένα σχετικό πρωτόκολλο, με το οποίο αναλαμβανόταν η δέσμευση εκ μέρους των δύο Δήμων να βρεθεί λύση, ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα και ο αποκλεισμός από εντάξεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Η τελική απόφαση ήταν, ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να καταλήξουν στην πρόταση που ήδη ήταν και η μοναδική για τη θέση Πλατύ Χωράφι.

Ωστόσο στα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων δεν ακολουθήθηκε αυτή η γραμμή, αλλά προτάθηκε η θέση Λακαθέλα – περιοχή πολύ κοντά στη δική μας.

Από την μεριά του Υπουργείου και της Περιφέρειας έχουμε ενημερωθεί ότι πρόκειται για μια περιοχή ακατάλληλη, αφού βρίσκεται σε ζώνη απόλυτης προστασίας αρχαιολογικού χώρου και από την άλλη δεν υπάρχουν μελέτες, ούτε για τη χωροθέτηση ούτε για τον αποδέκτη. Λίγες μέρες πριν υπήρξε απόφαση του διυπουργικού συμβουλίου η οποία κατέληγε στην χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και καλούσε τους Δήμους μέσα σε 10 μέρες να λάβουν σχετική απόφαση για συναίνεση, αλλιώς θα αναλάβει η Ελληνική Πολιτεία.

Εκεί τέθηκε το ζήτημα να γίνουν νέα Δημοτικά Συμβούλια για χωροθέτηση στη θέση Πλατύ Χωράφι, αλλά ακούστηκε και η πρόταση για τελικό αποδέκτη στον χώρο μας, είτε με τη μορφή του να υπάρξει κανονικός αγωγός, είτε με σύνδεση με το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και εκβολή στην περιοχή της Χαμολιάς.

Ως Δήμος, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε λύση η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο την περιοχή μας, διότι πάνω απ’ όλα δεν υπάρχει πρόταση μελετημένη, η οποία να έχει επιστημονική ή τεχνική εγκυρότητα.

Κάθε περιοχή θα πρέπει η ίδια να φέρει τα βάρη της ανάπτυξής της, απαράδεκτο να αποχετεύονται και να καταλήγουν στο Μαρκόπουλο, έστω και με τη μορφή επεξεργασμένων λυμάτων.

Σήμερα λαμβάνουμε μια πολιτική απόφαση, η οποία θα πάει σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Περιφέρεια, στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, στα Δημοτικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων, όπου θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο κανένα για ύπαρξη αποδέκτη στην περιοχή της Χαμολιάς».

Όπως ήταν φυσικό η μη αποδοχή εκροής εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Μαρκοπούλου (Χαμολιά) έγινε ομόφωνα δεκτή.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα