16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΙ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ/ΣΠΑΤΑ-ΑΡΤΕΜΙΣ

ΕΠΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΙ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ/ΣΠΑΤΑ-ΑΡΤΕΜΙΣ

Ο κόσμος έχει βουίξει για τα πρόστιμα που επικρέμανται πάνω απ’ τα κεφάλια των πολιτών των δύο δήμων, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, εξ’ αιτίας έλλειψης αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού, αλλά οι δημοτικές αρχές των δύο δήμων τηρούν σιγή ιχθύος, αρνούμενες μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουν το θέμα.   

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, πρόστιμο ύψους 13 εκατ. ευρώ ζητά να επιβληθεί στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε όλη την Αττική. Το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα που θα περνά από την έκδοση της δεύτερης καταδίκης από το Ευρωδικαστήριο μέχρι τη λειτουργία των υποδομών. Η δεύτερη καταδίκη αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2007 (υπόθεση C-440/06), καθώς 21 μεγάλες πόλεις (άνω των 10.000 κατοίκων) εξακολουθούσαν να μη διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.

«Η Επιτροπή κατέληξε ότι έξι και πλέον χρόνια μετά την απόφαση του 2007, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου σε αρκετές από τις περιοχές που αναφέρονται ανωτέρω», σημειώνεται.

 Η Επιτροπή ζητεί τη νέα καταδίκη της χώρας μας και την επιβολή προστίμου. Πιο συγκεκριμένα, ζητεί 5.191 ευρώ για κάθε ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης (2007) έως τη δεύτερη καταδίκη (υπολογίζεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες). Και επιπλέον 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της νέας απόφασης.

 

Ραφήνα-Πικέρμι και Σπάτα-Άρτεμις θα επωμιστούν το πρόστιμο

 Το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται μόνο στους οικισμούς της Αττικής και κυρίως στους δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν δρομολογήσει λύση. Το 2013 η ΕΥΔΑΠ πρότεινε τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ, ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας Αττικής και των δύο δήμων, πρόταση που απορρίφθηκε από τα δημοτικά συμβούλια. 

Οι δύο περιοχές επιμένουν στη σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια, λύση που δεν είναι αδύνατη, αλλά έχει απορριφθεί από την ΕΥΔΑΠ ως δύσκολη τεχνικά και ασύμφορη οικονομικά. Όπως έχει αποφασιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου που θα επιβληθεί θα μεταβιβαστεί από την Πολιτεία στους δύο δήμους.

 

  

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα