19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΒΑΛΑΝΑΡΗΣ

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΒΑΛΑΝΑΡΗΣ

Αν και το ρέμα Βαλανάρης κυλά ήσυχα ή ανήσυχα ενίοτε στη πανέμορφη κοίτη του, ακόμα κι όταν ρίχνει με το τουλούμι, άνθρωποι που δε γνωρίζουν, αλλά αποφασίζουν, θέλουν να βεβηλώσουν την ησυχία του ρέματος και την ομορφιά της φύσης που το περιτριγυρίζει, με ανθρώπινες επεμβάσεις καταστροφικές για το οικοσύστημα, παρότι τα πλημμυρικά προβλήματα ξεκινούν απ’ την οδό Βαλανάρη που βρίσκεται πάνω απ’ το ομώνυμο ρέμα κι όχι απ’ το ίδιο το ρέμα όπως διατείνονται οι μη γνωρίζοντες την περιοχή.

Μια σειρά φωτογραφιών μετά τις τελευταίες νεροποντές, αποδεικνύουν των λόγων το αληθές, με μια γενική άποψη των καταπτώσεων, που υποδηλούν ότι τελικά η πλημμύρα στην οδό Βαλανάρη, τα χώματα και οι πέτρες δεν προκαλούνται από καμία πλημμυρική ροή του Βαλανάρη. Τα προβλήματα προκαλούνται από διαβρώσεις λόγω του ανύπαρκτου συστήματος παροχέτευσης των ομβρίων.

Όπως αναφέρει κι ο υπέρμαχος της προστασίας του Βαλανάρη και του εναπομείναντος δασικού στοιχείου στην περιοχή Νίκος Σίμος, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ώρα της καταιγίδας της περασμένης Πέμπτης (και Παρασκευής) 22-23/10/2015 αποδεικνύει πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την οριοθέτηση του Βαλανάρη, με προτάσεις διευθέτησης του (όλα τμηματικά και αποσπασματικά) είναι μία μελέτη γραμμένη στο γόνατο. Κυριολεκτικά.

Όσα ισχυρίζεται ο μελετητής, αποδεικνύονται στην πράξη, σενάρια βγαλμένα από τη φαντασία του και μάλιστα, ενώ μιλάει για ελλείψεις και ενίσχυση γεφυρών γιατί “διέγνωσε” μικρή αλλά πραγματική ανάγκη, δεν κατάφερε να διαγνώσει με την ίδια επάρκεια το σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης της οδού Κοραή, στα ανάντη της οδού Βαλανάρη.

Όχι φυσικά από το ποτάμι (αφού το νερό δεν ανεβαίνει πλαγιές), αλλά από την κακή κατασκευή. Βέβαια όταν παίρνεις δεδομένα από τον Υμηττό και την Πάρνηθα, πως περιμένεις να ευστοχήσεις σε μία μελέτη για την ανατολική Πεντέλη; 

Όταν δεν έχεις επισκεφτεί τον χώρο πως θα δεις την οδό Κοραή που είναι (τότε) υποψήφιο θύμα των γαιολισθήσεων από την υπερκείμενη πλαγιά; Γιατί προτείνεις έργα σε ποτάμι που αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του πως δεν έχει πρόβλημα;

Τελικά, αν δεν ξέρεις την περιοχή, τι μελέτη θα κάνεις και πολλώ δε μάλλον, πως θα γνωμοδοτήσεις  επί αυτής;

Έτσι, βλέπουμε στις ώρες τις καταιγίδας και μετά, ενώ τα νερά έχουν φτάσει στην αιχμή της  απορροής, το ποτάμι να κυλάει ήσυχο με ελαφρά ανύψωση της στάθμης που δεν δημιουργεί προβλήματα, ενώ παράλληλα, η απορροή από τις πλαγιές του βουνού, να μεταφέρει ως φερτά, τα μπάζα από τη διαλυμένη οδό Κοραή και να κλείνει τους δύο δρόμους που υπέρκεινται του Βαλανάρη.

Βλέπουμε στις φωτογραφίες,  που οδηγεί η καταστροφή της βλάστησης στην υπερκείμενη κλιτύ, αφού η επιφανειακή διάβρωση, μεταφέρει ως φερτά και τους διαβρωμένους εδαφικούς ορίζοντες της υπερκείμενης πλαγιάς.

Με λίγα λόγια, η καταιγίδα των 2 ημερών 22-23/10, δικαιώνει απόλυτα όσα ισχυριζόμασταν απέναντι στο τοπικό, στο δημοτικό αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο για την ανεπάρκεια της μελέτης, την καταστροφή της τοπικής οικοκοινωνίας που προτείνει  και για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αποτελέσματα  στα οποία θα οδηγήσει η θετική αντιμετώπιση αυτής της μελέτης, πόσο δε μάλλον, η υλοποίηση της.

Δυστυχώς ούτε η τεχνική υπηρεσία του δήμου μας είχε την ευαισθησία τουλάχιστον να επισκεφτεί την περιοχή και να βεβαιωθεί, ιδίοις όμμασι, περί της ανεπάρκειας της μελέτης.

Χρήσιμη λοιπόν η παράθεση των φωτογραφιών απ’ την ανάρτηση του dasamarisos.blogspot.gr, για την σωστή ενημέρωση των δημοτών, από επιτόπου  ληφθέντα τεκμήρια, στον κρίσιμο χρόνο και όχι αοριστολογίες ανθρώπων που ούτε γνωρίζουν  ούτε έχουν επισκεφτεί ποτέ την υπό εξέταση περιοχή.

ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η οδός Κοραή έχει διαβρωθεί, πριν από μερικά χρόνια! Η καταιγίδα παρασέρνει τα φερτά, χώματα και πέτρες προς τα κάτω, στην οδό Βαλανάρη. Τα χώματα και οι πέτρες που πέφτουν από επικλινή οικόπεδα, κλείνουν την οδό Βαλανάρη.

Τμήμα του δρόμου έχει πέσει και υπάρχει υπόγεια διαβρώση, όχι από τα νερά του Βαλανάρη (που στο σημείο αυτό η κοίτη του έχει πολλά μέτρα πλάτος), αλλά από τα νερά που κατεβαίνουν την κλιτύ προερχόμενα από διάβρωση της παράλληλης από πάνω οδού Κοραή. Το πρόβλημα λοιπόν προκύπτει πάνω από την οδό Βαλανάρη και όχι από κάτω, από το ρέμα Βαλανάρη.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα